Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Παντιέρα Ντόρα...ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕ ΣΑΦΗ ΑΝΤΙΣΑΜΑΡΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20-1-2010

Η ολική επαναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη, μετά την ήττα της στην προεδρική κούρσα και ένα δίμηνο πολιτικής αποχής και φυσικής απουσίας, μαζεύει σύννεφα πάνω από τη «νέα Ν.Δ.» υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Διπλό ήταν το χτύπημα με το «καλημέρα» σας. «Καμία ενόχληση» ήταν η αντίδραση της Ρηγίλλης αλλά είναι σε κατάσταση αναμονής.
Η Ντόρα Μπακογιάννη στο βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ

Η Ντόρα Μπακογιάννη στο βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ «Δεν σχολιάζω τις δηλώσεις άλλων», απάντησε η πρώην υπουργός στη Θεσσαλονίκη όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τη φράση του προέδρου του κόμματος «θα τη θέλαμε δίπλα μας». Δεν ανταποκρίθηκε στο χέρι συμπόρευσης που της έτεινε ο Α. Σαμαράς· το κλίμα ψύχους συνεχίζει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους.
Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ έδωσε το πολιτικό στίγμα της προσωπικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Σε αντίθεση με τον Α. Σαμαρά, στήριξε το γενικό πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για τον «Καλλικράτη». Αναφορικά με το μεταναστευτικό, άφησε αιχμές σε βάρος του προέδρου της Ν.Δ. για «πλειοδοσία» και ψηφοθηρία με το βλέμμα στραμμένο στις δεξαμενές Καρατζαφέρη. «Σκοπός δεν μπορεί να είναι πώς θα υφαρπάξουμε τις ψήφους είτε των μεταναστών είτε όσων στέκονται επιφυλακτικοί και αμήχανοι απέναντι σ' αυτό το φαινόμενο», είπε.
Το Σάββατο θα ζητήσει τον λόγο στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Συμβούλιο της Ευρώπης και με την επιστροφή της θα παρουσιάσει «ολοκληρωμένη πρόταση για το μεταναστευτικό», όπως είπαν στην «Ε» συνεργάτες της.
Η Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι:
**Είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την αυτόνομη πολιτική της παρουσία, με κριτική διάθεση ιδιαίτερα στα θέματα για τα οποία έχει πάρει θέση από καιρό. Τα περί «κομματικής πειθαρχίας» που επιχειρεί εμμέσως ο πρόεδρος της Ν.Δ. να επιβάλει στο κόμμα, είτε για το μεταναστευτικό είτε εναντίον του γερμανικού συστήματος που εκείνη υποστηρίζει, δεν την αγγίζουν.
**Θα επιμείνει στην κεντρώα γραμμή, την οποία είχε σημαία της και στην προεδρική κούρσα. «Η συγκεκριμένη τάση υπάρχει μέσα στο κόμμα, εκφράστηκε με ένα 40% που πήρε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και εκείνη οφείλει να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή του στις αποφάσεις του κόμματος», είπε στην «Ε» συνεργάτης της. «Δεν μπορεί η Ν.Δ. να σύρεται από τον Καρατζαφέρη».
Αμηχανία
Η Ρηγίλλης επισήμως υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε ενόχληση» από την κινητικότητα με τον συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα της Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι εμφανές όμως ότι βρίσκεται σε θέση αμηχανίας και αναμονής. Το ερώτημα «πού θα το πάει η Ντόρα» απασχολεί το στενό επιτελείο του Α. Σαμαρά και περιμένουν τα επόμενα βήματά της.
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. δεν έκρυβαν, πάντως, τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που επέλεξε να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο η πρώην υπουργός. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε το πλαίσιο των σχέσεων που θα ήθελε με την Ντόρα Μπακογιάννη», είπε στην «Ε» βουλευτής εκ των στενών συνεργατών. «Είναι πρόσκληση φιλίας και συμπόρευσης. Αν εκείνη επιλέξει αντί για δίπλα στη Ν.Δ. να βρεθεί απέναντι, θα κριθεί».
Δημοσίως έπεσαν μόνο κάποιες προειδοποιητικές βολές. «Οταν ψηφίζει 800.000 κόσμος και αποφασίζει κάτι, η διαδικασία είναι πολύ μεγάλη και μόνο ο κόσμος, όταν θα έρθει η ώρα, μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά», δήλωσε ο εκ των «σαμαρικών» Γιάννης Μανώλης.korai@enet.gr 
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: