“Θα μας πάρουν με τις πέτρες”


Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
Ομιλία του Πρωθυπουργού στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Ν.Δ.  για την οικονομία και τη διαφάνεια
“Θα μας πάρουν
με τις πέτρες”
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομική κρίση σημειώθηκε χθες το πρωί στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Αντ.Σαμαρά προς τον Γ.Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαφθοράς, ζητώντας τη συμβολή του προέδρου της ΝΔ στην αντιμετώπισή της, τονίζοντας ότι θα.... πρέπει να υπάρξει «ευνομία, αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες, και δικαίως».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ρωτώντας πως είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν επί ΝΔ αποτελούν την αιτία της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα να επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ΝΔ γνώριζε πολύ καλά τι έκανε, όταν έστελνε τα λανθασμένα στοιχεία για το έλλειμμα στην ΕΕ. «Ήταν μια συνειδητή πράξη, κι αυτά πληρώνουμε σήμερα», τόνισε.
Ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταθέσει τις προτάσεις του, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας.
Ο Αντ.Σαμαράς απάντησε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν εκτός θέματος, καθώς η ερώτηση αφορούσε τους κανόνες της ΤτΕ για την εκκαθάριση στην αγορά ομολόγων (Τ+3). Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν στο στυλ: «γεια σου, Γιάννη, κουκιά σπέρνω».
Όσον αφορά στο θέμα της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι καλό θα ήταν να μην τα ρίχνουμε όλα στο χθες, αλλά να κοιτάξουμε το παρόν και συγκεκριμένα το πρόβλημα της ανεργίας. Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως το θέμα της ανεργίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έστρεψε εκ νέου τα βέλη του κατά του κ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ αντί να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική, «γέμισε το κράτος με συμβάσεις Stage». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα διαφάνειας, επισημαίνοντας ότι ζητά τη συμβολή του κ. Σαμαρά.
«Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας δεν ήταν ανεξάρτητο από συμφέροντα. Πρέπει να αλλάξει αυτό το πολιτικό σύστημα και περιμένω να συμβάλλετε στα θέματα διαφάνειας» είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.
Πρέπει να υπάρξει «ευνομία, αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες, και δικαίως» υπογράμμισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο μεγάλος εχθρός του τόπου είναι η ανεργία και ότι σε λίγες μέρες το κόμμα του θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα της οικονομίας χωρίς κομπορρημοσύνη.
«Μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους, ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας. Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση. Τουλάχιστο ας το παραδεχτείτε. Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία μας απέναντι σας. Λάθος σάς καταλογίζουμε όχι πρόθεση. Εσείς ξεκινήσατε να λέτε άλλα θέματα, σαν να υπάρχει μύγα που σας μυγιάζει» σημείωσε.
Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαντά με καθυστέρηση 45 ημερών σε ένα θέμα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όπως υποστήριξε ο κ Σαμαράς με το σύστημα «Τ+10», τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι διεθνείς οικονομολόγοι τονίζουν επίμονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης εποπτείας των καθορισμένων προθεσμιών διακανονισμού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ακάλυπτες θέσεις και να διασφαλιστεί συστηματική σταθερότητα στις αγορές.
ΚΡΑΧΤΗΣ