Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Στην απόφαση για την υπόθεση Οραμς αναφέρεται σήμερα ο Τ/κ Τύπος

ΤΕΤΑΡΤΗ 20-1-2010

 
Το σύνολο του τ/κ Τύπου αναφέρεται σήμερα στην απόφαση του αγγλικού Εφετείου στην υπόθεση Οραμς.

Η «Κίπρις» στην προμετωπίδα της γράφει «Η απόφαση είναι πολιτική», όπως δήλωσε στην εφημερίδα η Λίντα Οραμς. Η κ. Οραμς πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να καταστρέψει την ζωή τους. Είπε επίσης ότι περίμεναν μια τέτοια απόφαση και ότι τώρα θα συναντηθεί με τους δικηγόρους της για να δουν αν μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Ο κ. Οραμς είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έλθει στο νησί και θα συναντηθεί με αρμοδίους, υπογραμμίζοντας ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για αναχαιτίσουν την υλοποίηση της απόφασης. Αναφερόμενη στο σύζυγό της είπε ότι είναι απογοητευμένος.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του .....δικηγόρου του Αποστολίδη, Κωνσταντή Καντούνα και παραθέτει σε περίληψη την απόφαση του Δικαστηρίου.

Οπως γράφει η «Κίπρις» σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη νομικών, των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την απόφαση Οραμς.

Η «Γενή Ντουζέν» στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου στρέφεται κατά των Οραμς». Η πρόεδρος του «Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» των κατεχομένων Εμινέ Ερκ δήλωσε ότι η «νότια Κύπρος» κατά την έκφρασή της, πέτυχε να χρησιμοποιήσει το Δίκαιο της ΕΕ .

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών οικοδομών Σονέρ Γετκιλί δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη απόφαση σε μια εποχή που ο κλάδος πνέει το λοίσθια.

Η «Αφρίκα» αναφέρεται στην απόφαση του αγγλικού εφετείου με τίτλο «Θανατηφόρο κτύπημα». Στον επίτιτλο η εφημερίδα γράφει ότι η απόφαση ήταν ισχυρό ράπισμα για αυτούς που δήλωναν «τα εδάφη τα πήραμε με το αίμα και δεν είναι δυνατόν να τα επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών».

Ο δικηγόρος Μπαρίς Μαμαλί , πρόεδρος του «κινήματος για την Ανωτερότητα του Δικάιου και της Σκέψης» , δήλωσε ότι είναι δυνατόν να κατατεθούν αγωγές στις ελεύθερες περιοχές εναντίον των Τ/κ που σφετερίζονται ε/κ περιουσίες. Οπως είπε, αν το Δικαστήριο αποφανθεί κατά Τ/κ, τότε η περιουσία του στις ελεύθερες περιοχές μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό.

Η «Μπακίς» αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας της στην απόφαση με τίτλο «Ο Εφιάλτης Οραμς», η Σταρ σε πλαγιότιτλο γράφει «Ασχημα νέα από την Αγγλία», ενώ η Βολκάν γράφει σε τίτλο της για την υπόθεση «Φιρμάνι Θανάτου».

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται επίσης σε αντιδράσεις πολιτικών των κατεχομένων στην απόφαση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν έκπληξη για τον ίδιο, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη για τα κράτη-μέλη της είναι περίπου ίδιες. Ο κ. Ερογλου θεωρεί ότι η απόφαση ήταν άδικη προσθέτοντας ότι «παραβλέφτηκαν οι πραγματικότητες» και ότι για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι οι Τ/κ πρέπει να βασίζονται στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η ασφάλεια που αισθάνονται προς την Τουρκία αυξάνεται με τις δικαστικές αποφάσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Οπως είπε ο κ. Ερογλου το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι στα δικαστήρια.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν ισχυρίστηκε ότι η απόφαση δεν ήταν πολιτική και καθησύχασε τους ξένους υπηκόους που έχουν αποκτήσει περιουσία στα κατεχόμενα υπογραμμίζοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός .Απευθυνόμενος στους 15 000 ξένους που έχουν περιουσία στα κατεχόμενα είπε ότι το ψευδοκράτος δεν θα θυματοποιήσει κανέναν και ότι μπορεί να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα «διοικητικά και νομικά μέτρα». Είπε ακόμη ότι μετά την απόφαση συναντήθηκε με αριθμό ξένων υπηκόων που έχουν περιουσία στα κατεχόμενα και διαπίστωσε ότι αυτοί έχουν περισσότερη αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα και δεν πρόκειται να αφήσουν να κλείσει η υπόθεση.

Ο πρόεδρος τους Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντι Σαμπίτ Σόγιερ δήλωσε ότι η μόνη περίπτωση να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα είναι η επίτευξη λύσης μέσω συνομιλιών.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι η απόφαση θα επηρεάσει όχι μόνο του ξένους υπηκόους των κατεχομένων αλλά και τους Τ/κ .Αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση στο ψευδοκράτος.

Ο αρχηγός του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη και ότι με αυτήν έχει καταρρεύσει το περιουσιακό καθεστώς στο ψευδοκράτος. Εκανε λόγο για ανάγκη σύντομης λύσης του κυπριακού διαφορετικά , είπε, οι Τ/κ θα κληθούν να καταβάλλουν το τίμημα της λανθασμένης πολιτικής.

Ο αρχηγός του κόμματος Ελευθερίας-Μεταρρύθμισης Τουργκάι Αβτζί δήλωσε ότι δεν φανταζόταν ότι η Αγγλία θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση στο παρόν στάδιο. Οπως είπε, η Αγγλία είναι η εγγυήτρια δύναμη που γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό, ότι Ε/κ και Τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα και ότι το πρόβλημα το δημιούργησαν οι Ε/κ. Είπε επίσης πως θεωρεί την απόφαση «λανθασμένη, ατυχή και μονόπλευρη».(http://www.ikypros.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: