Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Πανελλαδικές: Το άγχος της ελληνικής οικογένειας

Παρασκευή, 15 Μάϊος 2009

(http://paideia-gr.blogspot.com)

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της απίστευτης πίεσης που ασκείται στους υποψηφίους των εξετάσεων πρωτίστως από τους γονείς τους. Άλλοτε λόγω άγνοιας και άλλοτε λόγω προσωπικών απωθημένων πολλοί γονείς εξουθενώνουν κυριολεκτικά τα παιδιά, ενώ και οι ίδιοι βέβαια υποφέρουν από ανάλογη αγωνία.
Οι Πανελλαδικές ούτε το σημαντικότερο γεγονός της ζωής των νέων είναι ούτε μοναδική ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Αναμφίλεκτα, η μόρφωση αποτελεί...
σπουδαίο παράγοντα στη ζωή κάθε ανθρώπου, ακόμη και αυτού που δεν ασχολείται στην κατοπινή του ζωή επαγγελματικά με αυτό που σπούδασε. Όμως, είναι πάρα πολλοί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν σπούδασαν τίποτε.
Ως εκ τούτου οι μαθητές χρειάζονται κατά τις ημέρες των εξετάσεων ηρεμία. Όχι πολύ διάβασμα τις τελευταίες ώρες, αλλά χαλάρωση και ενασχόληση με κάτι ευχάριστο! Πρέπει επίσης να κοιμούνται επαρκώς και να μην σκέφτονται πως κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Οι εξετάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μία έκφανση της σχολικής τους δραστηριότητας. Τέλος, σημαντικό είναι γονείς και μαθητές να μην ασχολούνται με την παρακολούθηση των σωστών απαντήσεων των θεμάτων. Μετά την εξέταση ο μαθητής χρειάζεται να ξεχάσει πλήρως το μάθημα που τελειώσε και να αφιερώσει τον υπόλοιπο χρόνο στο επόμενο. Το να παρακολουθεί τα αποτελέσματα είναι ολέθριο για δύο λόγους: πρώτον, αποτελεί σπατάλη χρόνου από το διάβασμα του επομένου μαθήματος και δεύτερον, σε περίπτωση που ο μαθητής διαπιστώσει πως έχει υποπέσει σε σφάλματα που δεν περίμενε, "πέφτει" η ψυχολογία του και δεν μπορεί να διαβάσει καλά και να αποδώσει και στα υπόλοιπα μαθήματα.
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: