Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Κομματόσκυλα

Γιώργος Νασμής

Γιώργος Νασμής
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 Μαΐου 2009

Πλησιάζουν εκλογές και σύντομα θα δούμε στη μικρή οθόνη τον γνωστό μας «Μαυρογιαλούρο» στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο».

Μία πολιτική ηθογραφία που σφύζει από αλήθειες. Φιγούρες σαν του «Γκρούεζα» , του κομματόσκυλου που γίνεται θυσία για το αφεντικό του με το αζημίωτο είναι γεμάτη η κοινωνία μας.

Τα κομματόσκυλα ξεκινούν την «καριέρα» τους από μικρή ηλικία. Πειθήνια όργανα του κόμματος σε νεαρή ηλικία, έχοντας πείσει τον εαυτό τους πως συντελούν σημαντικό έργο, αντιλαμβάνονται με την πάροδο του χρόνου πως η επαφή τους με τον κομματικό πυρήνα μπορεί να τους αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Ο «Γκρούεζας» είχε αποκτήσει περιουσία γιατί «έτρεχα για το κόμμα». Οι σημερινοί «Γκρούεζες» γεμίζουν τις τσέπες τους καλύπτοντας αξιοζήλευτες θέσεις του δημοσίου με τις πλάτες του κόμματος. Από την πρώτη στιγμή κάνουν γνωστό στο εργασιακό τους περιβάλλον από πού προέρχεται η σκούφια τους και σιγά σιγά αραιώνουν τις παρουσίες τους.

Έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατρέπονται σε αργόμισθους έχοντας ελεύθερο χρόνο να κάνουν δημόσιες σχέσεις με το κόμμα.

Τα κομματόσκυλα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σ’ αυτά που περιορίζονται στις αργομισθίες και δεν έχουν βλέψεις για παραπάνω και σ’ αυτά που έχουν φιλοδοξίες να ανέβουν την κομματική ιεραρχία, να περάσουν πόρτες Κοινοβουλίων, Δημαρχείων, Νομαρχιών.

Τα κομματόσκυλα έχουν την ίδια συμπεριφορά. Συνήθως είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Αποφεύγουν να δηλώνουν την κομματική τους ταυτότητα σε κοινωνικές συνεστιάσεις, χαριεντίζονται με όλους, αφού κάποια στιγμή όλο και κάποιος θα φανεί χρήσιμος και αποφεύγουν να εκφράζουν ακραίες απόψεις.

Ενδόμυχα πιστεύουν πως είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά αποφεύγουν να αποκαλύψουν το μεγάλο μυστικό. Επικαλούνται με ένταση για να γίνει αντιληπτό, γνωστούς πολιτικούς αφήνοντας υπόνοιες πως έχουν σχέσεις μαζί τους, ενώ ονειρεύονται διοικητικές θέσεις όταν θα έρθει το κόμμα τους στα πράγματα.

Κι εμείς, αντί να πετάξουμε φόλα στα κομματόσκυλα τα χαϊδεύουμε με την ελπίδα πως ίσως μας κάνουν εκείνο το μικρό ρουσφέτι. Βρε οουστ…

kraxtis-gr.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: