Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Με το ένα πόδι εκτός Ν.Δ. είναι η Ντόρα Μπακογιάννη


ΣΑΒΒΑΤΟ 6-3-2010

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Νέο θερμό επεισόδιο είχαμε αυτή τη βδομάδα στο πυρακτωμένο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. Την αφορμή έδωσε η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κύπρο. Η απόφαση της πρώην υπουργού Εξωτερικών να προσδώσει επίσημο χαρακτήρα στις επαφές που.... είχε στη Μεγαλόνησο ενόχλησε τους επιτελείς της Ρηγίλλης. Η αντίδραση ήταν άμεση. «Η Ντόρα παίζει με τη φωτιά», διοχέτευαν πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά. Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανεπίσημες διαρροές, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος άφηνε να εννοηθεί ότι η κίνηση της Ντόρας είχε εκληφθεί ως εχθρική από την ηγεσία του κόμματος. «Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται σαν δεύτερος αρχηγός μέσα στο κόμμα», υποστήριζαν οι άσπονδοι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μπακογιάννη.
Το απόγευμα της Δευτέρας, μόλις έγινε γνωστό το πρόγραμμα της επισκέψεως της πρώην υπουργού στην Κύπρο, ο Σαμαράς συγκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», έκτακτη σύσκεψη στη Ρηγίλλης. Μετά από μια πρώτη αξιολόγηση αποφασίστηκε να υπάρξει διαρροή προς τα MΜΕ. «Πρέπει να την τελειώσουμε», φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. στενός συνεργάτης του. Κάπως έτσι άρχισαν οι διαρροές, που στόχο είχαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του ταξιδιού της Ντόρας. Σχεδόν ταυτόχρονα με τις διαρροές, ο Σαμαράς άρχισε να τηλεφωνεί στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, από τον οποίο ζήτησε να αδειάσει την πρώην υπουργό Εξωτερικών: «Να βγάλεις ανακοίνωση με την οποία θα διευκρινίζεις ότι δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση από το ΔΗΣΥ προς την Ντόρα». Στην αρχή ο Αναστασιάδης –που διατηρεί διαχρονικά άριστες σχέσεις με τους εκάστοτε αρχηγούς της Ν.Δ.– έδειξε επιφυλακτικός. Όταν, όμως, διαπίστωσε ότι, αν δεν έβγαζε ανακοίνωση, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να διαρραγούν οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, εξέδωσε ανακοίνωση την οποία έστειλε στη Ρηγίλλης.
Την «έδωσε» στους δημοσιογράφους
Μόλις έφτασε το κείμενο στο νεοκλασικό, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος άρχισε να ενημερώνει τους δημοσιογράφους. «Η Ντόρα είπε ψέματα ότι είχε προσκληθεί από το ΔΗΣΥ», έλεγε ο «κόκκινος Πάνος». Πριν λοιπόν η Ντόρα προσγειωθεί στην Κύπρο, η Ρηγίλλης είχε φροντίσει να διοχετεύσει σε όλα τα ΜΜΕ το περιεχόμενο της επιστολής διάψευσης του Αναστασιάδη. Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του Σαμαρά επισήμαιναν ότι επρόκειτο «για ένα ακόμη αντάρτικο που κατέληξε σε φιάσκο». Όσοι παρακολούθησαν τα γεγονότα από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, αποκόμισαν την αίσθηση ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. αντιμετωπίζει την Ντόρα ως αντίπαλο.
Το επιχείρημα που προέβαλαν στις συζητήσεις με τους δημοσιογράφους τα παπαγαλάκια του Σαμαρά ήταν ότι η Ντόρα, δίνοντας διάσταση επίσημης επίσκεψης, ουσιαστικά αμφισβητούσε τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος είχε επισκεφτεί την Κύπρο, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Κώστα Αρβανιτόπουλο, πριν από μόλις μία βδομάδα. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Μπακογιάννη έχει και διαφορετική θέση για το Κυπριακό, οι επιτελείς της Ρηγίλλης φοβήθηκαν ότι η παρουσία της στη Μεγαλόνησο θα δημιουργούσε σύγχυση για τη «γραμμή» της Ν.Δ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων φρόντισαν να την αδειάσουν πριν ξεκινήσει τις επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.
Πυρ και μανία η Ψηλή με Ρηγίλλης
Η αντίδραση της Ρηγίλλης είναι αλήθεια ότι εξόργισε την Μπακογιάννη. «Μα είναι δυνατόν να μου λένε ότι, για να πάω στο εξωτερικό, πρέπει να ενημερώσω τον Τασούλα;», έλεγε φανερά ενοχλημένη η Ντόρα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξηγούσε ότι έχει κάθε δικαίωμα ως επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια να βλέπει ξένους ηγέτες, αλλά και να έχει τη δική της άποψη για θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα της επίσκεψης, συνεργάτες της Ντόρας σημείωναν ότι ουδέποτε ειπώθηκε πως είχε επίσημη πρόσκληση από το ΔΗΣΥ του Νίκου Αναστασιάδη. Απεναντίας, είχε λάβει πρόσκληση για να μιλήσει στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Είναι αλήθεια ότι η Ντόρα, βλέποντας την αντίδραση του «συστήματος Σαμαρά», κατάλαβε ότι υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική από τη Ρηγίλλης. Επί της ουσίας συνειδητοποίησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει υιοθετήσει πλέον τη «γραμμή» των Λαζαρίδη - Μπαλτάκου, στην αντιμετώπιση της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ως γνωστόν, οι δύο στενοί συνεργάτες του Σαμαρά, από την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, του εισηγούνται να της δείξει την πόρτα της εξόδου.
Στην αρχή ο νέος αρχηγός, αν και το επιθυμούσε, προτίμησε να κάνει για τα μάτια του κόσμου δυο-τρία ανοίγματα προς την Ντόρα. Εσχάτως όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να τελειώνει με την Μπακογιάννη. Μάλιστα, εκτιμά ότι, όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψει, τόσο πιο σύντομα θα αρχίσει η πορεία ανάκαμψης της Ν.Δ. «Όσο είναι η Ντόρα μέσα, τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος της υπονόμευσης», λένε στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. Το άσχημο για τον Σαμαρά είναι ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν δίνει τη μεγάλη ευκαιρία. Οι διαφοροποιήσεις της κινούνται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, γεγονός που δεν επιτρέπει στον Σαμαρά να πάρει τη μεγάλη απόφαση.(ΚΑΡΦΙ)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: