Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Πιέσεις από τους κοινοτικούς

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010
Νέα μέτρα ζητά η Κομισιόν
Πιέσεις
από τους κοινοτικούς
Να «ποσοτικοποιήσει» τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ζήτησαν από την κυβέρνηση στελέχη της Κομισιόν που βρίσκονται στην Αθήνα για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Στέλεχος δε, του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σκέψη ή εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ, ενώ απέρριψε και τα σενάρια περί κατάργησης του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν υπάρχει θέμα περικοπών του 14ου ή άλλου μισθού» είπε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντησή του με το μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ και της ΕΕ είπε ότι το ΠΣΑ «είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Εθνικής Οικονομίας [...] Αποτυπώνει τις ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτές τις ημέρες συζητάται με τη Κομισιόν το ΠΣΑ, το οποίο στη συνέχεια και με βάση τις παρατηρήσεις θα οριστικοποιηθεί, θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα πάει στη Βουλη και γύρω στις 20 του μήνα θα κατατεθεί, πλέον, επίσημα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για συνάντηση σε «πολύ εποικοδομητικό» κλίμα μίλησε ο....... κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής τονίζοντας ότι «δεν έγινε έλεγχος ούτε επιθεώρηση, απλώς έγινε μια συνεργασία των υπουργείων με το κλιμάκιο».
Επίσης ο κ. Πεταλωτής διέψευσε με τη σειρά του ότι υπάρχει σκέψη για αύξηση ΦΠΑ ή μείωση μισθών κατά 7%.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε και εμείς κοινωνοί διαφόρων σεναρίων τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η μόνη υπεύθυνη ενημέρωση είναι αυτή που γίνεται για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αντικατοπτρίζει και τις πραγματικές ανάγκες και τις προθέσεις της κυβέρνησης».
«Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αποτυπώνεται και στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής για να συνεχίσει λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι προτάσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές είναι πολλές, εκείνο όμως που μετράει είναι η αποφασιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Για το ΦΠΑ έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ», τόνισε.

«Ποσοτικοποιείστε τα αποτελέσματα»

Ειδικότερα, στέλεχος του του υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε ανωνυμία, ερωτηθείς για τις επαφές με τους κοινοτικούς αξιωματούχους είπε στο Reuters: «μας ζήτησαν να υπάρξει ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων και να περιληφθούν στο ΠΣΑ».
Τα κλιμάκια της Κομισιόν και της ΕΚΤ, που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης για συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ΠΣΑ, εστιάζουν την προσοχή τους στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ ζήτησαν και ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα.
Κατά τη διάρκεια της εξάωρης συζήτησης μεταξύ της ελληνικής και της κοινοτικής πλευράς, την Τετάρτη, έγιναν αναφορές για τα μέτρα που θα ληφθούν το 2010 και, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι κοινοτικοί παράγοντες πιέζουν για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «ποσοτικοποίηση» και εξειδίκευση του ΠΣΑ.
Επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης, όπως αναφέρει το Reuters, ζητάνε από καιρό εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του ελλείμματος, καθώς δεν έχουν πειστεί λόγω των αόριστων μέχρι στιγμής ανακοινώσεων.
Οι απόψεις της ΕΕ για το ΠΣΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αξιοπιστία της χώρας. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου παρέμενε σταθερή έναντι του γερμανικού Βund την Πέμπτη στις 227 μονάδες βάσης, έναντι 226 μονάδες βάσης την Τρίτη.

Η ελληνική πλευρά έδωσε στοιχεία για το νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2012, έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.
Δηλαδή, βάσει του προϋπολογισμού του 2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος από 12,7% που εκτιμάται ότι έκλεισε το 2009 και κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2012 αντί του 2013, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υποστήριξε στο Reuters, ότι η μεγαλύτερη προσαρμογή του ελλείμματος, ένα χρόνο νωρίτερα, δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την ανάπτυξη με την οικονομία να επεκτείνεται ξανά το 2011.
«Αναμένουμε ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2010 και σε θετικό έδαφος το 2011 [...] όταν τα μέτρα που θα ληφθούν θα αρχίσουν να αποδίδουν», είπε.
Σημειώνεται ότι στο ΠΣΑ θα περιλαμβάνονται δύο σενάρια για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ένα βασικό και ένα δυσμενέστερο. Με βάση το βασικό σενάριο, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα αρχίσει από το 2012.
Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13-15 Ιανουαρίου.
Εν συνεχεία, θα παρουσιαστεί προφορικά από τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και το Ecofin, στις 18-19 Ιανουαρίου.
Επίσης, θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής και θα σταλεί στο τέλος Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων στις 27 Ιανουαρίου.
Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου το ΠΣΑ θα συζητηθεί στο Ecofin.

 ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: