Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Πήρε ψήφο

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
Ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης
Πήρε ψήφο
Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση
με 160 ΝΑΙ - 140 ΟΧΙ
Με τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικος, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας, σύμφωνα με την οποία ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δίνουν 160 βουλευτές, ενώ οι άλλοι 140 ψήφισαν όχι. Από αυτούς την εμπιστοσύνη τους στην νέα κυβέρνηση έδωσαν οι ….. βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τους βουλευτές των υπολοίπων παρατάξεων.
Από την διαδικασία απείχε λόγω υποχρεώσεων της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή που με επιστολή της την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ψηφίζει "ναι".
Από το πρωί της Δευτέρας η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, η πορεία των οποίων θα δρομολογηθούν με τις καθοριστικής σημασίας επαφές του υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες, τόσο ....με τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν ΑλΜούνια, όσο και με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ανά υπουργείο
Τις προτεραιότητές τους παρουσίασαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Η συζήτηση κορυφώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Υπουργείο Εσωτερικών
Την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θεμελίωση ενός πολιτικού συστήματος αυτόνομου, που λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, διακήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, βάσει του οποίου -εφόσον υπάρξει ευρύτερη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων- θα διενεργηθούν οι εκλογές του 2013. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στο γερμανικό μοντέλο, το οποίο θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, με γενική κατεύθυνση να εξασφαλίζονται ισχυρές κυβερνήσεις και πολυκομματικά κοινοβούλια.
Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την προώθηση της μεταρρύθμισης για Μητροπολιτική Οργάνωση της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ ο β' βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελείται πλέον από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, με αιρετό περιφερειάρχη και συμβούλιο, ενώ οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας.
Επίσης, προανήγγειλε την κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση με το 42%, καθώς και το «δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία».
Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εξέταση της δυνατότητας υπαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στο νομικό πρόσωπο γενικά του Δημοσίου και όχι σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά, για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα καθιερωθεί ετήσιος πολυμορφικός διαγωνισμός εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων και ότι μπαίνει τέρμα στα Stage στο Δημόσιο.
 Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «προεκλογικές» και την κατηγόρησε ότι προχώρησε σε ισοπέδωση των πάντων και πλήρη παραπληροφόρηση. Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως για την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου υπάρχει θέμα συνταγματικότητας και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «αυτομόλησε από την συνταγματική αναθεώρηση».
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Ως εδώ με τους χούλιγκανς και τους βανδάλους, που καταστρέφουν την πόλη, περιουσίες και θέσεις εργασίας. Αλλά δεν θα ανεχθούμε από την άλλη και την παράνομη αστυνομική βία και αυθαιρεσία». Στο δίπτυχο αυτό επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, γνωστοποιώντας ότι μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα έχει ετοιμαστεί το νέο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής.
«Θέλουμε μία Αστυνομία φιλική στον πολίτη, αλλά και αποτελεσματική», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνοντας ότι από τις αρχές του νέου χρόνου θα επανέλθει ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, καθώς και οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Ακόμη, αναφέρθηκε στην κατάργηση, εντός του 2010, της αγροφυλακής και την απορρόφηση των υπηρετούντων σε αυτή σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και την ίδρυση αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ιδρύονται ήδη, τόσο στην ΕΛΑΣ, όσο και στο Λιμενικό, υπηρεσίες για την αστυνομική αυθαιρεσία σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Ακόμη, σημείωσε ότι αλλάζει τόσο το καθεστώς διενέργειας των διοικητικών εξετάσεων όσο και το πειθαρχικό δίκαιο στα σώματα ασφαλείας. Υπογράμμισε, δε, ότι το θέμα του κομματισμού είναι «καταστροφικό για τα σώματα ασφαλείας».
Σχετικά με το ζήτημα των παράνομων μεταναστών, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό βάρος προστασίας των συνόρων από τους λαθρομετανάστες και θα τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για από κοινού αντιμετώπιση.
 Απαντώντας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εξέφρασε την ευχή, «όσα εξήγγειλε ο υπουργός, να τα πραγματώσει», σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα σταθεί αρωγός και όχι αντίθετη, «όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο, απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ κομματισμό, κάτι που «απονεύρωσε τα σώματα ασφαλείας». Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης υπερασπίστηκε τα μέτρα, που προώθησε η προηγουμένη κυβέρνηση, ειδικά για να επέλθει ηρεμία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ χαρακτήρισε «εκπομπή λάθους μηνύματος» την πρόσφατη απελευθέρωση 1.200 παράνομων μεταναστών.
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη περιέγραψε τέσσερις προτεραιότητες: (1) Κλιματική αλλαγή με προετοιμασία προς την Κοπεγχάγη, (2) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και εξοικονόμηση με στόχο η χώρα μας να ανταποκριθεί στο στόχο παραγωγής 20% της ενέργειας από ΑΠΕ και επανεξέταση των αιτήσεων που λιμνάζουν, (3) Δάση και προστατευόμενες περιοχές με σύνταξη δασικών χαρτών σε ορίζοντα τριετίας, (4) Αστική αναγέννηση και αυθαίρετη δόμηση, με πρόγραμμα ενοποίησης του τριγώνου Εθνικός Κήπος, Ζάππειο, Β.Όλγας, Ολυμπείο, κατέβασμα των διαφημιστικών πινακίδων, αναθεώρηση του ρυθμιστικού της Αθήνας και επαναξιολόγηση των προτάσεων για το παραλιακό μέτωπο.
Επίσης η κα Μπιρμπίλη προανήγγειλε νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για τα καμένα της Αττικής για να προστατευτούν από καταπατήσεις. Επίσης, επανέρχεται παλαιότερη ρύθμιση που προβλέπει επαχθή πρόστιμα για όσους καταπατούν δασικές εκτάσεις. Τέλος, ειδικά για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τόνισε ότι «η όποια επαναδιαπραγμάτεση των όρων συμμετοχής μας δεν πρόκειται να επιφέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στους εταίρους μας. Ειδικά σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους θα προτείνουμε στη Βουλγαρία τη σύσταση Κοινής Επιτροπής».
Για «εκδήλωση προθέσεων» μίλησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κα Μπιρμπιλή. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πεδία να συμφωνήσουν τα κόμματα, σημεπίωσε ότι υπάρχουν σημαντικά προσκόμματα και τόνισε, απευθυνόμενος στην υπουργό, ότι «πρέπει να συγκρουστείτε με συφέροντα και συντεχνίες».
Υπουργείο Υποδομών
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας πρότεινε ένα σύστημα αξιολόγησης προσφορών για την ανάθεση έργων, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά, για την υλοποίηση ενός πλήρους έργου, ευρύ δίκτυο γραμμών Μετρό στην πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωση του βασικού οριζόντιου άξονα της Εγνατίας, αλλά και κατασκευή των καθέτων αξόνων. Εξήγγειλε επίσης, μείωση του ποσοστού των εισπράξεων διοδίων, που παρακρατούνται για το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί η τιμή τους σε εύλογο ύψος.
Επίσης, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η διάσωση του ΟΣΕ από την κατάρρευση και η αναγέννηση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, με διασφάλιση του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα του, αναμόρφωση των ΕΛΤΑ στη βάση ενός σύγχρονου επιχειρησιακού προγράμματος, επανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, εφαρμογή ειδικών, ενεργητικών νησιωτικών πολιτικών, για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
 Για «ισοπεδωτική προσέγγιση» από τον κ. Ρέππα έκανε λόγο ο προκάτοχός του, Ευρυπίδης Στυλιανίδης και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Περνώντας σε κριτική των πρώτων δειγμάτων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης αναρωτήθηκε «ποια η σκοπιμότητα αμφισβήτησης του έργου του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης;» και «είναι δυνατόν λίγοι συνδικαλιστές να ανατρέπουν το εμπορικό άνοιγμα προς την Κίνα;».
Υπουργείο Υγείας
Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ένα ισχυρό, σύγχρονο, δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χαρακτήρισε δραματική τη κατάσταση που επικρατεί και επέκρινε τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι απαξίωσε συστηματικά με τις πολιτικές της το ΕΣΥ. Μίλησε για τεράστιες ελλείψεις και κενά, για σύστημα αδιαφάνειας και «γκρίζες ζώνες» στις προμήθειες , για σπατάλες και τεράστια χρέη στο χώρο της υγείας.
Η κα Ξενογιαννακοπούλου προανήγγειλε 3.000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία, διαφανές σύστημα προμηθειών, καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα, ενίσχυση των δομών που αφορούν την ψυχική υγεία, δίκτυο προστασίας και αλληλεγγύης και πολιτικές ένταξης μεταναστών και ατόμων με αναπηρία. Έμφαση έδωσε στο μεγάλο διαχρονικό, όπως είπε, πρόβλημα των ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Στο θέμα της Πανδημίας τόνισε ότι έμφαση δίδεται στη θωράκιση της χώρας και αξιολογείται συνεχώς το σχέδιο δράσης.
ok.gif (15&215;9) «Κα υπουργέ, αν ήμουν στη θέση σας τα ίδια έλεγα», απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάδοχό του. «Ο κόσμος περιμένει την υπόθεση της υγείας να την αφήσουμε έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Το πρόβλημα το έζησα από μέσα και γι’ αυτό διαφωνώ στην αυστηρή κριτική που μας κάνατε. Βρήκαμε ένα κατακερματισμένο και άναρχο περιβάλλον. Προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και βάλαμε τα θεμέλια. Εσείς προχωρήστε βαθύτερα» συμπλήρωσε.
Υπουργείο Παιδείας
Η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το παν για να εκλείψει η κακοδαιμονία των κενών στα σχολεία. Επίσης, επανέλαβε τη θέση για το 5% του ΑΕΠ ως στόχο και επιπλέον 1 δισ. ευρώ φέτος για την παιδεία. «Η τσάντα του μαθητή πρέπει να μένει στο ολοήμερο σχολείο», δεσμεύθηκε η υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι ο εθνικός διάλογος για την παιδεία θα συνεχιστεί και η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου, παράλληλα με την προετοιμασία για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε δημόσια αρχή.
Συνέχιση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης με αντικειμενικά κριτήρια και επανεξέταση των αδειών των κολλεγίων που δόθηκαν αδιακρίτως τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, είναι δεσμεύσεις της υπουργού, όπως και να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας. Τέλος, η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο με την ηγεσία της Εκκλησίας για χρονίζουσες εκκρεμότητες και αλλαγές που επιβάλλει η εποχή και η κοινωνία στο πλαίσιο του Συντάγματος.
ok.gif (15&215;9) Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος κάλεσε την Άννα Διαμαντοπούλου, να συνεχίσει τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία που ξεκίνησε ο ίδιος, τονίζοντας: «Κατακτήσαμε μια έντιμη και καθαρή σχέση ανάμεσα στη πολιτεία και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που βασίστηκε στην εμπιστοσύνη και σε ένα ουσιαστικό διάλογο». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για τα ιδιωτικά κολέγια υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε το έργο της προηγούμενης, γιατί το κράτος έχει συνέχεια και η νέα υπουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο και να ανακαλέσει όποια άδεια δεν της αρέσει».

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε ως βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου του την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Διακιαοσύνης, τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Δεσμεύτηκε για αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή και της Βουλής στη διαδικασία, τη διασφάλιση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και άρση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.
Σχετικά με τη βελτίωση των όρων και την ταχύτητα και απονομή της δικαιοσύνης, πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία δικαστικής αστυνομίας, την ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και αντικατάσταση των ποινών με διοικητικές κυρώσεις και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων. Επίσης, έδωσε έμφαση στη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας με αλλαγή του πλαισίου για τις συμβάσεις προμηθειών αλλά και αλλαγή στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών». Τέλος προανήγγειλε την αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την ίδρυση Δικτύου Προστασίας Παιδιών.
ok.gif (15&215;9) Για «έκθεση ιδεών, αυτονόητων απόψεων, ωραιοποιήσεις και βουκολικές εκφράσεις» έκανε λόγο ο προκάτοχός του, Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, λέγοντας ότι δεν άκουσε συγκεκριμένα μέτρα από τη νέα κυβέρνηση για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. Κάλεσε επίσης το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο «κλίμα συναίνεσης που η ΝΔ δεν πυροδοτεί», να χρησιμοποιήσει τη «μοναδική της ευκαιρία» και το τωρινό της «πολιτικό κεφάλαιο για να πάρει μέτρα».
Υπουργείο Εξωτερικών
O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, τόνισε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής «θα επιδιώξουμε πάντα τον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Θα επιδιώξουμε ακόμα την διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα». Παράλληλα, προανήγγειλε «δραστήρια και πολυεπίπεδη διπλωματία» και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση και θα το κάνει πράξη, να αλλάξει πολλά στη χώρα. Όχι τους εθνικούς μας στόχους».
«Η Ελλάδα θα είναι ξανά δίπλα στην Κύπρο και στον Κυπριακό Λαό, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις» δήλωσε ο κ. Δρούτσας, ενώ τόνισε ότι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεν είναι λευκή επιταγή. Ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ, εξάλλου τόνισε: «Σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας». «Η θέση μας στο ζήτημα της ονομασίας, η εθνική κόκκινη γραμμή, είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Και επαναλαμβάνω για κάθε χρήση».
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι «ο μακροχρόνιος σχεδιασμός για τους εξοπλισμούς, καθώς και το τρέχον και επόμενο ΕΜΠΑΕ τέθηκαν υπό συνολική επαναξιολόγηση με στόχο τα καλύτερα πραγματικά αποτελέσματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εφαρμογή υποδειγματικών κανόνων διαφάνειας που θα διέπουν πλέον τα θέματα των εξοπλισμών, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «ένα βαρύ σύννεφο καχυποψίας που συχνά δηλητηριάζει το δημόσιο βίο» και τονίζοντας: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε τη διατήρηση και την αναπαραγωγή της νοσηρής αυτής κατάστασης».
«Ο προγραμματικός σχεδιασμός, καθώς και όλες οι φάσεις της διαδικασίας που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα, από τις προδιαγραφές μέχρι τη σύναψη της σύμβασης, τίθενται υπό τον έλεγχο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, προς την οποία προτείνουμε να συγκροτήσει υποεπιτροπή. Όλες οι συμβάσεις υπάγονται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τίθεται σε εφαρμογή αναλυτικός και αυστηρός κώδικας συμπεριφοράς όλων των στελεχών, στρατιωτικών και πολιτικών, όταν έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με εκπροσώπους προμηθευτών, ακόμη και σε διακρατικό πλαίσιο» τόνισε.
Ακόμη, επανέλαβε ότι στους διαγωνισμούς για τους ΕΠΟΠ δεν θα υπάρχει η διαδικασία της συνέντευξης, ότι η στρατιωτική θητεία θα είναι εννιάμηνη και ότι η θέση κάθε στρατεύσιμου θα καθορίζεται από τα προσόντα του -τυπικά και ουσιαστικά. Ακόμη, επισήμανε πως στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα διασφαλιστεί η ισότητα των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, αναφέρθηκε στα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη προβλέπουν αύξηση της βασικής του σύνταξης, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι), αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου.
Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, με ένα πακέτο πολλαπλών παρεμβάσεων, που θα εξελιχθούν σταδιακά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και η καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
ok.gif (15&215;9) «Θα καταψηφίσω και με το νου και με το χέρι στην καρδιά, τις προγραμματικές δηλώσεις, γιατί, αν θέλει να τις χαρακτηρίσει κανείς, θα πει πως είναι ένα σύνολο συμπιλημάτων, αοριστολογιών, γενικοτήτων και που κάθε άλλο παρά προγραμματικές δηλώσεις συνιστούν», απάντησε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης.
Ποιοι οι στόχοι των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας.
Την πίστη του ότι η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το δημόσιο συμφέρον, ένα κράτος στην υπηρεσία του λαού, αλλά και η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι στόχοι πραγματικοί και όχι ρητορικοί αυτής της νέας κυβέρνησης, τόνισε o πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «για να κατακτηθούν οι στόχοι αυτοί απαιτείται διακομματική συνεργασία και συνεργασία Βουλής και κυβέρνησης».
Από πλευράς του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για «τεράστιες αντιφάσεις της σημερινής κυβέρνησης», που ήδη καταγράφονται στην οικονομία. «Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει ό,τι το θετικό. Λυπάμαι όμως, γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμεινε και πάλι σε ηθελημένες ασάφειες. Ήταν μία συρραφή δηλώσεων καλών προθέσεων» είπε.
Λαμβάνοντας το λόγο ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής απάντησε στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με τις δηλώσεις Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας: «Δεν θυμάμαι άλλον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά για την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Για τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και την εκχώρηση τμημάτων του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική εταιρεία COSCO, ο κ. Παπουτσής παρατήρησε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως για την Ελλάδα είναι εξαιρετικής σημασίας οι στρατηγικές συνεργασίες, αλλά μονάχα όταν είναι σε ισότιμο όφελος για τη χώρα και όταν δεν είναι αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα».

«Έτσι, για τον μεν αγωγό, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες διέλευσης, για τη χρήση της γης και την προστασία του περιβάλλοντος, για τον δε λιμένα του Πειραιά, το ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει την διαφωνία του με το μοντέλο οργάνωσης του λιμανιού και με την συμφωνία παραχώρησης, που ήταν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: