Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Απαντούν με απεργίες

Τρίτη 4 Μαΐου 2010
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων
Απαντούν
με απεργίες
Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, στη σκιά των επώδυνων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η αρχή έγινε χθες με 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και περικύκλωση του υπ.Οικονομικών στο Σύνταγμα στις 18:30 το απόγευμα από το Δίκτυο συνδικαλιστών ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κινητοποιήση σήμερα και αύριο αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ. Γενική ...απεργία την Τετάρτη. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της την Κυριακή «και αφού έλαβε υπ' όψη της τη δυναμική που διαμορφώνεται στις Ομοσπονδίες και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Δημόσιο» αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Μαΐου. Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά στα κυβερνητικά μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας και αγριότητας που λεηλατούν το εισόδημα, διαλύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Μια χώρα δεν σώζεται με πολιτικές στην οικονομία, αν χαθεί η κοινωνία», δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 o πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Παράλληλα, τόνισε ότι υπήρχαν και αλλοι δρόμοι για την έξοδο από την κρίση. 
Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ σήμερα έξω από τη Βουλή στην περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα οικονομικά μέτρα τη συγκεκριμένη μέρα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι μόνο μήνυμα φέτος είναι αντίσταση και κάνει λόγο για «εξαιρετικά επώδυνα μέτρα» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και για «κοινωνικό ντάμπινγκ». Ο ίδιος εκτιμά εκτίναξη της ανεργίας άνω του 20% με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες και καλεί σε μαζικούς αγώνες. Δεν θα επιτρέψουμε εξαθλίωση του εργαζόμενου τονίζει. Κατά τη συνεδρίασή της η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε και προκήρυξε 24ωρη γενική απεργία για την Τετάρτη 05 Μαΐου, με κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί.
Τα αιτήματα – διεκδικήσεις περιλαμβάνουν:
- Την απόκρουση των νεοφιλελευθέρων εκβιασμών και απαιτήσεων της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την ισοπέδωση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
- Την απόρριψη όποιων αντιασφαλιστικών συνταγών ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
- Την άμεση υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών ΣΣΕ, με τις οποίες θα διασφαλίζονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας.
Μετά την απεργία της 5ης Μαΐου, η εκτελεστική επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά, για να καθορίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.Την παραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.
Κατεβάζουν ρολά και οι έμποροι
Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα και οι λοιπές επιχειρήσεις από το πρωί της Τετάρτης (και όχι από τις 12.30 το μεσημέρι όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων.  Η ΓΣΕΒΕΕ μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για τα οικονομικά μέτρα και οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές από το πρωί ως το μεσημέρι (9:00πμ-15:00μμ).
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
Η απεργία των ναυτικών θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 4 Μαΐου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 5 Μαΐου.
48ωρη από τους δασκάλους
Σαρανταοκτάωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου προχωρά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ). Όπως ανακοίνωσε το ΔΣ της ΔΟΕ, προσανατολίζεται σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής και σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα. Μετά τις 7 Μαΐου θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων των δασκάλων, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
Κινητοποιήσεις και στη ΔΕΗ
Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης θα συμμετάσχει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ-ΚΗΕ. «Αντιμέτωποι με τα πιο σκληρά και άδικα μέτρα βρίσκονται όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, που διαπιστώνουν, ότι, για μια ακόμη φορά, γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης, για την οποία δεν ευθύνονται» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Απεργούν και οι μηχανικοί
Σε απεργία καλεί όλους τους μηχανικούς το ΤΕΕ την Τετάρτη. Σε ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο τόνισε ότι η μείωση των αμοιβών των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών για τις μελέτες και επιβλέψεις οικοδομικών έργων στη χώρα μας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις.
 ΚΡΑΧΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: