ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΙΟΥ 2009
Ρελάνς σε επικοινωνιακό επίπεδο και κάτω από το βάρος του λουκέτου που έβαλε στη Βουλή, επιχείρησε την Παρασκευή ο Κ.Καραμανλής, καθώς το σύνολο της κοινής γνώμης και η ίδια η παράταξή του αντιμετώπισε την κίνηση αυτή ως παραγραφή πιθανών αδικημάτων (και) στενών του συνεργατών, σε μία σειρά υποθέσεων.
Ετσι, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής και σε σχετική του δήλωση ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση Αλαβάνου για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών «και κάθε άλλη» από τα άλλα κόμματα, με στόχο «γενναίες αλλαγές, συμβατές προς το Σύνταγμα».
Ως το 2013 και βλέπουμε
Οτι ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα, όπως οι δύο Σύνοδοι της Βουλής πριν την εξαφάνιση κάθε δυνατότητας δίωξης, ή το «αμελλητί» στην διαβίβαση υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή όταν εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη, δεν αλλάζει.
Φυσικά η κυβέρνηση θα μπορεί σε κάθε περίπτωση να φέρει προς ψήφιση έναν νέο νόμο -και θα τον «περάσει» εύκολα αφού απαιτείται απλή πλειοψηφία όπως με κάθε άλλο νομοσχέδιο. Είτε όμως θα περιλαμβάνει όσα ορίζει το Σύνταγμα, είτε θα κριθεί αντισυνταγματικός στη συνέχεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας εξέλιξης ήταν και ο νόμος του Βασικού Μετόχου που είχε περάσει το ΠΑΣΟΚ, το 2001 και επίσης κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Την απάντησή του έδωσε ο Αλέκος Αλαβλανος: «Η σημερινή αναφορά από τον Πρωθυπουργό στην πρότασή μου για την ποινική δίωξη των υπουργών μπορεί να οδηγήσει σε θετική κατεύθυνση εφόσον υπάρξει αυτοδέσμευση των κομμάτων, εφόσον υπάρξει χρονοδιάγραμμα και εφόσον βέβαια ανοίξει η Βουλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ .
Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για διάλογο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «υπάρχει ένα όριο στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία. Ο κ. Καραμανλής, αν εννοούσε αυτά που λέει για διάλογο, θα το έκανε με ανοιχτή τη Βουλή».
kraxtis-gr.blogspot.com (με στοιχεία απο το ΕΘΝΟΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου