Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Καραμανλής: «Η ευρυζωνικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα»



ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΙΟΥ 2009 (www.kathimerini.gr)

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου της ΕΕΤΤ τόνισε πως όποιος δεν εναρμονίζεται με την ευρυζωνικότητα κινδυνεύει να μπει στο περιθώριο της ανάπτυξης.

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, άρχισαν σήμερα σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, οι διήμερες εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει, για τέταρτη κατά σειρά χρονιά, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, με θέμα «Ευρυζωνική σύγκλιση τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης ευρυζωνικών δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς και ανάπτυξης ψηφιακών δικτυακών υποδομών.

Ο κ. Αλεξανδρίδης αφού έκανε μια μικρή αναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε θεσμικό προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η προσπάθεια για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Αλεξανδρίδης στην κατανομή του ψηφιακού μερίσματος και έκανε προτάσεις για την ορθή κατανομή του.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ πρότεινε τον διαχωρισμό των δικτύων από τις υπηρεσίες, γεγονός που όπως είπε θα ωθήσει σε συμπράξεις μεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και εταιρειών παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου για καλύτερες προσφορές ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Για την καλύτερη διαχείριση του ραδιοφάσματος της χώρας πρότεινε να δημιουργηθεί ένας φορέας για την απονομή και διαχείριση ολόκληρου του φάσματος, ενώ για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία ενός «συντονιστικού οργάνου» για τη στρατηγική και τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίοδο της μετάβασης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ομιλία του στα τεράστια άλματα που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία στο θέμα της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα από ουραγός της Ευρώπης το 2004 με διείσδυση μόλις 0,1% σήμερα είναι η ταχύτερα, ευρυζωνικά, αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο με διείσδυση 13,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Στυλιανίδης ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των νοικοκυριών στην Ελλάδα με πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει ανέβει στο 17,6%, έναντι 7,7% στην ΕΕ, των 27.

Ο υπουργός τόνισε ότι η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών αύξησε τον ανταγωνισμό και μείωσε τις τιμές έως και 85%. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ της ανάπτυξης οπτικών ινών νέας γενιάς που θα φτάσουν μέχρι το σπίτι του χρήστη, γεγονός που θα επιτρέψει ταχύτητες έως και 100 Μbps και θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και διάδοσης της ψηφιακής τηλεόρασης.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα μεταφορών και επικοινωνιών κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος τόνισε ότι τα θέματα που χειρίζεται και διεκπεραιώνει η ΕΕΤΤ, δεν είναι μόνο σημαντικά για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Κατά τον κ. Σηφουνάκη η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισι χρόνο να υπερβεί την 22η Ουγγαρία και περισσότερα από έξι χρόνια για να συγκλίνει με το μέσο όρο της ΕΕ και σημείωσε την ανάγκη προώθησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου για τις υποδομές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που το αντιστοίχησε με την κατασκευή μεγάλων έργων όπως εθνικές οδοί, αεροδρόμια και λιμάνια.

Η υποδομή αυτή, σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης, θα επηρεάσει σημαντικά τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών αυτών, πάντα προς όφελος του πολίτη.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: