Αποδεκτό έκανε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζοντας πως θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, σε ό,τι κυρίως αφορά την εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του ελλείμματος το 2011 και το 2012.
Ο Φινλανδός Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε: «Χρειάζεται να αξιολογήσουμε εάν τα μέτρα είναι ουσιαστικά. Χρειαζόμαστε στατιστικά στοιχεία που να μπορούμε να εμπιστευθούμε και πραγματικά μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού. Κανένας άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα παρά μόνο η ίδια τον εαυτό της. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουν εξωτερική βοήθεια».
Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον σχέδια ή φιλοδοξίες αλλά πράξεις και αποφάσεις. Η κατάσταση με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι..... βασικά ανακριβής» υπογράμμισε.
«Δεν ανησυχώ για αυτό. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», είπε από την πλευρά της η Ισπανίδα υπουργός, όταν ερωτήθηκε για το αν ανησυχεί για την πιθανότητα αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της.
«Προφανώς, η Ελλάδα θα παρακολουθείται ιδιαιτέρως στενά από τους εταίρους. Είναι μια κατάσταση που προφανώς αποτελεί δοκιμασία, όπου θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν την περάσουν» σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
«Στη σωστή κατεύθυνση»
Στη συνέντευξη Τύπου, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, χαρακτήρισαν το ΠΣΑ 2010-2012 «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και στις εκκλήσεις των κοινοτικών παραγόντων.
Παράλληλα, φάνηκε επικριτικός «στη νέα μόδα που θέλει όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα να είναι αναποτελεσματικά», εκφράζοντας την ελπίδα ότι σιγά σιγά η ελληνική οικονομία θα μπει στο «σωστό δρόμο» και πως σύντομα θα ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών.
Στη συνέχεια, και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επισήμαναν το σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας, όσον αφορά τη δυνατότητα να παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Χοακίν Αλμούνια ανακοίνωσε ότι εκτός από τη σύσταση που θα υιοθετήσει το προσεχές διάστημα η Επιτροπή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, με βάση το αρθρο 126, παράγραφος 9, της Συνθήκης (αυστηρή επιτήρηση), αλλά και τη γνωμοδότησή της για το ΠΣΑ, θα υιοθετήσει συστάσεις για τη βελτίωση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Επιπλέον, ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής του προϋπολογισμού θα υιοθετηθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός του 2010, με τις οποίες θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες, αρχής γενομένης τον προσεχή Ιούνιο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η απόδοση των μέτρων μείωσης του ελλείμματος και η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.
Αρα, η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει από «εξετάσεις» τρεις φορές κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2010.Το ΠΣΑ θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κομισιόν, στις 27 Ιανουαρίου. Η Επιτροπή θα κάνει την εισήγηση προς το Ecofin, το οποίο στις 16 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει για την -τυπική, πλέον- υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς στενής επιτήρησης και τον καθορισμό του -τριετούς πιθανότατα- χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Στο επίκεντρο τα στατιστικά στοιχεία
Την Τρίτη, στο Συμβούλιο υπουργών Oικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα συζητηθεί η έκθεση-κόλαφος της Κομισιόν για την (αν)αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Στο σχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών έχει ζητήσει επανειλλημένα από τη χώρα να βελτιώσει τη συλλογή και την επεξεργασία των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων.
Όπως αναφέρεται, «ήδη, το 2004 η Ελλάδα είχε αναθεωρήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας ότι το δημόσιο έλλειμμα είχε υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 1997-2004, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία έκλεισε το 2007».
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το έλλειμμα για το 2009 εκτιμάται στο 12,7% του ΑΕΠ και το χρέος στο 112,6%, και τονίζεται ότι «τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιδεινώθηκαν πέραν των αναμενόμενων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης» και πως «τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο δεν επικυρώθηκαν από τη Eurostat».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου