Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Siemens: Κατ' αντιπαράσταση εξέταση Φίσερ-Τσακάλου


exetastiki_Siemens446Στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens κατέθεσε την Πέμπτη ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens ΕΛΛΑΣ Ρούντολφ Φίσερ, ο οποίος, κατά κοινή διαπίστωση των μελών της Επιτροπής ήταν απρόθυμος να συνεισφέρει στην έρευνα. Η Εξεταστική αποφάσισε την... κατ' αντιπαράστασηΤσακάλου. Η κ. Τσακάλου έχει καταθέσει ότι ο Ρούντολφ Φίσερ συνδιοικούσε με τον Μ. Χριστοφοράκο και συνυπέγραφε όλες τις χορηγίες και πως, όταν ο κ. Χριστοφοράκος διέφυγε στην Γερμανία, ο κ. Φίσερ την προειδοποίησε ότι μπορεί να απειληθεί ακόμη και η ζωή της για όσα γνωρίζει. Στο μεταξύ, την επικύρωση της εισαγγελικής διάταξης για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Τάσου Μαντέλη προτείνει στο συμβούλιο εφετών της Αθήνας, ο εισαγγελέας εφετών Κώστας Χατζίκος. εξέταση του με τη γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη

Απειλές κατήγγειλε η Αικατερίνη Τσακάλου

Ευθεία ομολογία ότι απειλήθηκε η ζωή της από τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μεταβατικό ΔΣ της Siemens Α.Ε. Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ, έκανε την Πέμπτη η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου.
Καταθέτοντας για δεύτερη φορά η μάρτυρας, είπε ότι μετά τη φυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό η ίδια έπεσε σε δυσμένεια "και μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσής της" από τον Γερμανό διευθυντή.
Απευθύνθηκε, όπως είπε, στα κεντρικά της Γερμανίας και όταν επέστρεψε, την κάλεσε ο κ. Φίσερ και της είπε "ότι αν επαναλάβω τέτοια κίνηση, μπορεί να μου στοιχίσει και τη ζωή".
Είπε ακόμη ότι πέρα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου της που βρήκε σκασμένα, δέχθηκε επίθεση με σπασμένο γυαλί.
Ο Ρούντολφ Φίσερ, σημερινός οικονομικός διευθυντής της Siemens Τσεχίας, που κατέθεσε πριν την Αικατερίνη Τσακάλου, εν ολίγοις είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε από την πολιτική Χριστοφοράκου, για μίζες και πολιτικούς: "Δεν είχα ποτέ καμία πρόσβαση, ούτως ώστε να γνωρίζω, αν υπάρχουν δωρεές, τι ύψους δωρεές, προς οποιαδήποτε πρόσωπα και πολιτικούς".
Μεγάλο μέρος της εξέτασης των μαρτύρων απασχόλησε σημείωμα της κα Τσακάλου προς τον Χριστοφοράκο στις 25 Ιανουαρίου 2008, όταν αυτός είχε αποχωρήσει από τη Siemens.
Με το σημείωμα τον ενημέρωνε ότι κατ' εντολή του κ. Φίσερ, η Siemens ΑΕ δεν προτίθεται να αναλάβει καμία δαπάνη εξοπλισμού του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι την ιδια αποψη εκφραζει και η Fujitsu Siemens.
Ο κ. Φίσερ παραδέχθηκε ότι ζήτησε από την Αικατερίνη Τσακάλου να στείλει το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με το οποίο δεν θα πληρωνόταν από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν παραδέχθηκε ούτε θυμόταν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ή εμπλοκή ονομάτων πολιτικών.
Αντιθέτως, η κ. Τσακάλου διέψευσε στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση πολλές φορές τον κ. Φίσερ λέγοντας: "Λέει ο κ. Φίσερ ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη των τιμολογίων. Τα τιμολόγια έχουν καταχωριστεί στο λογιστήριο. Εγώ απλώς είχα τα αντίγραφα. Δεν είχα ιδιαίτερο λογιστήριο για να κρατάω και να διεκπεραιώνω πληρωμές".
Η μάρτυρας επέμεινε ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντής δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει άγνοια, όταν συνυπέγραφε τα τιμολόγια: "Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έκανε δημόσιες σχέσεις".
Παρ' όλα αυτά ο κ. Φίσερ επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση, ζήτησε να προσκομιστούν τιμολόγια στα οποία να συνυπογράφει και δεσμεύθηκε εντός των επομένων ημερών να προσκομίσει στοιχεία που συνηγορούν υπέρ των απόψεών του.
Κάποια στιγμή, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για ψευδή κατάθεση του κ. Φίσερ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί σε βάρος του η αυτόφωρη διαδικασία.
Κατά τα λοιπά, η κα Τσακάλου, που σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Siemens ΑΕ, επανέλαβε ότι όσα αναγράφει στο ημερολόγιό της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και το πολύ 1-2% από τα ραντεβού να ματαιώθηκε, αλλά κι αυτό θα το ανέγραφε.
Σε ερώτηση, γιατί τότε όλοι σχεδόν οι πολιτικοί που παρελαύνουν από την Εξεταστική διαψεύδουν τις επαφές τους, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.
"Οι εξεταστικές επιτροπές, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και η βούληση των μελών που τις απαρτίζουν, μπορούν να έχουν αποτελέσματα τέτοια που ούτε καν η ίδια η δικαιοσύνη θα μπορούσε να έχει και μάλιστα με διαφορετικούς ρυθμούς", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

"Aποπροσανατολισμός"

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την εξής δήλωση, σχετικά με τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens:
"Επειδή μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής επιδίδονται και επενδύουν στη στατιστική επεξεργασία της δημόσιας κοινωνικής μου σχέσης και αντιλαμβανόμενη τους συνειρμούς, που αυτή δημιουργεί στην κοινή γνώμη, έχω να δηλώσω τα εξής: Είναι σαφές ότι επιχειρείται μια προσπάθεια συμψηφισμού και κυρίως αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ευρήματα, προκειμένου να μην απαντηθεί το ερώτημα, ποιοι πήραν τα λεφτά, πού πήγαν οι μίζες, ποια είναι η διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος προς πρόσωπα και κόμματα από τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προμήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δημόσιων φορέων. Αυτή την αλήθεια οφείλει η Εξεταστική Επιτροπή να βρει και να καταθέσει στον Ελληνικό λαό."

«Μια Επιτροπή που εκτρέπεται πλέον σε ασημαντότητες και μικρολεπτομέρειες, χωρίς πολιτικό ενδιαφέρον, προφανές είναι ότι αποφεύγει ηθελημένα να αναζητήσει την αλήθεια, επειδή την φοβάται όσο τίποτε άλλο. Αν υπάρχει «γαλάζιος υπουργός,» εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να τον αποκαλύψουμε. Το ΠΑΣΟΚ, έτσι και αλλιώς, είναι πολύ απασχολημένο ψάχνοντας τους δικούς του υπουργούς» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Τάσος Νεράντζης.Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: