Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η ώρα της κρίσης: Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν να καταψηφίσουν


...

Το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης θα φέρει "άσπρο καπνό", όπως όλα δείχνουν. Οι Θεσμοί επεξεργάζονται τις προτάσεις της κυβέρνησης, το ΔΝΤ διαφωνεί με τα μέτρα, ωστόσο στο βάθος διαφαίνεται deal.
Παρόλα αυτά, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση της ελληνικής πλευράς, υπήρξαν και οι αντιδράσεις. Όπως άλλωστε είναι γνωστό, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι το τι θα γίνει στο σημερινό Eurogroup και στη Σύσκεψη Κορυφής της Πέμπτης που θα επικυρώσει το κείμενο προς εφαρμογή, αλλά το τι θα γίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο με τη ΝΔ να ετοιμάζεται βάζοντας από τώρα στο τραπέζι, ζήτημα δεδηλωμένης.
Από την άλλη, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εκτιμά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα ταχθεί υπέρ της ψήφισης της και αποσαφήνισε ότι δε θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να έχει μόνο "διαχειρίσιμες" απώλειες ψήφων στη διαδικασία της ψηφοφορίας της συμφωνίας στη Βουλή. Οι συζητήσεις στην Κ.Ο. αναμένονται καυτές και το πλάνο είναι να βρεθεί τρόπος για να καμφθούν οι αντιστάσεις των διαφωνούντων με ένα νέο σχέδιο δράσης για το εσωτερικό της χώρας με μεταρρυθμίσεις, εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δομών.
Η καταμέτρηση των αντιδράσεων δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί ακόμη καθώς πολλοί δεν έχουν τοποθετηθεί, ωστόσο μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις.
Ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε ότι "κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει στην κυβέρνηση ούτε ένας λαός να εκβιαστεί με κανένα ψευτοδίλημμα".
Ο κ. Στρατούλης έδωσε το δικό του στίγμα αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να φέρει προς έγκριση πολιτικές μνημονίων ενώ ξεκάθαρα αρνητικός φαίνεται πως είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμα, αλλά η στάση της αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας από τη δική του μεριά δήλωσε πως δεν γνωρίζει πώς θα επιστρέψουν στις περιφέρειες τους οι βουλευτές για να επεξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους και πρόσθεσε με νόημα πως θα προκύψει πολιτικό ζήτημα αν οι μεταρρυθμίσεις πλήξουν τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας.
Η βουλευτής Ελένη Σωτηρίου της ΚΟΕ κράτησε την πιο σκληρή γραμμή αναφέροντας πως τα μέτρα δεν "καλλωπίζονται" και δεν μπορούν να ψηφιστούν.
Αρνητικοί είναι και ο Δ. Κοδέλας της ΚΟΕ, ενώ ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτική επιλογή.
© Παρέχεται από: News247.gr
"Μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα", χαρακτήρισε άλλωστε τη συμφωνία ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης υπογραμμίζοντας ότι "θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει".

"Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές" δήλωσε επίσης στην ΕΡΑ Αιγαίου ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Η πλευρά Λαφαζάνη

Η αντίδραση της πλευράς Λαφαζάνη ήρθε αργά το απόγευμα της Τρίτης από την ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας iskra.gr. Το κεντρικό κείμενο της iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας καυτηριάζει τα νέα μέτρα και στέκεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για το θέμα διαγραφής ή απομείωσης του χρέους.
Ερωτηθείς σχετικά με το τί προτίθεται να κάνει, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε χθες πως ακόμα δεν μπορεί να ξέρει γιατί δεν έχει δει την τελική συμφωνία. Παρόλα αυτά, αργά το βράδυ της Τρίτης δημοσίευσε άρθρο του στο οποίο καλεί για "διαγραφή χρέους", κάτι που απέκλεισε η Γερμανίδα Καγκελάριος επί της παρούσης.
"Βεβαίως, για να είναι επιτυχές ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει κανείς να έχει πάρει πολύ μεγάλες αποφάσεις και να είναι έτοιμος να επιδείξει τόλμη, μεγάλη τόλμη κι έναν αριστερό ριζοσπαστισμό. Και οπωσδήποτε, να έχει μια στήριξη από ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό κίνημα και έναν λαό αποφασισμένο να διανύσει την μεταβατική περίοδο, με όσες δυσκολίες κι αν χρειαστεί, προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανασυγκροτημένη, προοδευτική Ελλάδα", γράφει ο Π. Λαφαζάνης αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα.
"Όνειρα θερινής νυκτός" χαρακτήρισε τα σενάρια για διαρροές στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ωστόσο άλλα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν διαφοροποιήσεις.
Πλέον η "μπάλα" είναι στην μεριά του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η στάση των ΑΝ.ΕΛ. που δεσμεύονται ότι θα καταψηφίσουν την κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι περίπου 20 βουλευτές που επηρεάζει, θα χρειαστούν ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα για να στηρίξουν.
Οι βουλευτές που κινούνται κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα είναι οι:
Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Βαγγέλης Αποστόλου, Θανάσης Πετράκος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Λίτσα Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Ζήσης Ζάννας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Λαπαβίτσας, Ειρήνη Κασιμάτη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Εύη Καρακώστα, Αγλαΐα Κυρίτση και Νατάσα Γκαρά.
Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Τετάρτης και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

© Χρήστος Δεμέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: