Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Έρχονται τα νομικά καρτέλ

BASIKO_1
Η απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών δεν  θα βλάψει μόνο εμάς, λένε οι δικηγόροι, αλλά και τους πολίτες και το δημόσιο κορβανά και την ίδια τη δικαιοσύνη
Με το Δ.Σ σε πλήρη ανάπτυξη η χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο ...Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, σε μια επίδειξη της ομόφωνα σθεναρής αντίθεσης των μελών του απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση και των νομικών υπηρεσιών, κατ’ εφαρμογήν κοινοτικής οδηγίας, γνωστής ως οδηγίας «Μπόλγκενστάϊν».

Οι δικηγόροι της Κατερίνης βρίσκονται από την Τετάρτη σε τριήμερη αποχή για το θέμα αυτό, ζητώντας να εξαιρεθούν οι νομικές υπηρεσίες από το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως αυτό θα σημάνει την είσοδο μεγάλων (ντόπιων, ευρωπαϊκών και πολυεθνικών) δικηγορικών εταιρειών και στην Πιερία και, συνεπώς, τη δική τους έξοδο απ’ την άσκηση της δικηγορίας, ή στην καλύτερη περίπτωση, τη μετατροπή τους σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους των εταιρειών αυτών.

BASIKO_2«Θα γίνουμε ξέφραγο αμπέλι για τις μεγάλες νομικές, ξένες και ντόπιες, εταιρείες», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης Χάρης Τζαμακλής, εκτιμώντας ότι όχι μόνο θα ξεμείνουν από δικηγορική ύλη οι 300 δικηγόροι του νομού, αλλά θα ξεμείνουν και από νομικές υπηρεσίες και οι πολίτες της Πιερίας, καθώς θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και δράση νομικών καρτέλ, που θα καθορίζουν, ως είθισται, ακριβές υπηρεσίες.
Πράγμα που θα κάνει την προσφυγή των χαμηλόμισθων σε αυτές δυσπρόσιτη, άρα και τη απονομή δικαιοσύνης αδύνατη.
Όσο για το πώς θα φτάσουν τα καρτέλ και οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες μέχρι την Κατερίνη, ο κ. Τζαμακλής το έδωσε πολύ παραστατικά: «Θυμηθείτε τα μπακάλικα», είπε, «όπου μπορούσε κανείς να ψωνίσει και με πίστωση, αλλά εξαφανίστηκαν γιατί τα κατάπιαν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ» (όπου παρά τις «προσφορές» πάντα πληρώνεις παραπάνω απ’ όσο υπολόγιζες για τα ψώνια σου).

Μιλώντας για την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής σε παραστάσεις και συμβόλαια, που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο Λάζαρος Ντόντης επεσήμανε ότι αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για το κράτος, καθώς το 15% των παραβόλων αποδίδονταν με ευθύνη του Δικηγορικού Συλλόγου εντός διμήνου στο κράτος, ενώ, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το δημόσιο θα επαφίεται στο φορολογικό φιλότιμο του καθένα δικηγόρου ξεχωριστά.
Υπενθύμισε δε ότι αίτημα των ίδιων των δικηγόρων είναι η ουσιώδης αύξηση των ελαχίστων αμοιβών, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να διασφαλίζουν, όχι μόνο αξιοπρεπείς αμοιβές για τους ίδιους, αλλά και μεγέθυνση των δημοσίων εσόδων.

Μια άλλη παράμετρο των δεινών από την απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών έθεσε ο Γιάννης Καπέτας. «Αυτό»,είπε, «θα σημάνει στην ουσία κατάργηση των Δικηγορικών Συλλόγων ως επιστημονικών φορέων, που με τις παρεμβάσεις τους αποτελούν μια φωνή απέναντι στην εξουσία και δίπλα στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες».

Τα μέλη του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης έκαναν ακόμη λόγο για κατασυκοφάντηση του κλάδου τους από τα ΜΜΕ, τα οποία, στο όνομα κάποιων μεγαλοδικηγόρων που φοροδιαφεύγουν, αφορίζουν και τους πληβείους του δικηγορικού λειτουργήματος που, ήδη στην Αθήνα, δουλεύουν σε δικηγορικά γραφεία με μισθό 700-800 ευρώ, χωρίς κανένα δικαίωμα να αναλάβουν προσωπικά οποιαδήποτε υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τοπίο, γύρω από την υπόθεση «απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών», όπως είπαν χθες τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου, είναι ακόμη θολό. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωρίζουν από Δευτέρα, καθώς έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων με τον υπουργό Δικαιοσύνης στο υπουργικό του γραφείο.
Εν αναμονή αυτής της συνάντησης, οι δικηγόροι της Κατερίνης θα βρίσκονται μάλλον στις αίθουσες των Δικαστηρίων τη Δευτέρα (σήμερα λήγει η προειδοποιητική τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους), καθώς η σημερινή γενική συνέλευση το πιθανότερο είναι να αποφασίσει αναστολή των όποιων κινητοποιήσεων.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: