Ανεξέλεκτο το spread ξεπέρασε τις 600 μονάδες μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος Παραμένει ο στόχος


 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.04.2010
Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα, λέει ο πρωθυπουργός
Χρέος μας ιστορικό είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που θα αποτρέψει τα χειρότερα για τους Έλληνες, τόνισε ο .... πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι εκτιμήσεις δεν αλλάζουν το στόχο που έχει τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4%.
Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τώρα πρέπει να δούμε πού θα κρυφτούν οι "γνωστοί ύποπτοι". Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% έλεγαν, το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το "φούσκωσε".
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που συνέβη στη χώρα από το 2004 έως το 2009 και κατέληξε λέγοντας: "Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός. Και αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω. Αναλάβαμε την ευθύνη του έργου για τη σωτηρία της χώρας, για το μέλλον των Ελλήνων".
ΝΔ: Επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης
Σχιολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη "και να δείξει δήθεν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα στρέφεται στο ΔΝΤ".
"Ο κ. Παπανδρέου παραβλέπει σκοπίμως ότι δεν είχε τεθεί από καμία πλευρά, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέμα ΔΝΤ για την Ελλάδα" πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν αρνήθηκε ποτέ το μερίδιο των δικών της ευθυνών.
"Ακόμα και αν τελικά μας βάλει στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός, η ΝΔ, ως μεγάλη υπεύθυνη παράταξη, θα προτείνει συγκεκριμένα πράγματα για να αντιμετωπίσει η χώρα τη νέα σκληρή πραγματικότητα, για να υπερασπίσει την κοινωνική συνοχή και να υποδείξει διέξοδο για να βγούμε από τον κλοιό των όρων που θα επιβληθούν στην Ελλάδα".
ΣΥΝ: Αναδιαπραγμάτευση του χρέους
Από τον ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, "για μια νέα ρύθμισή του που θα διαγράφει σημαντικό μέρος του χρέους, θα μειώνει τα επιτόκια και θα διευρύνει τους χρονικούς ορίζοντες αποπληρωμής".