Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

«Εκτοξεύεται» η διαφορά του ΠΑΣΟΚ


Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να επιτυγχάνει το στόχο για αυτοδυναμία, ενώ εξασφαλίζει κέρδη από την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Του Ηλία Μπενέκου και της Κατερίνας Γαλανού

Ισχυρό και ασφαλές προβάδισμα έναντι της ΝΔ κατοχυρώνει πλέον το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα στοιχεία νέων δημοσκοπήσεων, με τη διαφορά να κυμαίνεται από 5,7 ως 7,9 μονάδες. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να επιτυγχάνει το στόχο για αυτοδυναμία, εξασφαλίζει κέρδη από την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ενώ μικρές είναι τελικά οι απώλειες από την μη συμμετοχή του Κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια.

Ειδικότερα στις 5,9 μονάδες καταγράφει τη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 34,9%, έναντι 29% της ΝΔ. Το ΚΚΕ λαμβάνει 6,5% ,ο ΛΑΟΣ 5,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά φτάνει το 3%. Η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει χαμηλή με 64%, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ (9% ) και προς το ΛΑΟΣ ( 6%).

Ευρωεκλογές
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το 36% όσων απείχαν από τις ευρωεκλογές δηλώνουν τώρα ότι θα ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις 22,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη ΝΔ. Προβάδισμα έχει πλέον ο Γ. Παπανδρέου και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 37,5% έναντι 35,5% του Κ. Καραμανλή.

«Εκτοξεύεται» η διαφορά του ΠΑΣΟΚ

Θετικά κρίνει την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ η πλειοψηφία των πολιτών (55,8%), ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η επιρροή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν «θετικά» τις εξαγγελίες Παπανδρέου σε ποσοστό 62,8%. Άξιο προσοχής είναι ότι το 25,6% ακόμη και των ψηφοφόρων της ΝΔ, εκτιμά θετικά τα όσα εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου. Το 53,7% των πολιτών θεωρεί ότι τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ είναι ρεαλιστικά.

Για τη μη συμμετοχή του κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (50,1%) χρεώνει την ευθύνη στον πρώην πρωθυπουργό και το 41,7% θεωρεί ότι θα ωφελήσει το κόμμα η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια.

Προβάδισμα 7,9 μονάδες δίνει εν τω μεταξύ η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 στο ΠΑΣΟΚ που λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 37,6%, η ΝΔ 29,7%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑΟΣ 5,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4%.

Με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 42,6% και τις 157 έδρες, ενώ η ΝΔ στο 33,7% και 92 έδρες. Πρόβλημα πάντως παραμένει για τη ΝΔ η συσπείρωση των ψηφοφόρων (73,9%) έναντι 93 % του ΠΑΣΟΚ.

Θετικά κρίνει το 56% των πολιτών τις εξαγγελίες Παπανδρέου στην ΔΕΘ έναντι 35% που τις κρίνει αρνητικά, ενώ το 45% εμπιστεύεται περισσότερο μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της οικονομίας έναντι 29% που προκρίνουν μια κυβέρνηση ΝΔ. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με 38% έναντι 33 % του Κ. Καραμανλή.

Ευθύνη
Και σ' αυτή τη δημοσκόπηση το 45% θεωρεί ότι την ευθύνη για μη συμμετοχή του Κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια, φέρει ο πρώην πρωθυπουργός και η συντριπτική πλειοψηφία 63% εκτιμά ότι δεν θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην έρευνα της MRB για το Real το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 35,3% έναντι 29,6% της ΝΔ και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,5% ο ΛΑΟΣ με 5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,9%. Και σ' αυτή τη δημοσκόπηση η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει χαμηλά (στο 72,2% ) με μεγάλες διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ (7%) και προς το ΛΑΟΣ (5,6%).

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, το 63,2% την κρίνει θετικά, έναντι 41,8% που την κρίνει αρνητικά. Την ίδια ώρα οι αρνητικές απόψεις για την εμφάνιση Καραμανλή φτάνουν στο 50,9%, έναντι μόλις 25,8% που είναι οι θετικές.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: