Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Πώς θα γίνεις η καλύτερη φίλη...


Οι άνθρωποι και ειδικά εμείς οι γυναίκες βλέπουμε τη φιλιά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι έχουν πολλούς φίλους και παρέες, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι προτιμούν λίγους και καλούς. Κάποιες φιλίες διαρκούν παρά τα χίλια χιλιόμετρα που μας χωρίζουν και κάποιες δεν αντέχουν ούτε στα δέκα μέτρα απόστασης. Όποιο είδος φιλίας και να προτιμάς, η δοκιμασία είναι γίνεις όσο καλύτερη φίλη μπορείς με τους σωστούς τρόπους κατάκτησης της ιδανικής φιλίας. Ακολούθησέ τους:

Το ιδανικό σχήμα φιλίας: οι φιλίες όπως και οι σχέσεις όλων των ειδών υπάρχουν βάσει συγκεκριμένων συμβάσεων. Αυτές οι συμβάσεις λειτουργούν όταν και οι δύο φίλοι διασκεδάζουν μαζί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ή βρίσκουν ορισμένες συνήθειες που στηρίζουν την φιλική τους σχέση. Όταν οι δύο φίλες μένουν και στην ίδια πόλη, συνήθως έχουν αγαπημένα κοινά στέκια και καταστάσεις εξίσου διασκεδαστικές και για τις δύο.

Η φιλία εξ' αποστάσεως: η παραπάνω ρουτίνα διαλύεται από τη στιγμή που ένας από τους δύο θα μετακομίσει. Από εκεί και πέρα και για να διατηρηθεί η φιλία, θα πρέπει να φτιαχτούν νέες συμβάσεις που θα αντικαταστήσουν τις παλιές. Αρχικά, κάνεις μια κουβέντα για τους τρόπους που θα μπορούσατε να ενισχύσετε τη φιλία στη νέα της μορφή εξ αποστάσεως. Η νέα μορφή περιλαμβάνει περισσότερα τηλεφωνήματα, e- mail και συναντήσεις σε ορισμένο χρόνο και τόπο.

Τα συστατικά μιας δυνατής φιλίας:

1. Τακτική επαφή: τηλεφωνήματα, e-mails, msn, τακτικές επισκέψεις και καφεδάκι είναι ικανά να διατηρήσουν μια φιλική σχέση. Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε κάθε σχέση και στην φιλική και οι δύο φίλες πρέπει να βρίσκουν τρόπους για να δείχνουν πως νοιάζονται η μια για την άλλη, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται συχνά. Με αυτό τον τρόπο της υγιούς επικοινωνίας, κάποιες φίλες βρίσκονται αρκετά κοντά, ακόμα κι αν έχουν πολύ καιρό να βρεθούν στο ίδιο μέρος. Άλλες φιλίες χρειάζονται την πραγματική επαφή (από κοντά) για να διατηρηθούν και να παραμείνουν δυνατές. Εφόσον κάθε μια από εμάς είναι διαφορετική, πρέπει να βρει την μορφή της φιλίας που την εξυπηρετεί και λειτουργεί για εκείνη. Τι να κάνεις: αν είναι δυνατόν, μίλα με την κάθε μια φίλη σου για να ορίσετε μαζί τους κανόνες επικοινωνίας που θα διέπουν τη σχέση σας.

2. Παγιωμένοι δεσμοί: είναι πολύ εύκολο να διατηρήσεις μια δοκιμασμένη φιλία παρά μια καινούργια. Μια νέα φιλία που αλλάζει εξαιτίας της μετακόμισης του ενός από τους δύο φίλους, είναι πολύ πιο εύκολο να χαθεί, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα εκείνοι οι απαραίτητοι δεσμοί που θα παγίωναν τη σχέση και θα την βοηθούσαν να αντέξει και να μεγαλώσει στο χρόνο.

3. Προσαρμοστικότητα: Οι φιλίες εξ' αποστάσεως είναι αυτές που απαιτούν και την μεγαλύτερη δυνατή προσαρμοστικότητα και από τα δύο μέλη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε κανονίσει να μιλήσετε στο τηλέφωνο στις 4 αύριο, αλλά θα πρέπει να δείξεις κατανόηση αν αυτό το δυνητικό ραντεβού αλλάξει. Το ίδιο ισχύει και στην αλλαγή ενός κοινού ταξιδιού (ή διακοπών) λόγω κακού καιρού, κάποιας ασθένειας ή οποιουδήποτε άλλου έκτακτου εμποδίου. Άλλωστε, οι καλές φίλες θα βρουν χρόνο να κανονίσουν μια συνάντηση πάλι!

4. Κατανόηση: Μια καλή φίλη θα πρέπει να αποδεχτεί πως όταν η κολλητή της φύγει μακρυά, οι ζωές και των δύο θα συνεχίσουν να κυλούν σε διαφορετικά προγράμματα. Έτσι ο βαθμός εμπλοκής της μιας φίλης στη ζωή της άλλη θα μειωθεί. Μια γερή φιλία είναι δυνατόν να αντέξει αυτές τις αλλαγές εφόσον και οι δύο μπορούν να αποδεχτούν της αλλαγή στην καθημερινή τους επαφή και επικοινωνία. Φυσικά ένα e- mail ή ένα τηλεφώνημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την στενή παλιά επαφή, αλλά όλα αυτά είναι χρήσιμα για να μην κηρυχτεί το άδοξο τέλος μιας φιλίας εξ' αποστάσεως.

5. Κάνοντας νέους φίλους: η μετακόμιση της μιας κολλητής, ανοίγει τις πιθανότητας για τη δημιουργία νέων φιλιών και για τις δύο κοπέλες. Δεν πρέπει να μένεις προσκολλημένη στην ανάμνηση της στενής φιλίας που είχες κάποτε με την κολλητή που μετακόμισε. Θα δεις και μόνη σου πως θα έχεις άπλετο χρόνο για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους που θα αναπληρώσουν (εν μέρει) το κενό της απούσας κολλητής.

Να πως θα κάνεις νέες φίλες ευκολότερα:

  1. Διατήρησε την οπτική επαφή και μην ξεχνάς να χαμογελάς.
  2. Συστήσου με ένα απλό γεια. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.
  3. Βρες ένα κοινό θέμα συζήτησης ή κάνε ένα σχόλιο για τις δράσεις της πιθανής φίλης.
  4. Αφού ρωτήσεις την υποψήφια φίλη κάτι, σιγουρέψου πως θα ακούσεις την απάντησή της προσεκτικά.
  5. Αν δεις πως το άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να γίνει φίλη σου, ανταλλάξτε τηλέφωνα ή κανονίστε να κάνετε κάτι μαζί. Μοιάζει με ραντεβού αλλά είναι λιγότερο στρεσογόνο.
  6. Όσο θα κάνεις νέους φίλους, θα έχεις πολλά νέα να μοιραστείς και με τις παλιές κολλητές. WOMENONLY

Δεν υπάρχουν σχόλια: