Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Παπανδρέου: Νέος σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΙΟΥ 2009


Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ως εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την ευημερία όλων την πράσινη ανάπτυξη από την οποία, όπως τόνισε, εφόσον την υιοθετήσουμε μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι.


Η ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης οικονομίας, ήταν η κοινή διαπίστωση μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στο κοινό σεμινάριο, που διεξάγεται στο Πεκίνο και το οποίο διοργάνωσε το κινέζικο κόμμα.

Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι η αγορά θα τα λύσει όλα. Χρειάζεται, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ένας νέος σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τόνισε επίσης ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί εγγύηση για την βιώσιμη ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας, ποιότητα ζωής και ευημερία για όλους.

Νωρίτερα στην εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας σε δύο καίρια ζητήματα, όπως είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση της Διεθνούς για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών, βούληση η οποία, όπως είπε, αποδεικνύεται και από το διεξαγόμενο σεμινάριο.

Οι νέοι τομείς στους οποίους ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία είναι στρατηγικής φύσεως, όπως είπε, και αφορούν στην ειρήνη και τον αφοπλισμό. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, τόνισε ότι αυτή έφερε στην επιφάνεια όλα τα μειονεκτήματα και τις ανισορροπίες του «φονταμεταλισμού», όπως τον χαρακτήρισε, της ελεύθερης αγοράς.

«Οφείλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης και ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης».

Χαρακτήρισε πολύ μεγάλη πρόκληση την επικείμενη παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, που θα γίνει το φθινόπωρο στην Κοπεγχάγη, κυρίως για το πως θα χειριστούν οι κυβερνήσεις το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ως εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την ευημερία όλων την πράσινη ανάπτυξη από την οποία, όπως τόνισε, εφόσον την υιοθετήσουμε μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν λόγω της έλλειψης επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και τόνισε ότι αυτό καθιστά επιβεβλημένη τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον ένοπλες συγκρούσεις και συρράξεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση της Siemens και αν θεωρεί ότι αυτή δικαιώνει τη στάση του και τη στάση του κόμματός του στο θέμα. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η θέση μας είναι σωστή ανεξάρτητα αν δικαιωθήκαμε ή όχι. Πρέπει, είπε, να υπάρξει διαφάνεια για όλους και για όλα. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση που έχει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κακές πρακτικές, έστω και αν αφορούν στελέχη όλων των κομμάτων.

«Πρέπει, πρόσθεσε, να διασωθεί το πολιτικό σύστημα και γι' αυτό δεν πρέπει να συμβάλουμε στην εμπέδωση ενός συστήματος ατιμωρησίας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: