Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας


EKAB_1
Χρειάζεται επειγόντως επιπλέον προσωπικό, επιπλέον ασθενοφόρα και αντικατάσταση των παλιών, νέα στέγη και, προπάντων, απεμπλοκή από την προβληματική λειτουργία του παλιού Νοσοκομείου Κατερίνης

EKAB_2Στο φιλότιμο των διασωστών-πληρωμάτων των ασθενοφόρων του και, επικουρικά, στη βοήθεια του θεού, στηρίζει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του το Ε.Κ.Α.Β Πιερίας. Γιατί, το προσωπικό δεν επαρκεί, τα ασθενοφόρα είναι παλιά και δεν είναι αρκετά, το «επείγον» που υπηρετούν υπονομεύεται καθημερινά, τα τελευταία χρόνια, από την επικίνδυνα ελλειμματική λειτουργία του Νοσοκομείου Κατερίνης. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, είναι και η στέγη του στενάχωρη και δε χωρά ούτε το προσωπικό, ούτε το αρχειακό του χαρτομάνι, ούτε, κυρίως, τα ........απαραίτητα φαρμακευτικά αναλώσιμα.
Χθες βρεθήκαμε εκεί και «ξεναγηθήκαμε» στους χώρους και στα προβλήματα, από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Μιχάλη Δουλγεράκη, τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων Γιώργο Θεοδωράκη και τον γραμματέα Βασίλη Βάϊο.

Η στέγη-καμαρούλα μια σταλιά

EKAB_4Το κτίριο του ΕΚΑΒ, στην πλατειούλα των εργατικών κατοικιών της οδού Ν. Πλαστήρα στη Κατερίνη, κάνει μπαμ από μακριά ότι είναι ακατάλληλο για το ρόλο που του έδωσαν να παίξει.
Το μόλις 65 τ.μ κτίσμα (που κάποτε φιλοξενούσε τους Φίλους της Μουσικής), έχει χωριστεί σε γραφειάκια, του πρόσθεσαν ένα «μπάλωμα» για το λέβητα που καλύπτει και ανάγκες αποθήκης «αμέσου δράσεως», διότι το υπόλοιπον της αποθήκης του ΕΚΑΒ βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες της οδού Αυγουστίνου. Όπου, σε λίγα επίσης τετραγωνικά μέτρα, είναι στοιβαγμένο φαρμακευτικό υλικό, άχρηστο πια από τη μούχλα και τα ποντίκια, καθώς και τα αρχεία των καρτών των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
«Μόνο μη χρειαστεί να τα ψάξουμε για να δώσουμε καμιά βεβαίωση, γιατί θα μας πάρει πολύ χρόνο και κόπο!», λέει ο προϊστάμενος και γιατρός του ΕΚΑΒ Πιερίας, που ονειρεύεται τη στιγμή που θα «περαστούν» σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι κάρτες, για να γλυτώσουν κι οι ίδιοι αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι μάλλον δεν υποψιάζονται ότι προσωπικά τους ιατρικά δεδομένα μουχλιάζουν σε μια ακατάλληλη αποθήκη.
Το κτίριο διαθέτει επίσης κι ένα στέγαστρο που χωρά μόλις 2 ασθενοφόρα, ενώ στο δρόμο, στο λιοπύρι και στο αγιάζι, είναι σταθμευμένα τα 8 ασθενοφόρα της υπηρεσίας, εκ των οποίων τα τρία κινητές μονάδες με όλο τον ευαίσθητο, ακριβό, ιατρικό εξοπλισμό.
Όσο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες και δραστηριότητες της υπηρεσίας, ας είναι καλά τα σχολεία της πόλης που τις φιλοξενούν, διότι το κτίριο δε χωρά καλά-καλά το προσωπικό βάρδιας.

Τα ασθενοφόρα λειψά και γερασμένα κι ο γιατρός ένας και μοναδικός

EKAB_38 ασθενοφόρα διαθέτει το ΕΚΑΒ στο νομό: ένα είναι καινούργιο, τα μισά είναι γερασμένα, κάποιο έχει ήδη καλύψει τη χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τη γη απ’ το φεγγάρι.
Με προσωπικό 41ατόμων (οι 7 στο τηλεφωνικό κέντρο) καλύπτει την Κατερίνη, την κεντρική και τη δυτική Πιερία σε 24ωρη βάση (3 βάρδιες) με 2 ασθενοφόρα, τη Νότια Πιερία με ένα ασθενοφόρο, αλλά με προσωπικό που δεν μπορεί να καλύπτει πάντα την περιοχή επί 24ώρου βάσης και τη Βόρεια Πιερία με ένα ασθενοφόρο και πέντε βάρδιες τη βδομάδα.
Η μοναδική πολυτέλεια που υπάρχει στο στόλο του ΕΚΑΒ είναι οι τρεις κινητές μονάδες, οχήματα με ιατρικό εξοπλισμό, στο πλήρωμα των οποίων πρέπει να συμπεριλαμβάνεται απαραιτήτως και γιατρός.
Μόνο που η υπηρεσία διαθέτει μόλις έναν γιατρό, ο οποίος εκτελεί και χρέη προϊσταμένου (έχει δηλαδή και διοικητικά καθήκοντα), όπερ σημαίνει πως μετά βίας μπορεί να καλύπτει τη μια από τις τρεις βάρδιες του 24ωρου.

Διακομιδές για λογαριασμό του Νοσοκομείου, ο μεγάλος βραχνάς

1000 διακομιδές το χρόνο γίνονται από την Κατερίνη προς νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών, κυρίως εξαιτίας των ελλειμμάτων του Νοσοκομείου σε (ακόμη και) βασικές ειδικότητες γιατρών, εργαστηρίων και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Το μεγαλύτερο βάρος αυτών των διακομιδών, όχι μόνο των επειγόντων, αλλά και των δευτερογενών (που δεν είναι αρμοδιότητάς του) το σηκώνει το ΕΚΑΒ. «Αν δεν υπήρχαν αυτές οι ελλείψεις», λέει ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ, «οι διακομιδές θα μειώνονταν στο ένα τέταρτο».
Το πρόβλημα βέβαια, δεν είναι απλά τα επιπλέον δρομολόγια που καλούνται να κάνουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (επειδή, μεταξύ άλλων, το Νοσοκομειακό ασθενοφόρο εκτελεί δυο μόνο βάρδιες, πρωί-απόγευμα και όχι βράδυ), αλλά το ότι μένει ακάλυπτος ο νομός για πολλές ώρες, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για άλλα επείγοντα περιστατικά. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που πληθαίνουν, καθώς ο ερχομός τουριστών-επισκεπτών σχεδόν διπλασιάζει τον πληθυσμό του νομού.
- Πολιτεία/Βέτα Χαϊλατζίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: