Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Μας … την έπεσαν και οι πευκοκάμπιες!

Χιλιάδες πεύκα στα πεδινά, αλλά και στον Όλυμπο και στα Πιέρια, είναι την περίοδο αυτή φορτωμένα με τα αντιαισθητικά «κουκούλια»  της πιτυοκάμπης, που τρώει τις πευκοβελόνες και ξεραίνει τα κλαδιά των νεαρών δέντρων.
PEYKOKAMPIESΣύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή Δασών Φώτη Φωτίου, το φαινόμενο έχει πλήξει επιδημικά τα δάση και τα αλσύλια της χώρας, ωστόσο, όπως εκτιμά, τα δάση του Ολύμπου δεν αντιμετωπίζουν και τόσο σοβαρό πρόβλημα.
«Το πολύ-πολύ», μας είπε, να καθυστερήσει κατά τι η ανάπτυξη των δέντρων. Αν ήταν δηλαδή να αναπτυχθούν κατά 2 εκατοστά, θα αναπτυχθούν κατά 1 εκατοστό».
Όσο για τα μέτρα καταπολέμησης, «στο στάδιο που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε», είπε, διότι η ζημιά έχει ήδη συντελεστεί, από τον Σεπτέμβρη, που ωοτοκεί το θηλυκό έντομο.
Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, παλιότερα το Υπουργείο Γεωργίας εφοδίαζε τις Διευθύνσεις Δασών με σκευάσματα για την έγκαιρη καταπολέμηση της πιτυοκάμπης, πράγμα που έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια.
Μας διαβεβαίωσε πάντως πως, πέραν της αντιαισθητικής εικόνας που παρουσιάζουν τα πευκοδάση στον Όλυμπο και στα Πιέρια, δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τα δέντρα.
Σε αντίθεση με τα πεύκα κατά μήκος της εθνικής οδού (από Κορινό ως τον Μακρύγιαλο) που έχουν πια αποψιλωθεί, καθώς η πιτυοκάμπη εξαφάνισε ήδη όλες τις πευκοβελόνες τους.
Η πιτυοκάμπη εμφανίζεται σε επιδημική μορφή, περισσότερο στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές, όπου υπάρχουν νεαρές αναδασώσεις, με αποτέλεσμα να απογυμνώνονται οι κόμες των δέντρων, ενώ η δράση της ευνοείται ιδιαίτερα από τις ξηρές καιρικές συνθήκες. Επηρεάζει αρνητικά την αισθητική εμφάνιση των πεύκων, μειώνει προσωρινά την ανάπτυξή τους και μπορεί κάποτε να προκαλέσει ξηράνσεις καχεκτικών πεύκων.
Όσοι πάντως θέλετε να απολαύσετε μια βόλτα στο βουνό την περίοδο αυτή, προσοχή στα «κουκούλια» με τις κάμπιες, γιατί, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί η προσβολή στα δένδρα, η επαφή µε τις προνύμφες του είδους αυτού προκαλεί στον άνθρωπο έντονο κνησμό, και συχνά αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.
(Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: