Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη Ευρωβουλευτή ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 21 Ιουνίου 2010
Κρίτων Αρσένης: Η ΕΕ οφείλει να εμποδίσει..
την άρση του μορατόριουμ της εμπορικής φαλαινοθηρίας 
Γραπτή Ερώτηση προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο ενόψει της  συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας στις 21-25 Ιουνίου


Την ανάγκη μια συντονισμένης τοποθέτησης της ΕΕ ενάντια στην άρση του μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία στην επικείμενη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΙWC), τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.  Τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ έχουν ανακηρύξει το 2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας και στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτικό η ΕΕ να διασφαλίσει τη συνέχιση του μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία, που υπήρξε παγκοσμίως μια από της μεγαλύτερες επιτυχίες για τη διατήρηση της άγριας ζωής και βρίσκεται σε ισχύ από το 1986.


Το διάστημα 21-25 Ιουνίου στο Μαρόκο τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας καλούνται να ψηφίσουν για μια συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει ένα νέο τύπο φαλαινοθηρίας, που δεν προορίζεται για τοπική κατανάλωση και δεν περιλαμβάνει όρια  αλίευσης βασισμένα σε επιστημονική τεκμηρίωση. Επιπλέον, η προτεινόμενη απόφαση θα επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία στο Καταφύγιο Φαλαινών του Ανταρκτικού  Ωκεανού, στο οποίο βρίσκει αυτή τη στιγμή προστασία το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού φαλαινών.

Παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία με το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας συνεχίζουν τη φαλαινοθηρία, το μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία είναι μια ανεπανάληπτη επιτυχία από τη σκοπιά της διατήρησης, αφού έχει μειώσει τη θανάτωση φαλαινών σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με το ποσοστό που θανατώνονταν πριν από 25 χρόνια. 25 από τα 88 μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΙWC) είναι κράτη μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου μια ενιαία και ισχυρή θέση της ΕΕ θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ψηφοφορία του Ιουνίου.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Μετά τις αδυναμίες συντονισμού μεταξύ των Κρατών Mελών και τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στην επίτευξη μιας κοινής θέσης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και τη διάσκεψη του CITES στη Ντόχα, είναι πλέον αναγκαίο να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Είναι επιτακτικό η ΕΕ να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια σαφώς διατυπωμένη κοινή θέση κατά της άρσης του μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία. Το 2010 είναι μια χρονιά ορόσημο για τις παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας και η ΕΕ έχει την ευκαιρία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, διασφαλίζοντας τη διατήρηση αυτού του τόσο απαραίτητου κρίκου για τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα. Καλώ την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να αναλάβουν δράση ώστε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια να μη αναστραφεί στο Αγκαντίρ”.
Βρυξέλλες, 21 Ιουνίου 2010

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΥΛΟΤΟΜΗΜΕΝΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ
Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για τους όρους διάθεσης ξυλείας στην ευρωπαϊκή αγορά

Σημαντικό επίτευγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί η τελική συμφωνία επί του κανονισμού για τη διάθεση ξυλείας και σχετικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Η ρητή απαγόρευση της τοποθέτησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας, που ήταν και το βασικό ζητούμενο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έγινε τελικά αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών. Η απαγόρευση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό νομικό κενό στη λειτουργία του παγκοσμίου εμπορίου καθώς η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ξυλείας στον κόσμο. Στην τελική διατύπωση της απαγόρευσης επικράτησε η πρόταση εισηγητή των Σοσιαλιστών, Κρίτωνα Αρσένη, για την κατοχύρωση της γενικής ευθύνης σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο στο παράνομο εμπόριο.
Κατά τη διαδικασία του τριλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων επιλύθηκε μια σειρά ζητημάτων ξεκινώντας από την άδεια ξύλευσης και φτάνοντας στην τελική διάθεση στον καταναλωτή. Εκτός από τη ρητή απαγόρευση, άλλα επιτεύγματα είναι:
·         η ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας ως νομική προϋπόθεση για την διακίνηση ξυλείας στην ΕΕ  
·         η θέσπιση ενός κοινοτικού συστήματος αναγνώρισης φορέων και συστημάτων που μειώνει τον κίνδυνο διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας
·         η θέσπιση ποινών για την τοποθέτηση και διάθεση παράνομης ξυλείας στην ευρωπαϊκή αγορά
·         η συνεκτίμηση του κινδύνου εισαγωγής παράνομης υλοτομίας από περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.
Τέλος, ο Κρίτων Αρσένης πέτυχε την ενσωμάτωση ενός νέου άρθρου στο τελικό κείμενο  για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις  επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού.
Οι Σοσιαλιστές ήταν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε από την πρώτη στιγμή την έκθεση. Η νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Ιούλιο.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:
«Ο Ευρωπαίος πολίτης ήταν έως σήμερα, εν αγνοία του, χορηγός της παγκόσμιας αποδάσωσης που συμβάλλει κατά 20% στην Κλιματική Αλλαγή και χρηματοδοτεί αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις σε κάποιες από τις πιο εύθραυστες περιοχές του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, η διακίνηση παράνομα υλοτομημένης ξυλείας έπληττε τις επιχειρήσεις ξυλείας, προκαλώντας παράλογες διακυμάνσεις τιμών και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στα προϊόντα ξυλείας.
Με σκληρή διαπραγμάτευση ανατρέψαμε την αρχική άρνηση του Συμβουλίου να αποδεχθεί το αυτονόητο, να αποτελεί η διακίνηση στην ευρωπαϊκή αγορά της παράνομα υλοτομημένης ξυλείας  και των προϊόντων της αδίκημα. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ξυλείας αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή δασική νομοθεσία βάζοντας τα θεμέλια για κοινή δασική πολιτική.
Για την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η νομοθεσία αυτή ήταν προτεραιότητα. Ήρθα σε επαφή με τους εκπροσώπους 20 κρατών μελών, Επιτρόπους και εκπροσώπους του κλάδου σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία των προτάσεων του Κοινοβουλίου και να αρθεί η αδιαλλαξία του Συμβουλίου. Η στράτευση της Ισπανικής Προεδρίας στην  επίτευξη του τελικού συμβιβασμού για αυτό το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα, και η υποστήριξη της Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης ήταν κρίσιμες για την επίτευξη της συμφωνίας.
Η επόμενη ημέρα της έναρξης εφαρμογής του κανονισμού ξυλείας θα  βρει τον Ευρωπαίο πολίτη βέβαιο ότι η ξυλεία και τα σχετικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά είναι αβλαβή για το περιβάλλον και την παγκόσμια ειρήνη».

ΚΡΑΧΤΗΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: