Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ο Πρόεδρος της Κύπρου στη ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 19-11-2009                   Στην αποκλειστική του συνέντευξη στη ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και τον Ευγένιο Ολύμπιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογράμμίζει ότι η πορεία επίλυσης του Κυπριακού εξαρτάται όχι από τις αλλαγές κυβερνήσεων στην Ελλάδα, αλλά από την στάση που τηρεί η Τουρκία, η οποία είναι κατοχική δύναμη.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία του ερχόμενου Δεκεμβρίου, οπότε η Τουρκία θα λογοδοτήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξή της η μη στους κόλπους της Κοινότητας. Μεταξύ των θεμάτων που κρίνουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι και οι σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία όμως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια η πρόταση για την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι του 1977, αποτελεί δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το νέο δεδομένο που έχει προστεθεί είναι η εκ περιτροπής προεδρία της Κύπρου τόσο από ελληνοκύπριο, όσο και από τουρκοκύπριο
Ο κ. Χριστόφιας εκτιμά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύονται σωβινιστικές και εθνικιστές τουρκοκύπριοι πρόεδροι, καθώς θα μετρούν για την ανάδειξή τους οι ψήφοι των ελληνοκυπρίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: