Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης η Ελλάδα, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου Ομιλία στη Σοσιαλιστική Διεθνή


Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

«H Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξυγίανσης της οικονομίας της» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά ..
την εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου αργότερα θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

«Ήδη έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 40% σε σχέση με πέρσι» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και απέδωσε την ελληνική οικονομική κρίση «σε κακή διακυβέρνηση, έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας, κακή οικονομική διαχείριση από διογκωμένο κράτος προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων».

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των διεθνών κινημάτων και οργανισμών στο σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο, καθώς και την ευθύνη τους για τη διαμόρφωση μιας πιο ανθρώπινης παγκοσμιοποίησης. Με αφετηρία την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη «διαρκούς εμβάθυνσης της παγκόσμιας συνεργασίας, με στόχο την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης στη βάση των κοινών, θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.»

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία, όπου το κράτος βάλλεται λόγω του παγκόσμιου προβλήματος των κρατικών χρεών, «είναι οι παγκόσμιοι θεσμοί που θα πρέπει να αναδειχθούν σε εγγυητές της ομαλότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία του νέου, περισσότερο ανθρώπινου κόσμου.»

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη «η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος να γίνει με τρόπο που να μην πέφτει το βάρος στους αδύναμους» και υπερασπίστηκε το «ευρωπαϊκό, σοσιαλιστικό μοντέλο του κράτους πρόνοιας», απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι το κράτος πρόνοιας ευθύνεται για την τρέχουσα κρίση των κρατικών χρεών, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο των αγορών, επισημαίνοντας ότι «οι ταχείες αντιδράσεις τους δημιουργούν πανικό και συχνά οδηγούν σε ανορθολογικές επιλογές.»

Τέλος, μίλησε και για τους οίκους οικονομικής αξιολόγησης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «στην εποχή της φούσκας των τραπεζικών δανείων υψηλού ρίσκου, οι οίκοι αναβάθμιζαν την αξιολόγηση των τραπεζών, ενώ στην τρέχουσα συγκυρία σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις αξιολογήσεις χωρών που καταβάλουν προσπάθειες να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους.»

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Έντι Ράμα, της Ρουμανίας, των Παλαιστινίων, ενώ στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα με ομογενείς επιχειρηματίες.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: