Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Παρεμβάσεις και Αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων



Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν πολλές “αδύνατες” πλευρές.
To νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί το 2013-2014

Τα αποτελέσματα.. των πανελληνίων εξετάσεων έχουν αναδείξει πολλές “αδύνατες” πλευρές του συστήματος, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που μελετά αλλαγές, κατ΄ αρχήν διορθωτικές, στο υπάρχον σύστημα και στη συνέχεια πλήρη αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στις σχολές και τα Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά για το 2013 -14 και αφού προηγηθούν αλλαγές στα λύκεια και στα Πανεπιστήμια.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Για διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων έκαναν λόγο σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.
Οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο δηλαδή θα εφαρμοστεί το 2013-2014.

Οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.

Ο κ. Πανάρετος τόνισε ιδιαίτερα, ότι η φετινή διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Τόνισε ιδιαίτερα για την κατάργηση της βάσης του δέκα, ότι παρά την κατάργησή της έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630.

Όσον αφορά τη μεγάλη πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος τόνισε, ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται. Τόνισε όμως ιδιαίτερα, ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στο γεγονός, ότι λείπει μια ενδιάμεση μεταλυκειακή βαθμίδα στον τόπο μας.

Η κ. Διαμαντοπούλου σχετικά είπε ότι, διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα και ζήτησε, να μην έχουμε υποκριτική αντιμετώπιση στο θέμα, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές που ήταν κάτω από τη βάση, έβγαιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεφαν στην Ελλάδα.

Η κ. Διαμαντοπούλου πάντως, τόνισε ιδιαίτερα, ότι το υπουργείο προχωρεί σε αλλαγές σε βάθος, ενώ υπενθύμισε ότι το θέμα ετέθη χθες και στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και το σχετικό κείμενο διαβούλευσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: