Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Δε θέλει παράταση του Μνημονίου η Κυβέρνηση - Υπήρξε πρόοδος ΟΧΙ συμφωνία - ΒΙΝΤΕΟ


...




ΩΡΑ 1:15 EUROGROUP χωρίς κοινό ανακοινωθέν: Δε θέλει παράταση του Μνημονίου η Κυβέρνηση - Υπήρξε πρόοδος ΟΧΙ συμφωνία - Οι δηλώσεις Βαρουφάκη
Πολιτική
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται
ΒΙΝΤΕΟ

ΩΡΑ 1:29 O όροι που έθεσαν οι εταίροι για παράταση του Μνημονίου είναι σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκης ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν.

Το in.gr αναφέρει σχετικά: «Καταθέσαμε τις απόψεις μας, στόχος ήταν να γνωριστούμε, να ακούσουν από τη νέα κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους που δεν βγαίνει το πρόγραμμα, να ακούσουν προτάσεις για την ουσία και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να υπάρξει μια θεραπευτική συμφωνία τη Δευτέρα» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν απειλές και ότι το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της συνέχειας του Κράτους, αλλά και του γεγονότος ότι υπήρξε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.«Δεν υπήρξε από την αρχή θέμα να καταλήξουμε σε συμφωνία στο συγκεκριμένο Eurogroup» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Συμπλήρωσε ότι τέθηκε το θέμα της παράτασης του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά δεν υπήρξε κανένα ελληνικό αίτημα για παράτασή του. «Έγιναν συζητήσεις, μάς τέθηκε το θέμα, αλλά είπαμε ότι εκλεγήκαμε για να αμφισβητήσουμε τη λογική αυτού του προγράμματος».

Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν σημεία σύμπτωσης με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «υπήρξαν σημεία σύμπτωσης, πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους».

Σε άλλη ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός απάντησε ότι πάντοτε είναι αισιόδοξος. «Η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις από το 1950 μέχρι σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΩΡΑ 1:17 Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε μεταξύ άλλων: Σημειώθηκε πρόοδος αλλά όχι αρκετή θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα, δεν υπάρχουν κάποια σημεία που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας. Χρειάζεται υπομονή.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παραμένει σε πρόγραμμα που τελειώνει στο τέλος του μήνα. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο παράτασης αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε αυτό ακόμα. Απαιτείται πολιτική απόφαση για να ξεκινήσει τέτοια διαδικασία. Πιθανώς θα πετύχουμε την πρόοδο που χρειάζεται.

Δεν μπήκαμε σε προτάσεις. Δεν καταλήξαμε σε κοινή απόφαση για τα επόμενα βήματα. Η Δευτέρα είναι πολύ κοντά, όμως χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία."

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά.


00:56 Από λεπτό σε λεπτό η ανακοίνωση. Η καθυστέρηση αποδίδεται στη σημασία που έχουν οι διατυπώσεις στην κοινή ανακοίνωση. Το πρόβλημα, σύμφωνα με το in.gr, φαίνεται να υπάρχει στη φράση «extend, amend and conclude», «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση» με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

23:53 Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πριν λίγο το MEGA στην συνάντηση η ελληνική πλευρά εξέθεσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων κι έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν υπήρξε συμφωνία καθώς η κυβέρνηση δεν συζητάει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Ωστόσο αναζητείται το πώς θα δοθεί παράθυρο για συνέχιση της διαπραγμάτευση. Στόχος η τελική συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

23:15 Εν αναμονή της έκδοσης κοινoύ ανακοινωθέντος από το Eurogroup, καθώς, όπως αναφέρει το in.gr οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Euroworking Group και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν λεπτομερές υπόμνημα που θα καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, ώστε να είναι έτοιμο και να συζητηθεί την Δευτέρα, στο τακτικό Eurogroup.

22:45 «Χρήσιμη» χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στη συνάντηση δήλωσε: «Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup. Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση γνωριμίας με μια καλή ανταλλαγή απόψεων».

Προσερχόμενη στο Eurogroup η γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαίωσε την συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη στην οποία είχε αναφερθεί ήδη από το μεσημέρι το in.gr.

Αναφερόμενη σε αυτή είπε: «Είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί για τα ζητήματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε. Ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θα είναι μια διαδικασία που ξεκινά και θα διαρκέσει συγκεκριμένο χρόνο».

21:34 Η κυβέρνηση Τσίπρα, δια του οικονομικού επιτελείου, δίνει μια μεγάλη μάχη τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες όχι για να εισπράξει μια απόφαση αφού αυτό είναι τεχνικά αδύνατο αλλά για να πείσει τους εταίρους ότι οι προτάσεις της για να ακολουθηθεί μια νεα οικονομική πολιτική είναι προς το συμφέρον όλων.

Ο ανταποκριτής του Economist στις Βρυξέλλες τουίταρε ότι σύμφωνα με ανώτατη πηγή το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποφασίσουν απο κοινού να προετοιμαστούν για το Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου. "Ανώτατη πηγή: Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι η αμιβαία κατανόηση στο τέλος της βραδιάς και θα υπάρξει πρόοδος για να προετοιμαστεί το επόμενο Γιούρογκρουπ», έγραψε ο Τομ Νουταλ.

20:07 Σε εξέλιξη είναι από τις 18:30 το έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό θέμα στις Βρυξέλλες. Πριν της έναρξη της συνεδρίασης ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη είχαν συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρτ, τον υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ στην συνέχεια βρέθηκαν και όλοι μαζί.

Στόχος να στοιχειοθετηθεί μια πρόταση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ενώ απόψε δεν αναμένονται αποφάσεις. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αργότερα θα συναντήσει τον Γιάννη Δραγασάκη.

Στα αξιοσημείωτα φυσικά η συγκέντρωση Βέλγων και άλλων Ευρωπαίων που στηρίζουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Το κλίμα πάντως δείχνει δύσκολο για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει ήδη πρόγραμμα και το δύσκολο είναι πως θα προχωρήσουμε με αυτό. Ελπίζω ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη. Είναι σημαντικό πως θα μείνει σε αυτό το δρόμο η χώρα», δήλωσε προσερχόμενος ο κ. Ντάισελμπλουμ…

«Αν δεν ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα.» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Πιέρ Μοσκοβισί: «Το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι η βάση για την συζήτηση.»

Ανοικτό ενδεχόμενο για έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ άφησε ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβρούργου. «Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρή στάση φαίνεται να κρατάει και ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών.

Σύσκεψη μεταξύ Γ. Βαρουφάκη, Γ. Δραγασάκη και Γ. Χουλιαράκη με Γ. Ντάισελμπλουμ, Κρ. Λαγκάρντ και Τ. Βίζερ πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη του Eurogroup. «Το ερώτημα είναι πως θα προχωρήσουμε με το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα συζητηθεί το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει η χώρα μας να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι «ανοιχτός» στο να ακούσεις της προτάσεις της Αθήνας. Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι δεν περιμένει να υπάρξει κάποιο τελικό αποτέλεσμα σχετικά με την Ελλάδα από την αποψινή συνεδρίαση. Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατά την είσοδό του, «είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα θα έχουμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση».

Στις 18.33 αφίχθη η Κριστίν Λαγκάρντ συνοδευόμενη από τον Πόουλ Τόμσεν. Δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη κα σχολίασε: «Είχαμε μια καλή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τον γνώρισα για πρώτη φορά και ανταλλάξαμε απόψεις», δήλωσε.

18.31 "Σαν φάντασμα μπήκε στην συνεδρίαση ο Γιάνης Βαρουφάκης" λένε τα ξένα ΜΜΕ σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε δηλωσεις μπαίνοντας σητν αίθουσα όπου συνεδριάζει το Eurogroup.

Έφτασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δήλωσε: «Θα ακούσουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, δεν πιστεύω οτι θα έχουμε κάποια απόφαση σήμερα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, εάν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες. Κάθε χώρα μπορεί να κάνει ότι θέλει, η Ελλαδα όμως πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, ή δε θα έχει καθόλου πρόγραμμα».

Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή- Ποιοί συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 


http://www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: