Τρίτη 22 Ιουνίου 2010 Στοιχεία σοκ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες και νιώθουν ...ασφυκτικά τη θηλιά στο λαιμό τους δημοσιοποίησαν η ΕΚΠΟΙΖΩ και τέσσερις ακόμη καταναλωτικές οργανώσεις. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, έκαναν έκκληση να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών.
Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, του κλεισίματος των επιχειρήσεων και των αυξήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Χιλιάδες καταναλωτές οδηγούνται σε περιθωριοποίηση, απειλείται η σωματική και ψυχική τους υγεία και διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή.
Μόνο η ΕΚΠΟΙΖΩ δέχεται 80 - 100 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα, άλλα 20 - 30 άτομα επισκέπτονται τα γραφεία της καθημερινά για το συγκεκριμένο θέμα και συνολικά διαχειρίζεται 3.000 υποθέσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών.
Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ τα προγράμματα ρύθμισης οφειλών που έχουν ανακοινώσει αρκετές τράπεζες είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή, αναποτελεσματικά και στην καλύτερη περίπτωση ανακυκλώνουν τα χρέη. Παράλληλα τράπεζες προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμη και για πολύ μικρά χρέη καταναλωτών ενώ αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρίες την είσπραξη των οφειλών. Τονίστηκε ακόμη στη συνέντευξη ότι το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή πέρυσι τον Απρίλιο από το ΠΑΣΟΚ ως πρόταση νόμου και ήταν από τα πρώτα που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση μετά τις εκλογές αλλά έκτοτε «αγνοείται η τύχη του». Αναφέρθηκε τέλος ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο καταναλωτές αλλά και επιχειρηματίες που αδυνατώντας να πάρουν επιχειρηματικά δάνεια πήραν καταναλωτικά για να πληρώσουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ, κλπ. Το νομοσχέδιο καθιερώνει τη δυνατότητα απαλλαγής φυσικών προσώπων από χρέη όταν δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία και αρκετά εισοδήματα για την ικανοποίηση των πιστωτών, λαμβάνει μέριμνα για την προστασία της κύριας κατοικίας και για τη διασφάλιση ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης του οφειλέτη. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου