Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

στα άκρα - «Σκληρή» τροπολογία για το θέμα των μεταφορέων κατατίθεται σήμερα στη Βουλή



Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010
Τροπολογία για το θέμα των κινητοποιήσεων των μεταφορέων καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία θα συζητηθεί σήμερα. Η τροπολογία θα προστεθεί στο νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Ειδικότερα, με τη ρύθμιση ...υπάρχει πλέον ποινικό αδίκημα για όσους, αν και είναι σε επίταξη, οι υπηρεσίες ή τα μέσα τους, δεν λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον και θα προβλέπεται γι’ αυτό φυλάκιση 3 ετών και σε περίπτωση υποτροπής, κάθειρξη 5 ετών. Ακόμη, ως παρεπόμενη ποινή μπορεί να αφαιρείται η άδεια της χρήσης του μεταφορικού μέσου.
Επιπλέον, εφόσον υπάρχει διαπιστωμένη έκτακτη ανάγκη μπορεί να ανατίθεται σε φορτηγά ΙΧ να εκτελούν λειτουργίες και επαγγελματική δραστηριότητα φορτηγών ΔΧ, «προκειμένου να καλυφθούν και οι ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».
Όσον αφορά στο σκέλος για την αφαίρεση της άδειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής διευκρίνισε ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της άσκησης ποινικής δίωξης ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μπορεί, με απόφασή του, να αφαιρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή δημόσιας χρήσης. Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των Γ.Ραγκούση, Γ.Παπακωνσταντίνου, Ε.Βενιζέλου, Χ.Παπουτσή, Μ.Χρυσοχοϊδη, Δ.Ρέππα και Χ.Καστανίδη.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική της, βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης. Σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα. Επιδιώκει μετωπική σύγκρουση« σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση «α δώσει τη μεταβατική περίοδο στα πλαίσια της λογικής που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών, για να προσαρμόσουν τη ζωή τους στο νέο καθεστώς και στις νέες συνθήκες» και τονίζει ότι «Τα άκρα δεν αποτελούν λύση. Η προσφυγή στη βία δεν αποτελεί λύση».
To ΚΚΕ, αντιδρώντας στις παραπάνω κινήσεις κάνει λόγο για «κυβερνητική επιχείρηση καταστολής και συκοφάντησης» η οποία «πρέπει να συναντήσει τη λαϊκή καταδίκη». «Όχι απλώς δεν μιλάμε για καταστολή, αλλά το νομικό μας οπλοστάσιο θα το εμπλουτίζουμε για όσους δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών και για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά και μάλιστα σε μεγάλα επίπεδα», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα με ποινές, αλλά με διαβούλευση.
Tροφοδοσία ξεκινούν οι Διαμεταφορικές
Την ομόφωνη απόφασή τους, για την έναρξη των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους, κοινοποίησαν οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσής τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου ΦΔΧ.
Στην επιστολή τους οι Διαμεταφορικές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως τήρησαν τη συμφωνία τους για αναμονή μέχρι τη Γενική Συνέλευση των μεταφορέων και μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και το οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ενταθεί και είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν στις δουλειές τους για να τροφοδοτήσουν ομαλά την αγορά.
Οι πυροβολισμοί στο φορτηγό
Εν τω μεταξύ από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι οι τρύπες στα δύο φορτηγά -το μεσημέρι της Τρίτης στο 50ό χλμ της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας- προκλήθηκαν από φυσίγγια κυνηγετικού όπλου. Από την ασφάλεια βορειοανατολικής Αττικής συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Επιστολή Ρέππα στον Βούλγαρο ομόλογό του
Τη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές αστυνομικές αρχές διερευνούν τα επεισόδια εις βάρος Βούλγαρων οδηγών φορτηγών, προκειμένου να καταλογίσουν ευθύνες στους υπαίτιους, δίνει ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Τσβέτκοφ. Ο κ. Ρέππας εκφράζει παράλληλα τη λύπη του για τα γεγονότα, ενώ μεταφέρει την καταδίκη τέτοιων φαινομένων εκ μέρους σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.
Επίσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση ο υπουργός «δηλώνει ρητώς ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την εκδήλωση παράνομων ενεργειών, καταστροφή οχημάτων με ξένες πινακίδες, παράβαση της ακεραιότητας των φορτίων, συγκράτηση οδηγών διά της βίας και λοιπών αυθαίρετων ενεργειών που παρακωλύουν τις συγκοινωνίες».
Νέες συλλήψεις οδηγών
Τρεις ακόμα οδηγοί συνελήφθησαν χθες και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Ένας 35χρονος οδηγός συνελήφθη στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Ελευσίνας, ενώ δύο ακόμα οδηγοί συνελήφθησαν στην ΕΟ Πατρών-Πύργου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: