Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Καποδίστριας ΙΙ: Όλα ανοιχτά


BASIKO_-_OLA_ANOIXTA
Θα εφαρμοστεί στις εκλογές του Οκτώβρη του 2010 ο Καποδίστριας ΙΙ, ή θα πάρουν παράταση οι σημερινές θητείες, έως ότου γίνει η διοικητική μεταρρύθμιση;

Μπορεί οι υποψήφιοι για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης να καταθέτουν ήδη αιτήσεις ενδιαφέροντος (είτε σε κομματικά γραφεία, είτε στον τύπο, μέσω διαρροών), κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και σε ποιο δήμο θα είναι υποψήφιοι. Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές ο Καποδίστριας ΙΙ, οι δημαρχιακοί θώκοι στο νομό θα μειωθούν... δραματικά.

Πολλά τα ερωτήματα για τις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης. Και δεν απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό που, διατυπώνοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, περιορίστηκε στις προεκλογικές εξαγγελίες για ένα «νέο διοικητικό χάρτη στη χώρα με κεντρικό κράτος που θα περιορίζεται σε επιτελικές λειτουργίες, με ισχυρό Δήμο πρώτου βαθμού και αιρετή Περιφέρεια ως δεύτερο βαθμό», χωρίς όμως να δώσει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών.
Το εγχείρημα της μείωσης των 1032 δήμων της χώρας σε σχεδόν 300, δεν είναι εύκολο κι ο χρόνος που απομένει, μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, είναι πολύ λίγος, αν υπολογίσουμε ότι στο Υπουργείο δεν υπάρχουν έτοιμα σχέδια για τις συνενώσεις, ενώ οι υποψήφιοι επίδοξοι δήμαρχοι θα χρειαστούν χρόνο για να εγκλιματίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία στα νέα χωροταξικά δεδομένα.
Προφανώς γι’ αυτό, δήμαρχοι που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ πρότειναν ήδη στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση την παράταση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κατά τρεις έως έξι μήνες (να πραγματοποιηθούν δηλαδή το 2011) για να εξασφαλιστεί αρκετός χρόνος για τις επικείμενες συνενώσεις των δήμων.
Από την άλλη, χρειάζεται ικανός χρόνος και για τον προσδιορισμό του αριθμού των αιρετών περιφερειών (υπάρχουν προτάσεις για 13-16 περιφέρειες και άλλες για 6-7) που θα αντικαταστήσουν, ως β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης, τις νομαρχίες της χώρας.

Συνενώσεις στην Πιερία: Ναι μεν, αλλά …

Τα παραπάνω, ως χωροταξική και μόνο συνένωση (πέρα από τον καθορισμό αρμοδιοτήτων και πόρων) φαντάζει πρόβλημα δισεπίλυτο.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς την πρόταση του ΙΤΑ, του  Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ανέλαβε να ολοκληρώσει τις μελέτες του Καποδίστρια ΙΙ για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε μεταξύ των αιρετών του α’ βαθμού, όταν πέρυσι το καλοκαίρι έγινε γνωστή. Πολλοί έκαναν τότε λόγο για προϊόν «δοκιμαστικού σωλήνα», που αποπροσανατολίζει τους δημάρχους και εμφανίζει την κεντρική εξουσία να υπερασπίζεται την τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερο από ό,τι οι ίδιοι της οι εκπρόσωποι.
Να σημειώσουμε πως το ΙΤΑ (που παρουσίαζε σε πολλές περιπτώσεις και εναλλακτικά σενάρια) για την Πιερία πρότεινε μια και μοναδική λύση: δραστική συρρίκνωση των δήμων από 13 σε 3:
-έναν δήμο στη Νότια Πιερία (Ανατολικός Όλυμπος, Λιτόχωρο, Δίον),
-έναν στην κεντρική (Κατερίνη, Παραλία, Κορινός, Ελαφίνα, Πιέρια, Πέτρα)
-κι έναν στο βορρά (Πύδνα, Αιγίνιο, Κολινδρός, Μεθώνη).
Η πρόταση αυτή είχε συναντήσει τις αντιδράσεις στελεχών του δήμου Κατερίνης (που δεν ήθελαν τη συνένωση της πρωτεύουσας του νομού με τους φτωχούς δήμους της δυτικής Πιερίας), του δήμου Δίου («είμαστε ήδη μεγάλος δήμος», έλεγε ο δήμαρχος Γ. Παπαχρήστος που δεν καλόβλεπε τη συγκατοίκηση με το δήμο Λιτοχώρου και το δήμο Αν. Ολύμπου), ενώ υπήρξαν προτάσεις και για συνενώσεις δήμων της Πιερίας με δήμους της Λάρισας.
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις υπήρχαν και για το ενδεχόμενο μετατροπής του νομού Πιερίας σε επαρχία μιας ευρύτερης περιφέρειας με έδρα τη Βέροια, ή άλλη πρωτεύουσα γειτονικού νομού.
Παρόμοιο πρόβλημα είχαν αναδείξει ως μείζον και δήμαρχοι του νομού που, ναι μεν συμφωνούσαν με τη διεύρυνση των ορίων του δήμου τους, ήταν όμως κάθετα αντίθετοι με τη μετακόμιση της πρωτεύουσας από τα όρια του δικού τους δήμου τους στα όρια του νέου διευρυμένου δήμου («όσοι σκέφτονται πως η έδρα του νέου δήμου θα είναι οπουδήποτε αλλού εκτός του Λιτοχώρου τουλάχιστο ονειροβατούν», έλεγε ο δήμαρχος Λιτοχώρου), ενώ αναπόφευκτες φαίνεται πως θα είναι οι συρράξεις και για την ονομασία των νέων δήμων που θα προκύψουν από συνενώσεις, ειδικά στην περίπτωση που Αν. Όλυμπος, Δίον και Λιτόχωρο ενωθούν εις δήμον έναν. 
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: