Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

«Ηλεκτρική καρέκλα»

HLEKTRIKH_KAREKLA_1
Ο Σύνδεσμος δεν διαθέτει δικό του δίκτυο υδροδότησης, δεν έχει τη διαχείριση του νερού στο Μορνιώτικο, δεν έχει προσωπικό, δεν έχει υλικοτεχνική υποδομή, οι δήμοι που τον απαρτίζουν του οφείλουν χρήματα, ενώ καλείται να παραλάβει και το… Φράγμα της Μόρνας!
Ένας Γολγοθάς ανοιχτών θεμάτων και προβλημάτων περιμένουν τον δήμαρχο Πύδνας, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Συνδέσμου Υδροδότησης Βόρειας Πιερίας. Ο Δημήτρης Βασιλειάδης γνωρίζει ότι κάθεται σε «ηλεκτρική καρέκλα», άλλωστε ο ίδιος έτσι αποκάλεσε τη θέση του προέδρου, εν τούτοις δείχνει αποφασισμένος να διεκδικήσει, αλλά και αν χρειαστεί να συγκρουσθεί για να αποκτήσει το Σύνδεσμος την υπόσταση και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του.
HLEKTRIKH_KAREKLA_2Το Συμβούλιο του Συνδέσμου βόρειας Πιερίας, αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Πύδνας, της Μεθώνης, του Αιγινίου, του Κολινδρού, Ελαφίνας του Κορινού και της Κατερίνης. Μάλιστα οι τέσσερις από τους επτά εκπροσώπους των δήμων, είναι οι ίδιοι οι δήμαρχοι αφού το ζήτημα της υδροδότησης της βόρειας Πιερίας, για πολλά χρόνια αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής.
«Δέχτηκα την προεδρία με την προϋπόθεση ότι θα έχω τη στήριξη όλων και δεν θα παρεξηγηθούν μαζί μου, όταν θα γίνω σκληρός», δήλωσε στην «Π» ο νέος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να πει ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Σύνδεσμο είναι η μη των οφειλών των δήμων προς αυτόν. «Καλά είναι να έχουμε απαιτήσεις από το Σύνδεσμο, αλλά θα πρέπει κι εμείς να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας», είπε ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος όμως δεν θέλησε να αναφερθεί στο ποσό που οφείλουν οι δήμοι στο Σύνδεσμο, επικαλούμενος ότι ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα..........
Ο δήμαρχος Πύδνας πάντως ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά τη δική του θητεία, δεν πρόκειται να ξεκινήσει από το οικονομικό. Ήδη από σήμερα ξεκίνησε τις επισκέψεις του στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου, αλλά και στο δίκτυο που υδρεύει τις περιοχές της βόρειας Πιερίας. «Θέλω πρώτα να δω το δίκτυο, τα φρεάτια και να δούμε αν πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες εργασίες. Προτεραιότητα είναι η ποιότητα του νερού, μετά τα τεχνικά θέματα και μετά το οικονομικό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βασιλειάδης, αναφερόμενος στα ανοιχτά ζητήματα του Συνδέσμου, δήλωσε ότι στις προθέσεις του ίδιου, αλλά και όλου του διοικητικού συμβουλίου, είναι να ασκήσει πιέσεις προς το Νομάρχη Πιερίας και προς τους βουλευτές, ώστε να εγκριθεί κατ’ αρχήν η Περιβαλλοντική Μελέτη για τα δύο «απαραίτητα» φράγματα στα Πιέρια και κατόπιν για την χρηματοδότηση της κατασκευής τους. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για επάρκεια νερού, αν δεν γίνουν τα επιπλέον φράγματα» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με το Νομάρχη Πιερίας, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
HLEKTRIKH_KAREKLA_3Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ για τον Σύνδεσμο, ο οποίος ουσιαστικά δεν διαθέτει τίποτα στην κυριότητά του, πλην των αντλιοστασίων της Μόρνας. «Το δίκτυο αγωγών των 120 χιλιομέτρων που έχει κατασκευάσει η νομαρχία δεν το έχει παραλάβει ακόμα ο σύνδεσμος», σχολίασε ο κ. Βασιλειάδης, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το κομμάτι του αγωγού από το φράγμα μέχρι τα διυλιστήρια το οποίο κατασκευάζει κατά ένα μέρος η Νομαρχία και κατά ένα άλλο μέρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί ότι με πρόσφατο έγγραφό της η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας, ζητά από το Σύνδεσμο  να παραλάβει το Φράγμα της Μόρνας. «Για να το παραλάβουμε όμως, θα πρέπει να συζητήσουμε με το νομάρχη κάποια θέματα που έχουν σχέση με την καθαριότητα και τη συντήρηση του φράγματος και με όλες τις άλλες εγκαταστάσεις του», συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης, επισημαίνοντας ότι κι αυτό αποτελεί ένα από τα θέματα συζήτησης με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας.
«Ο Σύνδεσμος διαθέτει όλο κι όλο δύο εργαζομένους» λέει ο δήμαρχος Πύδνας, σημειώνοντας πως ο ένας είναι διοικητικός υπάλληλος, ενώ ο δεύτερος μπορεί να είναι τεχνικός, αλλά η ανυπαρξία τεχνικών μέσων και εργαλείων ουσιαστικά τον καθιστά ανενεργό. «Αν υπάρξει μια βλάβη, ο Σύνδεσμος δεν διαθέτει ούτε ένα εργαλείο», είπε χαρακτηριστικά.
Ασάφεια υπάρχει ακόμα και στο νερό που διαχειρίζεται. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πύδνας, η απόφαση του τέως Περιφερειάρχη για τη διαχείριση του Μορνιώτικου έπαψε να ισχύει. «Εκκρεμεί νέα απόφαση η οποία θα πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένη», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, τονίζοντας πως κι αυτό αποτελεί ένα από τα ζητήματα που η λύση του θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα.
Ο νέος πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, έχει να διαχειριστεί ακόμη ένα κρίσιμο κομμάτι, το οποίο αναμένεται να προκύψει από την διοικητική μεταρρύθμιση. Ο Καποδίστριας ΙΙ θα αλλάξει το διοικητικό χάρτη της Πιερίας «και ο σύνδεσμος πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα», δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι θα μπορούν να ειπωθούν περισσότερα, μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όταν θα υπάρχει μια εικόνα για τις αλλαγές που θα επέλθουν.
«Μίλησα για ‘’ηλεκτρική καρέκλα’’ επειδή ξέρω ότι με περιμένει πολύ δουλειά. Όλα αυτά θα τα δούμε με κάθε λεπτομέρεια, αλλά προέχει πρώτα να δω όλο το δίκτυο», κατέληξε ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου
.(Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: