Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ-Ποροσένκο: Συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία από τα μεσάνυχτα Σαββάτου


..

Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ-Ποροσένκο: Συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία από τα μεσάνυχτα Σαββάτου.Αποσύρεται το ρωσικό βαρύ πυροβολικό
 
Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», ανακοίνωσε ο ρώσος Πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποσύρει το βαρύ πυροβολικό υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να προχωρήσει σε Συνταγματική αναθερώση σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ήρθαμε σε μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και μια παγκόσμια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανοσουά Ολάντ.

«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία μεταξύ των ηγετών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας για την κρίση στην Ουκρανία αποτελεί ελπίδα για κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και, στη συνέχεια, την απόσυρση των βαρέων όπλων» δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά το τέλος των μαραθώνιων συνομιλιών.

«Μετά από 17 ώρες, οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ τέλειωσαν:. Κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, κατάργηση των βαρέων όπλων. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ .

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι  η ομάδα του ΔΝΤ στο Κίεβο συμφώνησε σε ένα ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα με την ουκρανική κυβέρνηση ύψους 17.5 δισ. δολαρίων (περίπου 15.5 δισ. ευρώ).

Αυτή η νέα ρύθμιση τεσσάρων ετών θα υποστηρίξει την άμεση οικονομική σταθεροποίηση στην Ουκρανία, καθώς και μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις πολιτικής με στόχο την αποκατάσταση ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για τον ουκρανικό λαό».
ΒΗΜΑ