Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ - ΧΟΛΩΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


ΣΑΒΒΑΤΟ 6-3-2010

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν είναι οι μόνοι που «πάγωσαν» με τα οικονομικά μέτρα! Όπως αναμενόταν από τους γνώστες των ισορροπιών στη Ρηγίλλης, «μάτωσε» και η Νέα Δημοκρατία. Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Μητσοτάκη, τον Μπαρόζο και τον… Κώστα Καραμανλή, καθώς και με μεγάλη μερίδα του κόμματός του.

Ένα 24ωρο πριν εξαγγείλει τα μέτρα ο Γ. Παπανδρέου και πολύ πριν ......ο Α. Σαμαράς πάρει επίσημη θέση γι’ αυτά, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έριξε διπλή τορπίλη προς τη Ρηγίλλης. Επικρότησε στο σύνολό τους τα μέτρα που πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας τα αναγκαία και, παρά τις επικρίσεις για την επίθεση του Γ. Παπανδρέου στη Ν.Δ., κάλεσε τη Ρηγίλλης να μείνει στη γραμμή της συναίνεσης και να μην υποπέσει στο λάθος που έκανε ο πρωθυπουργός.
 Ένα 24ωρο μετά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άδειασε εμμέσως τον επίτιμο. Όχι μόνο διαφώνησε με τα βασικά μέτρα της κυβέρνησης περικοπές στο 14 μισθό, φόρο στα καύσιμα–, αλλά έβαλε ταφόπλακα σε κάθε προοπτική συναίνεσης.
Η Ρηγίλλης προεξοφλεί ότι η ρελάνς Μητσοτάκη δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά εκφράζει ολόκληρο το ρεύμα της Ντόρας Μπακογιάννη και αρκετών βουλευτών μέσα στη Ν.Δ., που θεωρούν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία άλλο αν πρέπει να συνοδευτούν και από κινήσεις αναπτυξιακής μορφής και διασφάλισης ρευστότητας στην αγορά.
Ποιοι στηρίζουν και ποιοι αντιδρούν

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη (εκ των βασικών συνεργατών της Ντόρας) ότι «χωρίς συζήτηση πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα» και ότι επίσης «τώρα μπορούμε να δανειστούμε φθηνότερα στις αγορές». Τέλος, πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε κίνηση με τη μορφή γενικής διαμαρτυρίας και απεργιών δίνει μια εικόνα της χώρας που αποδυναμώνει το αποτέλεσμα των επώδυνων μέτρων που λαμβάνουμε».
Την αναγκαιότητα των μέτρων αποδέχονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι πρώην υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης και Π. Δούκας, αλλά και βουλευτές όπως ο Κ. Χατζηδάκης και ο Σ. Κεδίκογλου.
 Η γραμμή της πλήρους άρνησης υιοθετείται από τον επιτελικό πυρήνα του Α. Σαμαρά ( Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος Χρ. Λαζαρίδης, Χρ. Σταϊκούρας) αλλά και συμβούλους του προέδρου, μεταξύ των οποίων ο κ. Βάρδας.
Ο Π. Παναγιωτόπουλος, ως γνήσιο παιδί της «λαϊκής Δεξιάς», πλειοδοτεί στις «κόκκινες γραμμές» που απορρίπτουν κάθε επώδυνο μέτρο. Επίσης ακραία γραμμή κρατά και ο Γ. Μανώλης. Ο γραμματέας συνδικαλιστικού της Ν.Δ., που διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τους συνδικαλιστές στο δημόσιο τομέα, θεωρεί υποχρέωση της Ν.Δ. να βρεθεί στο πεζοδρόμιο με απεργούς και διαδηλωτές.
Εμπλοκή με Κομισιόν

Την ώρα όμως που ο Α. Σαμαράς χρησιμοποιεί σκληρή αντιπολιτευτική γλώσσα και περνά στα… χαρακώματα κατά της κυβέρνησης, αποκαλύπτεται ότι ο φίλος της Ν.Δ. πρόεδρος της Κομισιόν, Χ. Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, του σύστησε να υιοθετήσει τα μέτρα που τελικά εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση. Του αποκάλυψε ότι είναι μέρος μιας άτυπης πολιτικής συμφωνίας με την Ε.Ε. Ο Σαμαράς όμως υπέκυψε στις πιέσεις των επιτελών του και στο φόβο του πολιτικού κόστους που εκτιμά πως θα έχει αν δεν κάνει σκληρή αντιπολίτευση. Τελικά δεν άκουσε τον Μπαρόζο. Αυτό δυσαρέστησε τον πρόεδρο της Κομισιόν και δεν είναι τυχαίο ότι, μία μέρα μετά, ο επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε δημόσια την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να στηρίξει τα μέτρα Παπανδρέου! Έτσι, ο Α. Σαμαράς άνοιξε μέτωπο και με τις Βρυξέλλες…
Ο Καραμανλής νιώθει πως τον «πούλησε» ο Μεσσήνιος

Σε τροχιά ρήξης και με τον πρώην πρωθυπουργό αποφάσισε να εισέλθει ο Αντώνης Σαμαράς. Με τη δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η Ν.Δ. πλήρωσε στις εκλογές για τα λάθη της και πρόσθεσε την… ιστορική φράση «δεν απολογούμαι πλέον για κανέναν». Με τον τρόπο αυτό, ενώ πριν από λίγες μέρες έδινε διαβεβαιώσεις στον Κ. Καραμανλή αλλά και στην επίσημη πρόταση για εξεταστική επιτροπή του κόμματος ότι θα τον καλύψει πλήρως, τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών. Τον αφήνει ακάλυπτο στην εξεταστική και γενικότερα για τις επιλογές του στην οικονομία από το 2004! Τον άδειασε επίσης για τις θέσεις που είχε πάρει προεκλογικά η Ν.Δ., όπως στην πρόβλεψη για πάγωμα των μισθών.
Την αρχή για τη στροφή την είχε κάνει ο Δ. Αβραμόπουλος. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» άδειαζε τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι είχε καταθέσει εγγράφως στο Μαξίμου το 2008 την άποψή του πως η οικονομία πάει κατά διαβόλου και πρότεινε μέτρα έκτακτης ανάγκης, που πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων…
Η στροφή είναι αποτέλεσμα πανικού. Η Ν.Δ. εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά τα έργα και τις ημέρες της θλιβερής πενταετίας και οι σύμβουλοι του Α. Σαμαρά τού λένε ότι η υπεράσπισή της «αποτελεί χαμένη υπόθεση». Μετρήσεις δείχνουν επίσης ότι η κοινή γνώμη χρεώνει με συντριπτική πλειοψηφία στον Κ. Καραμανλή την ευθύνη για το οικονομικό χάλι και παρασέρνει στον πάτο όλο το κόμμα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ, παρότι παίρνει τα σκληρά μέτρα, να μεγαλώνει τη διψήφια διαφορά του από τη Ν.Δ.!   
Οι ίδιες μυστικές έρευνες δείχνουν ότι η αποστασιοποίηση και από τους οικονομικούς υπουργούς, ιδίως του Γ. Αλογοσκούφη, για τις ευθύνες του οποίου η κοινή γνώμη βοά, μόνο καλό θα κάνει στο νέο αρχηγό. Του συστήνουν να ακολουθήσει το δρόμο του Γ. Παπανδρέου: δηλαδή της πλήρους αποστασιοποίησης από στελέχη που ευθύνονται για την οικονομία, αν θέλει να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από το τούνελ αυτό.
 Ο Κ. Καραμανλής δήλωνε αιφνιδιασμένος και εξοργισμένος για το «πούλημά» του από τον Αντώνη Σαμαρά. Θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη τον αφήνει εκτεθειμένο στην εξεταστική όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και στις άλλες για τη Siemens και το Βατοπέδι. Κυρίως όμως καίγονται οι πολιτικές του φιλοδοξίες για επιστροφή, κάτι που προφανώς συνυπολογίζει ο Α. Σαμαράς στα σχέδιά του. Δυσφορία και απογοήτευση εξέφραζαν ο Πρ. Παυλόπουλος που μέχρι προχτές δήλωνε ότι η Ν.Δ. πρέπει να είναι περήφανη για το κυβερνητικό της έργο παρά τις αδυναμίες αλλά και ο άτυπος εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού, Ευ. Αντώναρος.(ΚΑΡΦΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: