Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση με την Περιφερειάρχη έχει σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιολογικού Καθαρισμού ΟΤΑ Ν. Πιερίας Κ. Γιάντσιος: "Άλλο είναι το λιοντάρι να βρυχάται και άλλο να δεσμεύεται με υπογραφή"


ΤΕΤΑΡΤΗ 20.01.2010 (Π.Α)

 Με σκληρή γλώσσα απαντά με επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιολογικού Καθαρισμού ΟΤΑ Νότιας Πιερίας και Αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου κ. Κωνσταντίνος Γιάντσιος, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι ο Βιολογικός δεν μπορεί να λειτουργήσει με 50.000 ευρώ, κατηγορώντας όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο για "πολιτική αβουλία" και "λεονταρισμούς"

Η Επιστολή
Εμείς απαντούμε με βάση των αδιάσειστων στοιχείων που .....έχουμε στην διάθεση μας και τα οποία είναι στην διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου, ότι καλά ενδιαφέρθηκαν επιτέλους και ήρθαν, αλλά είπαν μόνο αυτοί αυτά που δημαγωγικά ήθελαν να πουν, αλλά εμάς δεν μας άκουσαν.
Οι κινήσεις τους αυτές σκοπό και μόνο είχαν την κάλυψη λαθών του παρελθόντος και τίποτε άλλο, δημιούργησαν σκόπιμα μια παραπληροφόρηση διαστρεβλώνοντας και προσαρμόζοντας την αλήθεια στα μέτρα τους σε ότι αφορά το όλο θέμα και με διαφόρους λεονταρισμούς επικαλούμενοι ακόμη και "πολιτική αβουλία" ρίχνοντας λάσπη στο πρόσωπο μου για να καλύψουν τα δικά τους λάθη.
Η πρώτη μας ενέργεια ήταν η αποστολή επισήμου εγγράφου προς τους λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο τον Βιολογικό και έχοντας πολιτική βούληση και τόλμη να μας απαντήσουν σε επίσημο επίπεδο και αυτοί δεσμευόμενοι πλέον πώς με 50.000 ευρώ θα λειτουργήσει το έργο.
Απάντηση μέχρι σήμερα δεν υπάρχει και ούτε πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, γιατί άλλο είναι το λιοντάρι να βρυχάται και άλλο να δεσμεύεται με υπογραφή.
Εμείς βάση έρευνας, ελέγχου και πιστοποίησης εργασιών λέγαμε από τον Μάιο του 2009 με επίσημα χαρτιά ότι από πρώτη και χοντρική εκτίμηση ο Βιολογικός χρειάζεται περίπου 800.000 ευρώ σε πρώτη φάση για να είναι έτοιμος για την δοκιμαστική χημική διεργασία, ο κύκλος όμως των λεόντων επιμένει στο εξής παράδοξο, να καλέσουμε λέει μετά από 11 χρόνια τον ...κατασκευαστή για να κάνει έλεγχο στις εγκαταστάσεις, να βεβαιώσει την αρτιότητα κατασκευής να συμπληρώσει τυχόν ελλείψεις, άκουσον άκουσον; ο κατασκευαστής ...δηλαδή να πιστοποιήσει την καλή κατασκευή που έκανε ο ίδιος ...σε ποιο τριτοκοσμικό κράτος της διαπλοκής και των πολιτικών και προσωπικών συμφερόντων ζούμε;
Για να λειτουργήσει η εγκατάσταση των Ε.Ε.Λ. είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη του υποθαλάσσιου αγωγού, τον αγωγό αυτόν ο σύνδεσμος ουδέποτε τον παρέλαβε δεν είναι στην ευθύνη του για συντήρηση, ο αγωγός αυτός βάση των προδιαγραφών του που όριζε η ΚΥΑ και είναι υποχρεωτικά εφαρμόσιμη και που στην προκειμένη περίπτωση απλά λήφθηκαν τόσο σοβαρά υπόψη ώστε αναγράφηκαν στα παλαιά των υποδημάτων των σχεδιαστών και επιβλεπόντων του έργου και απλά δεν συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη του έργου, όπως μας πληροφορεί επίσημο έγγραφο των υπεύθυνων υπηρεσιών της Νομαρχίας, σήμερα εν όψη της αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων και της έκδοσης άδειας λειτουργίας είναι ένα εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται δυστυχώς με λάδωμα.
Θα δουλέψει σε λίγο διάστημα η εγκατάσταση. Που όμως και πως θα απορρίψουμε τα επεξεργασμένα λύματα; τι βρυχώνται λοιπόν οι λέοντες ότι με 50.000 ευρώ λειτουργούμε; απόρριψη που θα κάνουμε χωρίς τον αγωγό; τι περιμένουν και δεν τον παραδίδουν; παρατήρηση μας εδώ είναι ότι εμείς υποθαλάσσιο αγωγό που δεν πληρεί τους όρους της Κ.Υ.Α. και μάλιστα με αποδεικτικό μέσο καλής εκτέλεσης του έργου μόνο ένα βίντεο του 1999 (11 χρόνια στην θάλασσα χωρίς συντήρηση) δεν παραλαμβάνουμε δυστυχώς.
Στο κυριότερο θέμα τώρα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία.
Βάση της εγγεγραμμένης στα παλαιά των υποδημάτων τους Κ.Υ.Α που ορίζει τα όρια των επιβλαβών απορριπτομένων, ορίζει επίσης ότι θα έπρεπε κατά το διάστημα ενός έτους προ της έναρξης λειτουργίας του έργου να γίνεται έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης στο περιβάλλον απόρριψης και ότι κατά την πορεία της λειτουργίας να γίνει επιστάμενος έλεγχος από εξειδικευμένο προσωπικό στην ποιότητα των απορριπτομένων λυμάτων με την εντολή να οργανωθεί για τον σκοπό αυτό "γραφείο παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων" κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε.
Στην προσπάθεια μας να καλύψουμε το κενό αυτό απευθυνθήκαμε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και προσπαθήσαμε μέσω προγραμματικής σύμβασης να επιτύχουμε με το μικρότερο κόστος την δημιουργία του γραφείου. Όπως και το να έχουμε έτοιμες προτάσεις για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Ε.Ε.Λ. αποσκοπώντας έτσι και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οικοσυστήματος, σεβόμενοι τόσο την ΚΥΑ όσο και τις υποδείξεις της Ε.Ε. περί πράσινης πολιτικής.
Αυτοί είναι οι λόγοι που τους θεωρούμε πολύ σοβαρούς και μας οδήγησαν στην λύση μέσω πανεπιστημίου.
Δυστυχώς όμως εδώ συναντήσαμε πάρα πολύ μεγάλη αντίδραση τόσο στο νομαρχιακό επίπεδο όσο και στο της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν έχουμε καταλάβει ακόμη το γιατί, δηλαδή αυτό που προτείνουμε εμείς είναι η απευθείας ανάθεση σε ένα διαπιστευμένο πανεπιστημιακό εργαστήριο των αναλύσεων αυτών και η αντίδραση τους έγκειται στο να τα αναθέσουμε σε ιδιώτη ο οποίος με την σειρά του θα απευθυνθεί εκεί για να πιστοποιήσει τις αναλύσεις, τα σχόλια εδώ νομίζω ότι περιττεύουν.
Γνωρίζουν μήπως οι κύριοι Δήμαρχοι που βροντοφωνάζουν όχι στο πανεπιστήμιο τι σημαίνει αυτό; και που πραγματικά απευθύνεται το όχι τους; απασχολεί τους κύριους Δημάρχους ότι η περιοχή μας είναι πόλος έλξης λουομένων και ότι σε περίπτωση εμφάνισης έστω και ενός κρούσματος δερματοπάθειας ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης που τυχών προκληθεί από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Ε.Ε.Λ. τι οικονομική καταστροφή θα επιφέρει αυτό στην περιοχή μας; ή μήπως χρειάζεται πανεπιστημιακή μόρφωση για να το αντιληφθεί κανείς αυτό;
Εμείς τους απευθύνουμε δυο ερωτήματα, γνωρίζουν να μας απαντήσουν υπεύθυνα και υπόλογα ποιας χρονολογίας είναι η τεχνολογία των εγκαταστάσεων και κατά πόσο έχει ξεπεραστεί και δεν πληρεί τους όρους λειτουργίας;
Μπορούν να μας βεβαιώσουν για την υφιστάμενη κατάσταση στον υποθαλάσσιο αγωγό;
Η τέλος πάντων χωρίς την επιβεβαίωση της σημερινής του κατάστασης αν πληρεί τους όρους ασφάλειας, γιατί είναι ευνόητο ότι άνευ αγωγού ...δεν τίθεται θέμα λειτουργίας των Ε.Ε.Λ.
Για τους πολύ σοβαρούς λόγους αυτούς εμείς επιμένουμε ναι στην λειτουργία αλλά ορθολογικά και χωρίς κίνδυνο για το περιβάλλον και την περιοχή, στο θέμα αυτό διοργανώνουμε ημερίδα ενημέρωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου θα είναι επίσημα καλεσμένοι όλοι να έρθουν και με επίσημα στοιχεία να στηρίξουν το όχι τους αυτό, αναλαμβάνοντας έτσι και τις ευθύνες τους επίσημα για τις τυχόν επιπτώσεις.
Και τέλος κατά την επίσκεψη μου σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει της επίσημης από πλευράς μας ενημέρωσης της Κυρίας Περιφερειάρχη για το σύνολο των προβλημάτων αυτών και στην προσπάθεια μας για την εξεύρεση λύσης θα υπάρξει από μέρους μας πλήρη ενημέρωση και κατάθεση όλων των επίσημων στοιχείων που έχουμε στην διάθεση μας.
Θα πλαισιωνόμαστε τόσο από υπεύθυνους τεχνικούς συμβούλους όσο και από πανεπιστημιακό κλιμάκιο του Α.Π.Θ., έτσι ούτως ώστε η ενημέρωση μας είναι όσο το δυνατόν υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη.
Αυτή η πάγια θέση μου πιθανόν να με εντάξει στα θύματα υπέρ των περιβαλλοντικών όρων χάνοντας την θέση μου στην Αντιδημαρχία αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα βάλει την υπογραφή του για πιθανόν ανεπανόρθωτες ζημιές στην περιοχή μας.

Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου
Γιάντσιος Κωνσταντίνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: