Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Έρχεται ο Καποδίστριας - 3 δήμους προβλέπει στην Πιερία το νέο σχέδιο συνενώσεων που είχε προτείνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

http://www.inout.gr/attachment.php?s=62f4376078e4433cb53af68a3f60745c&attachmentid=12548&d=1191754661

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα για τον «Καποδίστρια 2» και το νέο εκλογικό νόμο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης που είχε την Τρίτη τετράωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό πήρε το «πράσινο» φως να ξεκινήσει η διαβούλευση για τις δύο μείζονες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος.
Πάντως, το κείμενο για τον «Καποδίστρια 2», όπως άλλωστε έχει αποδεχθεί και το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ, δεν θα περιλαμβάνει τους χάρτες με τη νέα χωροταξική κατανομή περιφερειών και δήμων, προκειμένου, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στην αυτοδιοίκηση gr, «να μην επικεντρωθεί εκεί το ενδιαφέρον».
Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης που θα σταλεί πριν τις 18/1 οπότε ξεκινάει το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων: τις νέες αρμοδιότητες περιφερειών και δήμων, τον νέο τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο της μεταφοράς πόρων κλπ.
Όσον αφορά τον αριθμό των δήμων η κατανομή θα στηριχθεί στη μελέτη του ΙΤΑ που προβλέπει 380-390 (από 1035 που είναι σήμερα) χωρίς όμως να περιλαμβάνει την Αττική. Αυτός είναι και λόγος που ορισμένα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για περίπου 500 δήμους.
Για τις περιφέρειες η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει να είναι όσες και σήμερα, δηλαδή 13, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τα υφιστάμενα όρια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες θα δημιουργηθούν μητροπολιτικές διοικήσεις με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

ΠΙΕΡΙΑ
Για την Πιερία το σχέδιο του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρότεινε 3 δήμους, όπως είναι γνωστό, γεγονός που σίγουρα φέρνει το νομό μπροστά σε σαρωτικές αλλαγές και ανατροπές, ενώ ακόμη και εκπρόσωποι του τοπικού ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη συγκεκριμένη πρόταση.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: