Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τααλού

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
Είμαστε πανέτοιμοι για τις αγροτικές μας κινητοποιήσεις αλλά είναι έτοιμος και ο καιρός …να δοκιμάσει τις αντοχές όλων. Αγροτών και πολιτών. Χιονιάς και παγετός προ των θυρών και όποιος αντέξει.
Εκείνοι που αντέχουν είναι οι υπουργοί τελικά. Διαχρονικά. Φωνάζει ο κόσμος, διαμαρτύρεται, εκνευρίζεται, κλείνει δρόμους απεργεί…αυτοί είναι στην καρα-κοσμάρα τους.
Διάλογος και διαβουλευση….είναι οι λέξεις που παίζουν πολύ το τελευταίο διάστημα.
Και κοιτάξτε τι βρήκα ψάχνοντας διαβάζοντας Πάουλο Φρέιρε και  «Η αγωγή του καταπιεζόμενου».
Γράφει «….Και μια που ο διάλογος είναι η συνάντηση όπου ....ενωμένες η σκέψη και η δράση των διαλεγόμενων απευθύνονται στον κόσμο που πρέπει ν'αλλάξει και να εξανθρωπιστεί, ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να περιορίζεται σε απλή κατάθεση ιδεών του ενός ατόμου στο άλλο, ούτε μπορεί να γίνει μια απλή ανταλλαγή ιδεών που προορίζονται για "κατανάλωση" των μετεχόντων στη συζήτηση. Αλλά ούτε μπορεί να έχει την μορφή ενός επιχειρήματος εχθρικού, πολεμικής, ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν ανέλαβαν να ονομάσουν πραγματικότητα ή να ερευνήσουν την αλήθεια, αλλά μάλλον αποσκοπούν στο να επιβάλουν τη δική τους αλήθεια στους άλλους. Και επειδή ο διάλογος είναι μια συνάντηση ανθρώπων που ονομάζουν την πραγματικότητα, δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου μερικοί ονομάζουν την πραγματικότητα για λογαριασμό άλλων.
Είναι μια πράξη δημιουργίας.
Δεν μπορεί να χρησιμεύει ως δόλιο όργανο για την εξουσίαση ανθρώπου από άλλον. Μόνο μια μορφή κυριαρχίας είναι ανεκτή στο διάλογο: η εξουσίαση της πραγματικότητας από τους διαλεγομένους, η κατάκτηση του κόσμου για την απελευθέρωση των ανθρώπων.
Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να υπάρξει, όταν λείπει μια βαθιά αγάπη για τον κόσμο και για τους ανθρώπους».
Κρατήστε τα αυτά. Προσπαθήστε να βρείτε σημεία….και πάμε στη διαβούλευση τώρα:  Ιδιαίτερες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων, ιδίως σε επίσημο επίπεδο. Σημειώστε το κι αυτό.
Πάμε τώρα στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.
Κράτησα λέξεις, έννοιες και προτάσεις πολύ συγκεκριμένες για να αποδείξω όχι πολλά περισσότερα από αυτά που κι εσείς είμαι σίγουρη ότι σκέφτεστε ακούγοντας τελευταία τους παραπάνω όρους. «Και επειδή ο διάλογος είναι μια συνάντηση ανθρώπων που ονομάζουν την πραγματικότητα, δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου μερικοί ονομάζουν την πραγματικότητα για λογαριασμό άλλων».
Κι εκεί μπερδεύονται οι Έλληνες πολιτικοί τα τελευταία χρόνια δυστυχώς. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί η πραγματικότητα να είναι μια κατάσταση που αυτοί ονομάζουν πραγματικότητα για λογαριασμό μας.
Λέμε ναι στο διάλογο και τη διαβούλευση αλλά έλεος. Δεν θα αποτελέσει πια και αποδεικτικό των όποιων προθέσεων σας, που συνήθως είναι σε βάρος μας.
Δεν θα μας πείτε μετά….οι αποφάσεις μας ήταν προϊόν διαβούλευσης και διαλόγου.
Μην πιπιλίζουμε λοιπόν την καραμελίτσα. Αρκετά. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, σχέδιο και αποφάσεις….η διαλεκτική έρχεται να συμπληρώσει και όχι να ορίσει.
Αυτά τα ολίγα μου ήρθαν, ακούγοντας για ακόμη μια φορά τη Μπατζελή να καλεί τους αγρότες σε διάλογο και διαβουλευση.
Ακούγοντας επίσης τη δημόσια έκκληση του Παπακωνσταντίνου για διαβούλευση σε ο,τι αφορά το φορολογικό.
Άντε…με γειά μας που τη φάγαμε και με διαβούλευση παρακαλώ.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: