Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Πρωταθλητές παραβατικότητας οι... αστυνομικοί

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
Πρωταθλητές στην παραβατικότητα για το 2009 αναδεικνύονται …οι αστυνομικοί. Στην έκθεση απολογισμού για το προηγούμενο έτος των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ που υποβάλλεται στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εξετάσθηκαν 495 υποθέσεις.
Από αυτές, οι 427 ...αφορούσαν αστυνομικούς, οι 35 υπαλλήλους του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, ενώ στις υπόλοιπες είτε υπήρχε συμμετοχή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων, είτε αφορούσαν ιδιώτες. Τελικά ασκήθηκαν 148 ποινικές διώξεις, και συνελήφθησαν 50 άτομα..
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας το αδίκημα στο οποίο ενδίδουν με ευκολία οι αστυνομικοί είναι η παράβαση καθήκοντος και των δημοσίων υπαλλήλων η δωροδοκία.
Ενδεικτική είναι η υπόθεση της δικογραφίας, που σχηματίστηκε εις βάρος αστυνομικών, υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Δασών γιατί εξέδιδαν άδειες για αγορά, μεταφορά και κατανάλωση ισχυρών εκρηκτικών υλών σε λατομεία στην Εύβοια, αν και αυτά λειτουργούσαν παράνομα!
Από την έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι ένας εκ των αστυνομικών, που κατηγορήθηκε για την υπόθεση των λατομείων στην Εύβοια,, επιπλέον εξέδιδε παράνομα, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, άδειες σε αλλοδαπούς. Επίσης από το 2001 μέχρι και το 2008, οι εκάστοτε διοικητές επαρχιακού Αστυνομικού Τμήματος, συμφωνούσαν στην έκδοση αδειών αγοράς, μεταφοράς και κατανάλωσης πολύ μεγάλων ποσοτήτων ισχυρών εκρηκτικών υλών σε λατομεία αν και λειτουργούσαν χωρίς άδειες.
Παράλληλα στις εκδιδόμενες άδειες δεν αναγραφόταν συγκεκριμένος τόπος και ο σκοπός της κατανάλωσης. Στην παράνομη λειτουργία των εξήντα εννέα λατομείων της περιοχής, διαπιστώθηκε εμπλοκή υπηρεσιών των Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και του Δασαρχείου και Δασονομείου της περιοχής.
Από το σύνολο των υποθέσεων, οι 389 ήταν καταγγελίες πολιτών, κάτι που η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θεωρεί πολύ σημαντικό, καθώς -όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης- «αποδεικνύει την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες, στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς».(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: