Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ανοικτά μέτωπα

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το αγροτικό και το συντονισμό της κυβέρνησης
Ανοικτά
μέτωπα
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και την ενίσχυση των μπλόκων αποφάσισαν οι αγρότες στη μαραθώνια σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου τους, χθες. Επίσης, αποφάσισαν πως δεν θα λάβουν μέρος στο διάλογο που καλεί η κυβέρνηση, τον οποίο χαρακτηρίζουν ανεπαρκή.
Το συντονιστικό όργανο των αγροτών αποφάσισε επίσης τη δημιουργία τεσσάρων ακόμη νέων μπλόκων στα Τέμπη, τον Τύρναβο, τον Πλατύκαμπο και τη Λάρισα. Την Τετάρτη θα ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο ή όχι των διοδίων των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Η κάθοδος των αγροτών της Θεσσαλίας στον κόμβο Πλατυκάμπου και στην Μελούνα, μεταξύ Λάρισας και Ελασσόνας, οι οποίες αποτελούν τις παρακαμπτήριες οδούς προς Θεσσαλονίκη μετά το κλείσιμο των Τεμπών, αποτελεί κρίσιμη καμπή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Την Τρίτη οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας έστησαν μπλόκα στο τελωνείο Εξοχής στη Δράμα, στο τελωνείο Προμαχώνα στις Σέρρες, Δοϊράνης και Ευζώνων στο Κιλκίς, αλλά και του δρόμου που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλοπηγής στη Φλώρινα, μη επιτρέποντας τη διέλευση φορτηγών, κυρίως από τις γειτονικές χώρες προς την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, απέστειλε..... επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, με την οποία τού ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.
«Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να ενεργήσουν άμεσα, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω αυτού του εσωτερικού συνόρου της ΕΕ. Βρισκόμαστε σε μια θέση αθέτησης εμπορικών συμφωνιών και των συμβολαίων που σχετίζονται με αυτές» τονίζει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τους οδηγούς που κινούνται από Αθήνα προς Βόρεια Ελλάδα και αντίστροφα, η κατάσταση την Τρίτη είχε ως εξής: Στο Κάστρο, την Αλαμάνα και τη Λοκρίδα τρακτέρ είχαν διακόψει την κυκλοφορία μέσω της Εθνικής Αθηνών - Λαμίας και οι οδηγοί κινούνταν μέσω παρακαμπτηρίων. Μετά τη Λαμία παράκαμψη γίνονταν έξω από τον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα. Η Εγνατία παραμένει αποκλεισμένη στον κόμβο Βογατσικού στην Καστοριά, στα Κερδύλλια των Σερρών και στη Χρυσούπολη Καβάλας.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και αγρότες της Πελοποννήσου αποκλείοντας τον κόμβο της Στέρνας στην εθνική Κορίνθου - Τρίπολης.
Η πρόθεση των αγροτών να αποκλείσουν την Τετάρτη και τα διόδια των Μαλγάρων έξω από τη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας ή το σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών.
Εντούτοις, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε από τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών όλης της χώρας όπου υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις, πρώτα να διενεργούν ελέγχους και στη συνέχεια, αν υπάρχουν σοβαρά αδικήματα, να σχηματίζονται δικογραφίες για προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών.
Κληθείς να σχολιάσει την εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως «εφόσον ο οποιοσδήποτε εισαγγελέας διαπιστώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παράπτωμα, ασκεί τα καθήκοντά του».
«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να πείσουμε τους αγρότες, με ουσιαστικά επιχειρήματα. Πράγμα το οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κα. Μπατζελή, με ένα πολύ επισταμένο και συστηματικό τρόπο, προσπαθεί να κάνει όλο αυτό το διάστημα και βεβαίως συνεχίζεται η προσπάθεια αυτή» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.
Αλλά και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συζητήσει με τους αγρότες για τα ουσιαστικά προβλήματά τους. «Εμείς δεν έχουμε στο μυαλό μας δυναμικές λύσεις αλλά δυναμικό διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματα» είπε.
Η υπουργός Αγροτικής έδωσε την Τρίτη απάντηση στα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών.
Αναλυτικά, στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.
Στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για το φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.
Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.
H κα Μπατζελή ανακοίνωσε τέλος οικονομικές ενισχύσεις της τάξης των 340 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε χιλιάδες αγρότες για να εξοφληθούν εκκρεμότητες από το 2003.
Εντονότατη ανησυχία και διαμαρτυρία για το κλείσιμο των συνόρων και των οδικών αξόνων από τους αγρότες εξέφρασαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) ζητώντας «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα».
* Σε αποκλεισμό του κόμβου Βρασνών - Ασπροβάλτας, παράπλευρα από την Εγνατία οδό, θα προχωρήσουν αύριο στις 11.00 π.μ. δασεργάτες της περιοχής, Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν και δασεργάτες από το Λιβάδι Ελασσόνας. Μεταξύ άλλων οι δασεργάτες διεκδικούν την αποπληρωμή τους για την εργασία τους στα αντιπλημμυρικά έργα τον Σεπτέμβριο του 2009 στην Αττική.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: