Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Νόμος - φρένο στο κύμα φυγής Δεν θα θιγούν όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα

Τρίτη 4 Μαΐου 2010
Ανδρέας Λοβέρδος. Με νόμο προσπαθεί να  ανακόψει το κύμα φυγής από
 το Δημόσιο
Με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βάλει φρένο στο κύμα φυγής στη σύνταξη στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, όπου επικρατεί πανικός και τουλάχιστον 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι (εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι γυναίκες)- που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης- σπεύδουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση.
Ετσι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή ... διάταξη η οποία προβλέπει ότι όσοι (στο Δημόσιο) έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους χωρίς να θιγούν από τις αλλαγές από 1/1/2011 και να συνταξιοδοτηθούν με τους σημερινούς όρους όποτε θέλουν. Ακόμη, έχουν δικαίωμα ανάκλησης της παραίτησής τους - εντός ενός μήνα- όσοι την υπέβαλαν από 1/1/2010.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπ. Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) κ. Θανάσης Τσακανίκας σημειώνει ότι επικρατεί πρωτόγνωρη αναστάτωση και ένα πρωτοφανές κύμα φυγής στη σύνταξη που θα δώσει τη χαριστική βολή στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως δεδομένη είναι (όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών) η σταδιακή (από 1/1/2011) εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών. Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η φυγή στη σύνταξη, το πάγωμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων οδηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΠΔΥ, ΟΠΑΔ, ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ) σε νέα αδιέξοδα και σε διάλυση. Οπως παρατηρεί η ΑΔΕΔΥ, αντί να καλύψουν τα ελλείμματα των Ταμείων που μέσα από την καταλήστευση των αποθεματικών με ευθύνη του κράτους οδηγήθηκαν σ΄ αυτήν την κατάσταση, προτρέπουν τις διοικήσεις τους να ξεπουλήσουν όσο όσο την ανύπαρκτη περιουσία τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε τραγικό αδιέξοδο βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (που καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση). Η λύση που επιλέγεται είναι να υπάρξει δανεισμός από άλλο Ταμείο (προτάθηκε το ΤΕΑΔΥ, δηλαδή το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων). Σήμερα εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι δικαιούχοι, τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου είναι μηδαμινή. Το Ταμείο πληρώνει 600-650 δικαιούχους τον μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές.

ΠΑΝΙΚΟΣ 180.000 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Τουλάχιστον 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σπεύδουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση

Καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις από το 2015

ΟΙ 7 ΒΑΣΙΚΕΣ
αλλαγές στο Ασφαλιστικό προβλέπουν τα εξής:

1 Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου. Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια ενώ από το 2015 καταργούνται οι πρόωρες και καθιερώνεται το 60ό ως όριο συνταξιοδότησης. Μέχρι το 2020 δεν αλλάζει το 65ο έτος ως όριο συνταξιοδότησης. Από το 2020 θα προστεθούν 4 μήνες εφόσον το προσδόκιμο ζωής του Ελληνα αυξηθεί κατά 3 έτη.

2 Σταδιακή από 1/1/2011 (και σε μια τριετία) εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών στο Δημόσιο. 3 Εκτακτη εισφορά για όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (από τον Ιούνιο). Εξετάζεται η επιβάρυνση να είναι 6% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ και 8% από 1.700 και άνω. Η εισφορά δεν θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις.

4 Οι συντάξεις για το τμήμα ασφάλισης που διανύεται από 1/1/2013 και μετά, θα υπολογίζονται με συντελεστή 2% ετησίως (αντί του 3%- 3,5% σήμερα) οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις.

5 Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.

6 Από 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

7 Νέο αυστηρό πλαίσιο χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας καθώς και περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. 
(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: