Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ομόλογο «σαμουράι» λήγει στις 14 Ιουλίου και απειλεί με χρεοκοπία την Ελλάδα


..

Την ώρα που οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση, η πιο μεγάλη δοκιμασία για την χώρα μπορεί να προέλθει από το Τόκυο και την μοίρα ενός 20ετους ομολόγου «σαμουράι».
Μια αθέτηση πληρωμής στο ομόλογο «σαμουράι» θα θεωρηθεί σύμφωνα με traders ως η πρώτη χρεοκοπία της Ελλάδας σε εμπορικό χρεόγραφο. Ο 20ετης τίτλος, με κουπόνι 5,8%, πουλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1995 και ωριμάζει στις 14 Ιουλίου.
Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει πως η χώρα θέλει να τηρήσει τόσο τις εγχώριες όσο και τις εξωτερικές της υποχρεώσεις. Αλλά την ώρα που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες προσφέρουν μια αχτίδα αισιοδοξίας, τα ομόλογα «σαμουράι» καραδοκούν απειλητικά.
«Κανένα ποσό δεν είναι μικρό δεδομένου ότι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά το ποσό που πρέπει να πληρωθεί αντιστοιχεί σε περίπου 100 εκατ. δολάρια και η Αθήνα δεν θέλει να λειτουργήσει σαν προειδοποιητικό σημάδια προς τις αγορές» ανέφερε ένας dealer σε έναν από τους οίκος που έκαναν πρόσφατα συναλλαγές στα ομόλογα αυτά.
Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Αν αθετήσει ή καθυστερήσει την πληρωμή, οίκοι αξιολόγησης όπως η Fitch έχουν ανακοινώσει ότι το συμβάν δεν θα αποτελέσει τεχνικά χρεοκοπία (default).
Την περασμένη εβδομάδα, η Standard & Poor's ανέφερε πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και Αύγουστο για την αποπληρωμή δανείων 6,7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση της αξιολόγησης.
Και οι πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μπορεί τελικά να επιλυθούν με συνεννοημένες καθυστερήσεις.
Μια χρεοκοπία στο ομόλογο «σαμουράι», το οποίο είναι το επόμενο εμπορικό ελληνικό χρεόγραφο που πρέπει να αποπληρωθεί, θα επαναπροσδιορίσει την συμπεριφορά της Αθήνας έναντι των ιδιωτών πιστωτών.
Εκπρόσωπος του ιαπωνικού τραπεζικού κολοσσού Mizuho, που λειτουργεί ως ο αντιπρόσωπος για τις πληρωμές των ομολόγων, ανέφερε πως ο οίκος δεν έχει σχέδιο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ότι «παρακολουθεί στενά» πως εξελίσσεται η κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Αναλυτές σε δύο ιαπωνικούς οίκους που είχαν εμπλοκή στην αρχική πώληση του ομολόγου το 1995, πιστεύουν ότι μια χρεοκοπία στον τίτλο που αποτιμάται σε γεν μπορεί να πυροδοτήσει χρεοκοπίες και σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την Ελλάδα σε άλλα νομίσματα. Ένας αναλυτής ομολόγων ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει πιθανότατα την πληρωμή στα ομόλογα «σαμουράι» και την αποφυγή σχετικών χρεοκοπιών ως προϋπόθεση για να μην διαταράξει τις σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας.
Αναλυτές αναφέρουν ότι οι τελευταίες συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα «σαμουράι» δείχνουν πως αναμφίβολα υπάρχουν κάποιοι στις αγορές που αναμένουν χρεοκοπία. Μια πρόσφατη ανακοίνωση από την Fitch, όπου εξηγεί το σκεπτικό της για την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο «CCC», υποστηρίζει πως η αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα ιδιωτών πιστωτών είναι μια «πραγματική πιθανότητα».
Η έκδοση ομολόγων «σαμουράι» από την Ελλάδα το 1995 έγινε σε ένα από τα διάφορα κύματα εκδόσεων σε γεν από κράτη και εταιρείας τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας δημιούργησε μια δραστήρια αγορά στα ομόλογα «σαμουράι» που χώρες όπως η Ελλάδα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο ακόμα τέτοια ομόλογα που λήγουν τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2016 και αξίζουν 70 δισ. γεν.
Μετάφραση από Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: