Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Καμία συμφωνία - Καμία κοινή δήλωση για την Ελλάδα


........



Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ...Eurogroup: Καμία συμφωνία - Καμία κοινή δήλωση για την Ελλάδα
Με μια σύντομης διάρκειας συνέντευξη Τύπου έκλεισε το αποψινό έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά σημείωσαν πρόοδο, αλλά όχι επαρκή πρόοδο για να υπάρξουν συμπεράσματα και κατά συνέπεια, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Eurogroup: Καμία συμφωνία - Καμία κοινή δήλωση για την Ελλάδα

Η αποψινή συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα και όπως είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα με τον νέο Ελληνα ομόλογό τους και να ακούσουν τις προτάσεις και τις φιλοδοξίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα και ένα από αυτά ήταν το μέλλον του προγράμματος. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του μήνα, επομένως υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα. Συζητήσαμε επίσης για τη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος αυτού και έγινε σαφές πως αυτή ήταν η προτιμητέα επιλογή αλλά δεν καταλήξαμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και έπανέλαβε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο συμβούλιο την Δευτέρα.

Ερωτηθείς αν θα μεσολαβήσουν συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, ο κ.Ντάισελμπλουμ το απέκλεισε, λέγοντας ότι «οι τρεις θεσμοί που εμπλέκονται στο πρόγραμμα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές, αλλά θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο». «Θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε» σημείωσε, παραπέμποντας και πάλι στο χρονικό διάστημα μέχρι την Δευτέρα για να ληφθεί η απόφαση αυτή.

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Eurogroup ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεω, Πιερ Μοσκοβισί, τόσο για την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων όσο και για την πλευρά της Ελλάδας καθώς τόνισε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της ουσίας.

Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές, αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις ευρωπαϊκές συμφωνίες και στους κανόνες. «Παρά τις προσπάθειες και την αμοιβαία καλή θέληση δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή δήλωση» είπε ο κ.Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε, νωρίτερα στους δημοσιογράφους και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.

«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα δρόμο προς τα εμπρός», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν συγκρούσεις γύρω από το τραπέζι. Ελληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup θα προχωρήσει σε απολογισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή του τη προσεχή Δευτέρα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνόδου, ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά να καταθέσει αίτημα για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά «θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων» και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή» και προσθέτουν ότι θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: