Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τέλος οι αντοχές και οι ανοχές για εμπόρους και επαγγελματίες

Ξεχείλισε η αγανάκτηση επαγγελματιών και εμπόρων στη ...χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΟΕΒΕΠ και ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, στην οποία παρόντες ήταν και οι τέσσερις βουλευτές του νομού.
Η κρίση έχει προκαλέσει ασφυξία και στην αγορά της Πιερίας και όπως ανέφεραν οι διοργανωτές η ανοχή και η αντοχή των επαγγελματιών έχει τελειώσει. «Το μέλλον των επιχειρήσεών μας είναι αβέβαιο», ανέφεραν κάποιοι, ενώ κάποιοι άλλοι, ακόμα πιο απαισιόδοξοι έκαναν λόγο για επιχειρήσεις που υπάρχουν απλά για να υπάρχουν.
Οι ακάλυπτες επιταγές αφορούν πλέον το 51% των επιχειρήσεων του νομού, υποστήριξε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ, ενώ για τον «Τειρεσία» είπε ότι «φτιάχτηκε από τις τράπεζες για τις τράπεζες». Ο Μιχάλης Εξίζογλου τόνισε ότι κοινή διαπίστωση είναι ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλέισιμο, σημειώνοντας ότι μια από τις τελευταίες ελπίδες αποτελεί το ΤΕΜΠΜΕ «αν αυτό εφαρμοστεί σωστά και όχι με όρους τραπεζών».
Στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ τα τελευταία χρόνια, όταν το κράτος ζητά από τους επιχειρηματίες να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τον ΦΠΑ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης. Ο Κώστας Ρέχας, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και επανέλαβε την πάγια θέση του συλλόγου, για δημιουργία σχολής ή σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Κατερίνη, ώστε να ζωντανέψει η ζωή στην πόλη. Τέλος, αναφέρθηκε και στον αναπτυξιακό νόμο, (ο οποίος δεν κατατέθηκε ακόμα) αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει θα αποκλείει τις εμπορικές επιχειρήσεις, κάτι με το οποίο είναι αντίθετος αυτός και οι συνάδελφοί του.

«Κάθε μέρα γινόμαστε ζητιάνοι», ανέφερε στην τοποθέτησή του, ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες που τοποθετήθηκαν, περιγράφοντας με σαφήνεια τα προβλήματα που βιώνει καθημερινά. «Το κράτος είναι επιθετικό εναντίον μας. Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται κάθε μέρα στα Δικαστήρια από συναδέλφους μας τους οποίους κυνηγά το ΤΕΒΕ και το ΙΚΑ. Τα Κινέζικα καταστήματα μας ξεσκίζουν, στον τουρισμό ψάχνουμε πλέον να βρούμε τους Σέρβους και η βιοτεχνία η οποία κάποτε απασχολούσε 4.000 γυναίκες έχει πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι πλέον το κράτος σπρώχνει στην παρανομία τους επαγγελματίες.
Αμέσως μετά τα μέλη της ΟΕΒΕΠ και του Εμπορικού Συλλόγου, ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. «Δυστυχώς η φωνή μας δεν φτάνει ούτε μέχρι τη Λεπτοκαρυά», είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για τα κόμματα εξουσίας τα οποία ως αντιπολίτευση είναι στο πλευρό των παραγωγικών τάξεων και ως κυβέρνηση έχουν κλειστές τις πόρτες των υπουργείων τους.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ζήτησε απ’ όλους να κάνουν την αυτοκριτική τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι για μη στήριξη της τοπικής αγοράς από τους ίδιους τους Πιεριείς. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα του παραεμπορίου, εκτιμώντας ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να ενταθούν και πώς αυτό είναι ένα κομμάτι πάνω στο οποίο μπορεί να ασκηθεί πίεση.

210610emporoi2
«Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις των εμπόρων, αλλά δεν άκουσα από πού θα βρεθούν τα χρήματα», είπε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ανεβαίνοντας στο βήμα. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υποστήριξε ότι «η πατρίδα ζητάει θυσίες μια φορά στα 20 ή τα 30 χρόνια και πρέπει να τις κάνουμε, αρκεί να υπάρχει προοπτική», εκφράζοντας επιφυλάξεις για το εάν υπάρχει προοπτική στην παρούσα φάση. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πεθάνει και ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις από το ’80 και μετά» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι καμία από αυτές δεν υλοποίησε το προεκλογικό της πρόγραμμα. Ο κ. Ψωμιάδης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε και στους βουλευτές, λέγοντας ότι «είναι ήρωες, πλην ελαχίστων του κρατιδίου της Αθήνας», επιχειρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να μην τους βάλει όλους σε ένα τσουβάλι.

Την πρότασή του για εσωτερική υποτίμηση των προϊόντων και υπηρεσιών, επανέλαβε ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης. Ο κ. Αμοιρίδης, έκανε λόγο για προβλήματα που σχετίζονται με την απουσία συνολικού σχεδιασμού και συνεργασίας σε επίπεδο νομού, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΓΠΣ της Κατερίνης, που θα καθορίσει τις χρήσεις γης στην πόλη για τα επόμενα 20 χρόνια και δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει γίνει γνωστό στους επαγγελματίες. Παράλληλα ζήτησε να καταλήξουν οι φορείς του νομού και ενόψει ΕΣΠΑ προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η Πιερία. «Πρέπει να βρούμε την κατεύθυνσή μας και τι Πιερία θέλουμε. Θέλουμε να είναι κέντρο μεταφορών, κέντρο τουρισμού ή κέντρο πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον «Τειρεσία», είπε ότι δόθηκε μια ικανοποιητική λύση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ΤΕΜΠΜΕ, υποστηρίζοντας πως κι εκεί η Κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα. «Δεν λέω ότι έλυσε ή θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να βοηθήσει και επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι κερδοφόρες και επί της ουσίας να τις δώσει μια σημαντική ανάσα τακτοποιώντας χρέη τους προς ΙΚΑ και δημόσιο», είπε.
«Αυτό που με πονάει είναι η αυξανόμενη ανεργία» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως δεν αντέχει να βλέπει ανθρώπους να πονάνε «κι εγώ να κάνω τον βουλευτή στην Αθήνα. Να είστε σίγουροι ότι θα μεταφέρω ακριβώς όπως εκφράσατε την αγανάκτησή σας στο κοινοβούλιο» κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.

Την ανάγκη να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν το νομό επεσήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Κουκοδήμος, εξέφρασε την άποψη, ότι η Πιερία μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω με «πρόσχημα» το κλείσιμο των Τεμπών και τα πραγματικά προβλήματα που δημιούργησε εκείνη η κατάσταση στην οικονομία του νομού μας.

Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση αναφέρθηκε η βουλευτής Μαρία Μίχου, τονίζοντας ότι όλες οι προσπάθειές της μέχρι σήμερα είχαν ως στόχο να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία. Αναφερόμενη στον επόμενο στόχο της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι φυσιολογική η ανησυχία των επαγγελματιών, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η κ. Μίχου, απαντώντας στο κομμάτι που αφορά τους ελέγχους αλλοδαπών καταστημάτων, είπε ότι έχουν ενταθεί, αφού μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ελέχθησαν στην Κεντρική Μακεδονία 1602 αλλοδαπές επιχειρήσεις.

«Δεν υπάρχει κανείς που θα γλιτώσει ή δεν θα βιώσει τις επιπτώσεις της κρίσης» παραδέχθηκε κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενο κίνδυνο να εισέλθει η οικονομία μας σε φάση «στασιμοπληθωρισμού». Αν συμβεί αυτό, είπε, θα είναι τραγικό. Ο κ. Παπαγεωργίου εκτίμησε πάντως ότι η αύξηση του πληθωρισμού προκλήθηκε από την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του με οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε και για τον «ψυχολογικό παράγοντα» λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να αντιστραφεί και υποστηρίζοντας ότι η ψυχολογία για την οικονομία  είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας. Ο κ. Παπαγεωργίου, εκτίμησε ότι από τα μέσα του 2011 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη, ενώ σχολιάζοντας την πολιτική των τραπεζών τη χαρακτήρισε «μικρόμυαλη».
«Πρέπει να δοθεί η αίσθηση εξόδου από το τούνελ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε όσον αφορά το ασφαλιστικό πως έγιναν λάθος χειρισμοί από την Κυβέρνηση κατά την παρουσίασή του. Τέλος αναφερόμενος στην «περαίωση», παραδέχθηκε ότι είναι μια παγίδα για τις επιχειρήσεις και συμπλήρωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργησή της.
Πολιτεία/Β.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: