Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κατεδαφίστε το ή επιστρέφουμε

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
Σε ιστοσελίδα του αντιεξουστικού χώρου, αναρτήθηκε η ανάληψη της ευθύνης των καταστροφών και τα αίτια που τους οδήγησαν σ’ αυτήν την πράξη. Κατεδαφίστε... το ή επιστρέφουμε, προειδοποιούν
BASIKO_2
Στο στόχαστρο αντεξουσιαστών έχει μπει αυθαίρετο κτίσμα στον Όλυμπο, του οποίου η κατασκευή εντοπίστηκε εγκαίρως, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπόρεσαν(;) να σταματήσουν την ολοκλήρωσή του. Αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, προκάλεσαν μικρές φθορές στο αυθαίρετο, έγραψαν συνθήματα και μέσα από την γνωστή ιστοσελίδα τους athens.indymedia.org ανέλαβαν την ευθύνη της πράξης. Παράλληλα έστειλαν σαφές προειδοποιητικό μήνυμα ζητώντας να κατεδαφιστεί το κτίσμα αλλιώς «η επόμενη επίσκεψη θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές».
Η περίπτωση του συγκεκριμένου αυθαιρέτου, είναι από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις κατά τις οποίες η «αναλγησία του κράτους», ο «ωχαδερφισμός των υπηρεσιών» και η θυσία της νομιμότητας για «εκλογικούς ψήφους», στρώνουν το χαλί σε εξτρεμιστικές συμπεριφορές που δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζει πλέον, αν κάποιες από αυτές ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα, για όλο και περισσότερους πολίτες.
Το αυθαίρετο έκτρωμα στα 2.500 μέτρα, στην πλευρά του Θεσσαλικού Ολύμπου, είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, αλλά και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης. Οι δύο δραστήριες ομάδες, προσπάθησαν με κάθε νόμιμο μέσο να σταματήσουν την κατασκευή του, χωρίς να καταφέρουν όμως τίποτα περισσότερο από το να βγούν κάποιες αποφάσεις κατεδάφισης οι οποίες παραμένουν στα συρτάρια των υπηρεσιών.
Ένα χρόνο μετά, το αυθαίρετο στη θέση «Μεγάλη Γούρνα Ολύμπου» έγινε στόχος αναρχικών, οι οποίοι ανήρτησαν φωτογραφίες από τις φθορές που προκάλεσαν στην ιστοσελίδα τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

BASIKO_1Με ένα κείμενο 500 λέξεων, ο «Πυριφλεγέθων κωκυτώς», όπως υπογράφει ο συντάκτης του, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το κτίσμα έγινε στόχος. «Το αυθαίρετο κτίσμα έγινε από τους ασυνειδήτους κατοίκους της περιοχής που θέλουν να προβάλουν το οικολογικό - ορειβατικό τους ενδιαφέρον. Δεν σκέφτηκε άραγε κανείς ότι το κάνουν μέσα στα όρια του Δρυμού του Ολύμπου μέσα στα οποίο απαγορεύεται το οτιδήποτε», αναφέρουν σε κάποιο σημείο της προκήρυξης. «Το χτίσανε λοιπόν όμορφα με πέτρα στο εξωτερικό και τσιμεντότουβλα μέσα, μια ωραία ξύλινη σκεπή και τσιμεντένια επένδυση εσωτερικά και πέτρα εξωτερικά. Έχουν και τις θέσεις για φωτιά έξω στον προαύλιο χώρο. Μια χαρά τουριστικός προορισμός!
Καιρού επιτρέποντος ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα φιλόδοξοι εξερευνητές με τα άγρια θηρία τους–αμάξια για μια βόλτα στην άγρια φύση του βουνού. Ανεβαίνουν με τις μηχανές τους μέχρι εκεί και προσπαθούν να κατακτήσουν κάποια από τις γύρω κορυφές» αναφέρεται στο κείμενο με την υποσημείωση «μόνο που όλα τα παραπάνω είναι εντελώς παράνομα»
Το athens.indymedia.org, αναφέρεται στην δυναμική, όπως την χαρακτηρίζει αντίδραση των ενδιαφερομένων, η οποία όμως προσθέτει ήταν «μόνο λεκτική και σε θεωρητικό επίπεδο»
Ο ή οι συντάκτες του κειμένου, φαίνεται να γνωρίζουν αρκετά πράγματα γύρω από το θόρυβο που προκλήθηκε από το αυθαίρετο, τονίζοντας ότι αν και το θέμα έφτασε στα μέσα ενημέρωσης «το μόνο που έχει καταφέρει ο κόσμος» είναι να εκδοθεί μια απόφαση κατεδάφισης, η οποία όπως υποστηρίζει (και προφανώς δικαιώνεται από τα γεγονότα) «έχει μπει βαθιά σε κάποιο από τα συρτάρια της παράλυτης εξουσίας. Αν η απόφαση αφορούσε το σπίτι ενός απλού πολίτη αυτή θα είχε εκτελεστεί άμεσα και με τη συνοδεία των μπάτσων.
Όμως στην περίπτωση του αυθαίρετου έχουν ταϊστεί πολλά στόματα υπεύθυνων. Τόσο πολύ που έχουν πάθει αμνησία», σημειώνει παρακάτω. Στη συνέχεια, τονίζει ότι κανείς δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος της κατεδάφισης «μιας και υπάρχουν εκλογικοί ψήφοι που στηρίζουν την εκάστοτε επιλογή, του κάθε κρατικού λειτουργού».
Στη συνέχεια οι συντάκτες του κειμένου ως αυτόκλητοι εκφραστές του περί δικαίου αισθήματος, εξηγούν ότι όπου δεν αναλαμβάνει το κράτος να δώσει λύση, τότε το ρόλο τον αναλαμβάνει η άμεση αντίδραση «Όχι των μπάτσων αλλά αυτή του λοστού και του πριονιού!»
Η άμεση αντίδραση ήταν, όπως εξηγούν, «επίσκεψη» στο κτίσμα και πρόκληση ζημιάς στα υποστυλώματα της σκεπής εσωτερικά, οριακά, έτσι ώστε, αν δεν επισκευαστεί θα την ρίξει το βάρος του χιονιού τον χειμώνα που έρχεται. Φθορά στην όμορφή πόρτα –που διαθέτει κλειδαριά– «τόσο καταφύγιο ανάγκης θα είναι που στην ανάγκη θα το βρίσκεις κλειδωμένο» και ένα «ωραιότατο ενημερωτικό μήνυμα» στον εξωτερικό πέτρινο τοίχο του.
Η προκήρυξη τελειώνει με προειδοποιήσεις, παραινέσεις και απειλές. «Η επίσκεψη ήταν μοναχά η πρώτη φάση για να ξυπνήσει το κτήνος του σάπιου κρατικού μηχανισμού σας και να συρθεί μέχρι εκεί και να κάνει τη δουλειά του.
ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ. Αν αυτό δεν γίνει σύντομα η επόμενη επίσκεψη θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο κτίσμα και θα το καταστήσει μη κατοικήσιμο και ασύμφορο στην επισκευή του.  Όσες φορές επισκευάζεται τόσες και θα χαλάει από εδώ και στο εξής.
Κλείνοντας, μην βιαστεί κανείς να πει για τη σωστή γραφή τον λέξεων του συνθήματος.
Είναι εκεί γραμμένες έτσι λάθος για να σας θυμίζουν ότι το πολιτικό σύστημα των 300 ηλιθίων είναι εξίσου λάθος.
Όπως θα κατεδαφιστεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αυτό το αυθαίρετο κτίσμα έτσι θα καταρρεύσει και το βρώμικο σύστημα μας με το οποίο παίζετε τις ζωές μας.
Η ΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΩΡΑ»
Η ανάρτηση, στην  athens.indymedia.org φέρει ημερομηνία 21 Αυγούστου 2010 και την υπογραφή «Πυριφλεγέθων κωκυτώς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: