Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ιδρύεται δικαστική αστυνομία

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009


Σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή αλλά και ενδυνάμωση του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη, είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μιλώντας στη Βουλή ο Χ. Καστανίδης αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συμμετοχή της Βουλής,.... ανεξαρτησία της λειτουργίας της και επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καστανίδης και στη βελτίωση των όρων και στην ταχύτητα και απονομή της δικαιοσύνης. Ετσι, η κυβέρνηση προτείνει:
Την ίδρυση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας.
Ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και αντικατάσταση των ποινών με διοικητικές κυρώσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια.
Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων.
Αμεση τροποποίηση ή απλοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστική ενίσχυση εξωδικαστικών θεσμών.
Ο υπουργός μίλησε και για αλλαγή του τρόπου του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις προμηθειών και έργων στον δημόσιο τομέα καθώς και αλλαγές, μετά από δημόσιο διάλογο, στον νόμο «περί ευθύνης. (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) 
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: