Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Εκτός ρύθμισης μένουν τελικά οι νέοι ημιυπαίθριοι Δεν θα συμπεριληφθούν στην «τακτοποίηση» όσοι χτίστηκαν με άδειες μετά τις 2 Ιουλίου 2009


Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 
Αφαιρέθηκε τελικά χθες από το σχέδιο νόμου για τους ημιυπαίθριους το επίμαχο εδάφιο που είχε προστεθεί προχθές προκαλώντας πονοκέφαλο σε ...
ιδιοκτήτες ακινήτων και κατασκευαστές. Λίγη ώρα προτού το σχέδιο νόμου ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής παραλείφθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία δικαίωμα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα είχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ως τις 30 Ιουλίου 2010 θα είχαν καταθέσει στη ΔΕΗ αίτηση για παροχή ρεύματος και νερού. Οπως εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη από το βήμα της Βουλής, η προσθήκη της είχε γίνει διότι «θέλαμε να ασκήσουμε μια πίεσηώστε οι οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί πριν από τις 2.7.2009 να πάνε λίγο πιο γρήγορα, να προχωρήσουν τα πράγματα και να κλείσουν οι εκκρεμότητες». Παρ΄ όλα αυτά, όπως επεσήμανε η ίδια, «κατανοώ το επιχείρημα ότι μέσα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης βάζεις ουσιαστικά έναν βραχνά και τους πιέζεις πολύ».
Σύμφωνα με την τελική διάταξη που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, στις ρυθμίσεις «τακτοποίησης» θα υπαχθούν οι ημιυπαίθριοι, τα γκαράζ και τα υπόγεια που οικοδομήθηκαν με άδειες που είχαν εκδοθεί ή αναθεωρήθηκαν ως τις 2 Ιουλίου 2009.

Για το θέμα της «τακτοποίησης» των υπογείων με διαφορετικό συντελεστή, όπως είχαν ζητήσει πολλοί ιδιοκτήτες, η υπουργός αιτιολόγησε χθες την απόφασή της να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή. «Υπάρχουν πάρα πολλά υπόγεια τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε κατοικίες ολόκληρες και σε περιοχές της Ελλάδας οι οποίες έχουν πολύ αυξημένες τιμές ζώνης». Δηλαδή, όπως εξήγησε, το υπόγειο δεν είναι απαραίτητα χαρακτηριστικό κτιρίου στο οποίο ζουν άτομα κοινωνικά ασθενέστερα. «Με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να πάμε σε μια διαφοροποίηση του προστίμου» είπε η κυρία Μπιρμπίλη. Το πρόστιμο διαφοροποιείται ανάλογα με τα τετραγωνικά της παρανομίας και τη θέση του ακινήτου, δηλαδή αν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου.(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: