Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ανατροπές σε όλα

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
Επιπλέον περικοπές δαπανών στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού
Ανατροπές
σε όλα
Στο στόχαστρο, εκτός από επιχορηγήσεις είναι οι δαπάνες για επιδόματα, υπερωρίες και συμμετοχές σε επιτροπές
Επιπλέον περικοπές δαπανών, από 500 έως 750 εκατ. ευρώ, με έμφαση στις επιχορηγήσεις, περιέχει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, που εγκρίνει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Με αυτές τις επιπλέον περικοπές, το έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει το 2010 στο 9,1-9,2% του ΑΕΠ, έναντι 9,4% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών θα ανέλθει από τα 1,6 δισ. στα 2,5 δισ. ευρώ.
Στο στόχαστρο, εκτός από τις επιχορηγήσεις, είναι οι δαπάνες για επιδόματα, υπερωρίες και συμμετοχές σε επιτροπές.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τις εισηγήσεις για «πάγωμα» αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000-2.500 ευρώ. Οι αυξήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα θα είναι 1,5%.
Αν και αυτό το μέτρο δεν οδηγεί σε σημαντική μείωση των δαπανών, ωστόσο εκτιμάται ότι δίνει το κατάλληλο «μήνυμα» στην Κομισιόν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει αυστηρά μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. 
Στο μέτωπο των εσόδων, δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων, σε ......σχέση με το προσχέδιο.
Επίσης, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή προβλέπεται η ενεργοποίηση της ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο, με «πλαφόν» τα 6.500 ευρώ. Δηλαδή, οι αμοιβές πάνω απ' αυτό το όριο θα κόβονται αυτομάτως.
Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες εξετάσεων και φαρμάκων, στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την επαναφορά της «λίστας» στα φάρμακα και τον έλεγχο των προμηθειών των νοσοκομείων.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει και το νομοσχέδιο με το οποίο η ΕΣΥΕ θα γίνει ανεξάρτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: