Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ελλάς, η χώρα των θαυμάτων

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010 Πολιτικό Σχόλιο



Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Όποιος ξαναπεί ότι η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος και χώρα των θαυμάτων, είναι ανθέλληνας και ..πρέπει να του αφαιρέσουμε το δικαίωμα του λόγου, αν όχι και να του κόψουμε τη γλώσσα.

Βρε αχάριστοι άνθρωποι, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, μετά την μακάρια τη λήξει «πολιτιστική επανάσταση» στην Κίνα του «μεγάλου τιμονιέρη» Μάο Τσε Τουγκ, θα μπορούσαν να ονειρευτούν τα βλαστάρια μας ότι θα γίνονταν δεκτά σε πανεπιστημιακή σχολή η τεχνολογικό ίδρυμα, με βαθμό μικρότερο και από τη ...μονάδα; Ούτε απ' έξω δεν θα τα άφηναν να περάσουν.

Εδώ όμως έχουμε μια πολιτεία που νοιάζεται για την ανάπτυξη του τόπου. Και για την αποκέντρωση. Σου λέει αντί να την αράζουν τα παιδιά στις καφετέριες της Γλυφάδας ή του Περιστερίου, ας τα γράψουμε σε κανένα ΤΕΙ της Φλώρινας ή της Δράμας να δουλέψουν και οι εκεί καφετέριες.

Διάβαζα προ ημερών τον πίνακα με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Και έψαχνα να βρω σε ποια θέση κατατάσσονται τα πανεπιστήμια της περήφανης χώρας μου, της χώρας που όπως καμαρώνουμε «έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στην οικουμένη». Πάλι καλά που υπήρχαν στον κατάλογο τα δυο μεγαλύτερα και αρχαιότερα πανεπιστήμια μας. Στη 221η θέση του Εθνικό Καποδιστριακό της Αθήνας και στην 301η το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.

Αν συνεχίσουμε με αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα και με αυτόν τον τρόπο επιλογής αυριανών επιστημόνων και τεχνοκρατών, στο τέλος θα τους καταδικάσουμε τους ...βάρβαρους της Ευρώπης, της Ασίας , της Αμερικής, να συνωθούνται μόνοι τους, χωρίς εμάς, σε τούτο τον κατάλογο αξιολόγησης, που ισχύει από το 2003 και τον λαμβάνουν σοβαρώς υπ' όψη τους διεθνώς.

Δεν είναι απλούστερο να καταργήσετε τις εξετάσεις και η εισαγωγή να γίνεται με βάση την συνολική επίδοση των δυο τελευταίων τάξεων του λυκείου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων θα διαγωνίζονται στο τέλος κάθε χρονιάς, υπό δημόσιο έλεγχο;

Πόσο ακόμη θα την υποβαθμίσουμε τη ρημάδα την Παιδεία ετούτου του τόπου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: