Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010
Αδιάλλακτοι οι φορτηγατζήδες συνεχίζουν. Η αγορά στέγνωσε από χρήμα. Άδεια ράφια στα καταστήματα. Γεμάτα.. τα καφενεία από υποψήφιους. Οι καπνιστές παίρνουν τις τελευταίες τζούρες στα θερινά πατάρια του Σάββα.
***
Μελαγχολία. Οι πετούνιες του Ζήνωνα μαράθηκαν, εκτός εποχής πια. Η πλατεία μας μπιχλιμπιδιάρα «κρέμασε» και μετά το νέο λίφτιγκ και περιμένει-αν κάτσει-το νέο αφεντικό, να της ξαναλλάξει τα φώτα, να ξαναδώσει άλλη αισθητική διάσταση στην πόλη.
***
Το μεγάλο στοίχημα για μας δεν είναι η ανάπτυξη, γι’ αυτά φροντίζει η κυβέρνηση. Ούτε μας νοιάζει για το μνημόνιο. Ούτε η ανεργία. Και στο κάτω-κάτω της γραφής που δουλεύαμε τόσα χρόνια τι καταλάβαμε;
***
Μόλις πηγαίναμε να βάλουμε καμιά δραχμή στην άκρη, για ώρα ανάγκης που λένε, τσουπ συνάφεια, περαίωση, έλεγχοι, πληθωρισμοί, περικοπές. Ούτε ένα σεβαστό ποσό για φακελάκι δεν καταφέραμε να’χουμε για γιατρούς, κρατικούς λειτουργούς και συναφείς.
***
Σ’αυτή λοιπόν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, την κρισιμότερη από την Απελευθέρωση και μετά, διακυβεύεται η τύχη της πλατείας μας πρωτίστως κι εκεί θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος.
***
Οι εν δυνάμει υποψήφιοι θα πρέπει να εκφράσουν δημόσια στο πρόγραμμά τους, αν θα βάλουν πάλι χέρι στην πλατεία, αν το άγαλμα της Ελευθερίας θα ξαναμετακομίσει και να δεσμευτούν ότι θα ποτίζουν τις πετούνιες καθ’εκάστην πρωινήν.
***
Κι επειδή είμαστε φαν της πράσινης ανάπτυξης, θέλουμε περισσότερο γρασίδι, γκαζόν και δέντρα, τόπους χλοερούς και σκιερούς δηλαδή, όπου αραχτοί θα απολαμβάνουμε αυτό που λέμε ποιότητα ζωής.
***
Θέλουμε ακόμη «λαϊκό φραπέ» κατά το λαϊκό συσσίτιο για να μπορούν οι πολίτες, οι πνευματικοί ταγοί, οι πολιτικολογούντες, οι κομματικοί και τα κομματόσκυλα να απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις.
***
Τέλος, ζητάμε να δοθεί άδεια επέκτασης στα πατάρια των καφετεριών, να επιτραπούν τα μπουζούκια και τα κλαρίνα μέχρι πρωίας και να σταματήσει το παραμύθι της ηχορύπανσης.
***
Δεν νομίζω ότι ζητάμε πολλά. Μάλλον επιδιώκουμε να διατηρήσουμε κάποια κεκτημένα με μικρές προσθήκες.
***
Υ.Γ. Σάββα σ’ευχαριστούμε για τα πεζοδρόμια. Τώρα μένει να μάθουμε να περπατάμε.
*** 

Δεν υπάρχουν σχόλια: