Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο ο Λουδοβίκος των Ανωγείων παρουσίασε το νέο του βιβλίο "Η εξομολόγηση μιας τελείας"

ΣΑΒΒΑΤΟ 06.03.2010
http://www.pierikoiantilaloi.gr
"Η εξομολόγηση μιας τελείας" είναι το νέο βιβλίο του Λουδοβίκου των Ανωγείων που παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριό του το βράδυ της Πέμπτης στο Mediterranean Village στην Παραλία Κατερίνης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Ηλιάτoρας.
Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος Δέσποινα Νάσιου.
"Η εξομολόγηση μιας τελείας"
Η τελείας, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι το πιο ....
ταπεινό σύμβολο του ανθρώπου στη δημιουργία του, αλλά ταυτόχρονα και το πιο μεγάλο.
"Από τη στιγμή που ο άνθρωπος αποφάσισε να καταγράψει μία τελεία, κατά τη γνώμη μου είχε βάλει μπροστά να κατακτήσει τον κόσμο, επί της ουσίας. Αλλά μετά ξέχασε την τελεία και μιλάει χωρίς την τελεία. Την άφησε στην άκρη. Η τελεία για εμένα αντιπροσωπεύει το μικρό, το ελάχιστο, το λίγο, όπου κατοικεί το σπουδαίο. Στο λίγο κατοικεί το σπουδαίο. Γι' αυτό δεν βλέπουμε ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους επειδή έχουν μεγάλα αυτοκίνητα, σπίτια ή επιχειρήσεις. Τη χαρά τη συναντάς σε ανθρώπους που εκτιμούν το λίγο, το απλό.
Η εξομολόγηση μιας τελείας λοιπόν είναι το παράπονό της κατά βάθος. Η τελεία λίγο παραπονιέται που είναι εγκαταλελειμμένη. Παντού μπορείς να βρεις μια τελεία, που σημαίνει ότι μπορείς να σταματήσεις το βλέμμα σου παραπάνω από το συνηθισμένο. Ας πούμε η στιγμή, είναι μια τελεία του χρόνου. Πόσες στιγμές πάνε χαμένες καθημερινά χωρίς να τους δίνεις τη δέουσα σημασία. Αυτό εννοώ. Ότι πρέπει να ζούμε το παρόν όπως το αξίζει. Και το παρόν είναι κάτι μικρές στιγμές. Αν θέλεις να κάνεις το θεό να γελάσει, τα σχέδιά σου για το μέλλον να του πεις όπως λέει και ο καλόγερος. Αυτό σημαίνει ότι ζώντας το παρόν, δίνοντας κύρος στις μικρές στιγμές που το δικαιούνται και οι επόμενες στιγμές που έρχονται από το μακρινό μέλλον, αν γίνουν παρόν θα είναι χαρούμενες" είπε χαρακτηριστικά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μιλώντας για το νέο του βιβλίο.
Συζητώντας με τους τοπικούς δημοσιογράφους, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, αναφέρθηκε στην τέχνη, αλλά και το πώς αυτή οφείλει να σταθεί μπροστά σε τέτοιες περιόδους κρίσης.
"Φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή χάσαμε την τελεία. Χάσαμε το σταμάτημα. Οι Έλληνες θεωρούν ότι έκαναν κάτι πολύ σπουδαίο, ενώ αυτό είναι το αυτονόητο" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε
"Πάντα όταν φτάσεις στον πάτο, τότε αρχίζεις να ανεβαίνεις προς τα πάνω. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε προς τα κάτω. Αυτό ήταν μια αναγκαιότητα να συμβεί, έτσι όπως οδηγήθηκαν τα πολιτικά πράγματα και το ελλειπές ευρωπαϊκό σύστημα. Οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται την Ελλάδα, αλλά το σύστημα που απέτειχε.
Αν εγώ αύριο δεν έχω να κάνω συναυλίες, θα πάω στο χωριό μου θα έχω ένα μικρό κήπο, θα φυτέψω ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες και θα ζήσω με τα ελάχιστα, όπως έκαναν οι παππούδες μας. Απλώς μερικά πράγματα τα θεωρούμε ότι πρέπει να τα έχουμε σίγουρα".
Σε ερώτηση για το αν ο πολιτισμός στερηθεί χρήματα, ο ίδιος απάντησε:
"Ο πολιτισμός θα στερηθεί χρήματα, αλλά δεν θα στερηθεί ο άνθρωπος της τέχνης. Οι άνθρωποι των τεχνών λειτουργούν σε όλες τις συνθήκες και πολύ καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες. Ο πολιτισμός οφείλει στις δύσκολες στιγμές να βάζει στήθος" κατέληξε.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου το πολυπληθές κοινό είχε τη ευκαιρία να απολαύσει τον Λουδοβίκο των Ανωγείων να ερμηνεύει τα τραγούδια του, ενώ η βραδιά έκλεισε με την παραδοσιακή ορχήστρα από την Βέροια "Άχι Βάχι".
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: