Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αντικρουόμενες οι αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/1/2010

Αντικρουόμενες οι αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
«Άκαιρη και άτοπη» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), τη μορφή διεκδικήσεων που επιλέγουν για μια ακόμη φορά οι αγρότες. Μάλιστα οι Έλληνες εξαγωγείς, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αναφέρουν ότι «οι πρακτικές ομηρίας άλλων κλάδων και πολιτών για την εκβιαστική επίτευξη μεμονωμένων αιτημάτων πρέπει επιτέλους να σταματήσει».
Ειδικότερα στην ανοιχτή επιστολή τους στα συναρμόδια Υπουργεία, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους αγροτικούς φορείς τα μέλη του ΣΕΒΕ αναφέρουν: «Φωνή αγωνίας και αγανάκτησης εκφράζουν οι Έλληνες εξαγωγείς με αφορμή τη νέα επιδείνωση της κρίσης για τις .....επιχειρήσεις και την οικονομία που θα προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών που ήδη ξεκίνησαν και ενδέχεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, λόγω των προβλημάτων στη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από και προς αυτή από τις χώρες του εξωτερικού.
Αν και ο ΣΕΒΕ κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, όπως και τα αξεπέραστα και πιεστικά προβλήματα των άλλων κλάδων της οικονομίας μας, χαρακτηρίζει άκαιρη και άτοπη τη μορφή διεκδικήσεων που επιλέγουν για μια ακόμη φορά οι αγρότες, όταν μάλιστα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της οποίας οι επιπτώσεις στην χώρα μας είναι ακόμη ιδιαίτερα εμφανείς.
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ΣΕΒΕ διακηρύσσει ότι οι πρακτικές ομηρίας άλλων κλάδων και πολιτών για την εκβιαστική επίτευξη μεμονωμένων αιτημάτων πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα όλων μας στη διαμαρτυρία και την αγωνιστική διεκδίκηση, υπό τον όρο ότι δεν βλάπτεται κανένας από τους υπόλοιπους.
Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει νέα προβλήματα στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα επιδεινώσουν τη σοβαρότατη κρίση και θα αυξήσουν την απειλή του κλεισίματος επιχειρήσεων και της μείωσης της απασχόλησης. Αντίθετα υπαγορεύει συναίνεση και συνεργασία και όχι ενέργειες όπως οι κινητοποιήσεις που έχουν αντίκτυπο στους ίδιους τους απεργούς αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας, στην ήδη κλονισμένη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας καθώς και στις σχέσεις μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ήδη προειδοποιούν την χώρα μας απειλώντας με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Και προσθέτουν: «Με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και με ήδη προβληματική τη διακίνηση στο εσωτερικό οδικό δίκτυο (Τέμπη), θα προστεθούν νέες ζημίες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σε αυτές που έχουν ήδη δημιουργήσει η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και η αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων, οι απεργίες άλλων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα εξαγωγικά αντικίνητρα όπως οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ. Αυτό αποτυπώνεται και στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών: το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο έχει εισέλθει σε μία πορεία κάμψης, ο δείκτης επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές μόλις υπερβαίνει το 30% καταδεικνύοντας την υψηλή εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές και η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξαγωγική επίδοση ως προς το ΑΕΠ, μειώνοντας συνεχώς την ανταγωνιστικότητά της».
Ολοκληρώνοντας: «Ο ΣΕΒΕ απευθύνει έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών με παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού, ειλικρινούς και διαρκούς διαλόγου με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα μεταξύ των αγροτικών φορέων και των συναρμόδιων Υπουργείων για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου και την χάραξη μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής.
Σε κάθε όμως περίπτωση, απαιτεί τη λήψη μέτρων από την πολιτεία για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων και τη διασφάλιση της - κατά το δυνατό υπό τις παρούσες συνθήκες – απρόσκοπτης διακίνησης εμπορευμάτων και ανθρώπων».

Αλληλέγγυοι στους πορτοκαλοπαραγωγούς της Λακωνίας οι φορείς του νομού
Ευρεία σύσκεψη των οικονομικών και κοινωνικών φορέων της Λακωνίας πραγματοποιήθηκε χθες στο διοικητήριο της νομαρχίας στη Σπάρτη, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εσπεριδοκαλλιεργητές του νομού μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εσπεριδοειδών από 1ης Ιανουαρίου 2010. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι και οι επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «θα πρέπει να αλλάξει άμεσα το καθεστώς γιατί διαφορετικά οδηγούμαστε στη δραματική μείωση του εισοδήματος των πορτοκαλοπαραγωγών και στο κλείσιμο των μεταποιητικών μονάδων του νομού, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού Λακωνίας».
Όλοι οι εκπρόσωποι των οικονομικών και κοινωνικών φορέων εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στους εσπεριδοκαλλιεργητές και δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, ενώ η νομαρχία Λακωνίας δεσμεύτηκε να συνεχίσει να προκαλεί ανάλογες συναντήσεις «ώστε να οικοδομηθεί ένα αρραγές κοινωνικό μέτωπο επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».
ΠΟΞ: «Σε καθεστώς ομηρίας οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις»
«Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται για μία ακόμη φορά, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων και πλήττονται άμεσα από τους αποκλεισμούς οδικών αρτηριών και αξόνων, σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Η ΠΟΞ έχει υπογραμμίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι δεδομένη η κατανόηση που επιδεικνύει ο ξενοδοχειακός κόσμος στις διεκδικήσεις των άλλων κλάδων και παραγωγικών τάξεων. Ωστόσο, είναι, επίσης δεδομένη η ζημία που επωμίζονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις που οι αποκλεισμοί των δρόμων καθιστούν την πρόσβαση των επισκεπτών στα ξενοδοχειακά καταλύματα δυσχερή ή ακόμη και αδύνατη, στις περιπτώσεις που ολόκληρες πόλεις ομοιάζουν με εμπόλεμες ζώνες, στις περιπτώσεις που απεργιακές κινητοποιήσεις «παραλύουν» ολόκληρη τη χώρα κλπ. Σημειώνεται, επίσης, ότι από την πτώση της τουριστικής δραστηριότητας πλήττονται κλάδοι της τοπικής οικονομίας ακριβώς όπως η γεωργία, το εμπόριο κα.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κατάσταση που δημιουργείται με τον οδικό αποκλεισμό ολόκληρων περιοχών και κατά προέκταση ταξιδιωτικών προορισμών, προκαλεί "έμφραγμα" σε πολλές μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν κυρίως τη χειμερινή περίοδο και βασίζονται στους επισκέπτες αυτής της εποχής. Ιδίως, όταν η φετινή χειμερινή περίοδος εξελίσσεται μάλλον απογοητευτικά, λόγω της κρίσης και του γενικότερου δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ήδη, από τις πρώτες κιόλας αναφορές περί επικείμενης έναρξης των κινητοποιήσεων, άρχισαν να γίνονται ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ από το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκδηλώνεται πλέον "κύμα" ακυρώσεων, στους περισσότερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Αντιστοίχως, προβλήματα δημιουργούνται και στα αστικά κέντρα, όπου, αυτή την περίοδο διοργανώνονται εκθέσεις και συνέδρια.
«Ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόλις, εξήλθε από μια δύσκολη χρονιά καθώς το 2009 απώλεσε το 16% του τζίρου του, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, εισήλθε δε σε μια εξίσου δύσκολη χρονιά με εξαιρετικά αβέβαιη την έκβασή της. Η ελληνική ξενοδοχία ζητά οι εκπρόσωποι των κλάδων, στο πλαίσιο των αποφάσεων για τον τρόπο των διεκδικήσεών τους, να συνυπολογίζουν τόσο το κόστος στην ξενοδοχία, στον τουρισμό και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα, όσο και το αναφαίρετο δικαίωμα των υπολοίπων κλάδων στο επιχειρείν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Στήριξη ΕΚΛ
Τις κινητοποιήσεις της «φτωχομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας» χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην οποία επισημαίνει την αναγκαιότητα για κοινό αγώνα εργατών – αγροτών. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας χαιρετίζει τους μαζικούς αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας και όλης της χώρας οι
οποίοι κλιμακώνονται με μπλόκα στην εθνική οδό και σε άλλους δρόμους δυναμώνοντας την πάλη τους κατά της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ– Ν.Δ. Θεωρούμε τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς πέρα για πέρα δίκαιους, γιατί είναι αγώνες για να σταματήσει η επιχείρηση ξεκληρίσματός τους, για την επιβίωση των οικογενειών τους. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας ζωής
και θανάτου ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε.».
Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Καβάλας
Από την πλευρά τους τα μέλη του Συλλόγου Γεωπόνων Καβάλας συμπαραστέκονται στον αγώνα του αγροτικού κόσμου, ο οποίος –σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν – επιζητά λύσεις σε καίρια και διαχρονικά του προβλήματα. Δεν πρέπει να λησμονείται επισημαίνουν ..... , ότι βασικός πυλώνας της περιφερειακής ανάπτυξης, πρέπει και μπορεί να αποτελέσει η Ελληνική Γεωργία. «Ευελπιστούμε σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο, έτσι ώστε, να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας αγρότης», τονίζουν.(http://www.agrotypos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: