Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
Και οι άρχοντες του νομού μας έσπευσαν να συγχαρούν τους επιτυχόντες των.. πανελληνίων. Κάποιοι θυμήθηκαν και τους αποτυχόντες. Το ίδιο σκηνικό. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση.
***
Υπάρχει όμως και η δεύτερη ανάγνωση. Η χαρά κρατάει λίγο. Οι γονείς σκέφτονται την επόμενη μέρα, πως θα τα βγάλουν πέρα. Και τι θα βγει απ’ολη τη αυτή την ιστορία; Μια νέα φουρνιά ανέργων ίσως ή όχι;
***
Έκαναν τον απολογισμό τους, αποδεκατισμένοι από φροντιστήρια, ξετιναγμένοι οικονομικά ετοιμάζονται για νέες θυσίες με στόχο κυρίως μια θέση στο δημόσιο.
***
Και ποιος ξέρει ως τότε, ώσπου να πάρουν τα πτυχία τους οι νέοι, αν το δημόσιο θα είναι το ίδιο ελκυστικό, αν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς, αν θα μπορεί να στηρίζει τα φιλόδοξα  όνειρα των νέων.
***
Και ποιος ξέρει τι χάλι θα’χει ο ιδιωτικός τομέας, τι συνωστισμό τα ελεύθερα επαγγέλματα και πόσοι θα πουν το ψωμί –ψωμάκι.
***
Δεν έχω επίσημα στατιστικά στοιχεία αλλά εμπειρικά, μπορώ να πω ότι οι νέοι μας πτυχιούχοι σπάνια μπαίνουν την αγορά εργασίας πριν τα 30 χρόνια τους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κυρίως εκπαιδευτικών που διορίζονται μετά τα 40 κι αν όλα βέβαια πάνε καλά.
***
Το μεσογειακό παράδοξο της μη απεξάρτησης των νέων από την οικογενειακή εστία πέρα από συναισθηματικούς λόγους έχει στις μέρες μας κυρίως εργασιακά χαρακτηριστικά και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
***
Είναι πραγματικά θλιβερό, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία να καταντάει προνόμιο και να ευτελίζεται η ανθρώπινη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια στο κυνήγι του αυτονόητου.
***
Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που ένα κράτος «μπάτε σκύλοι αλέστε» δεν γνωρίζει πόσους πληρώνει.
***
Άγνωστος ο αριθμός των υπαλλήλων του δημοσίου μέχρι πρότινος. Άγνωστος ο αριθμός των  συνταξιούχων, των διπλοσυνταξιούχων, των αποβιωσάντων που συνταξιοδοτούνται αλλά και το τραγικό φαινόμενο των δήθεν υπεραιωνόβιων καθώς και των δήθεν ανήμπορων και αναπήρων.
***
Μια κοινωνία των δήθεν που δήθεν συγχαίρει τους επιτυχόντες και δήθεν παρηγορεί τους αποτυχόντες την ίδια ώρα που θα’πρεπε να τους προετοιμάσει για την καταιγίδα που έρχεται και να δώσει λύση.
***
Απ’την πλευρά μας μόνο προβληματισμό έχουμε να καταθέσουμε κάνοντας μια δεύτερη ανάγνωση στα αποτελέσματα των πανελληνίων και τις βάσεις
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: